Tani internet do mieszkania w Krakowie

Jak wykończyć i urządzić mieszkanie otrzymane w stanie deweloperskim - dyskusje ogólne.
iti

Tani internet do mieszkania w Krakowie

Postautor: iti » 05 sty 2015, 12:03

Pytania o to pojawiały się już na naszym forum i dlatego warto założyć taki temat i zastanowić się nad tym, skąd wziąć dobry i tani internet w Czyżynach i okolicach Nowej Huty. Pisałem już o tym w wątku o zarządzaniu nieruchomością, ale jeszcze raz i trochę dokładniej.

Jak dla mnie najlepszą opcją jaką znalazłem (zwłaszcza jak się człowiek przeprowadza często i nie chcę się wiązać umowami przypisanymi do adresu) jest internet LTE na kartę. Ja mam akurat z RBM (Red Bull Mobile, ale to mutacja Playa), mają taką ofertę promocyjną, co prawda niby do końca 2014 obowiązywała, ale wciąż działa - karta SIM kosztowała 5 zł w salonie Play. Żeby mieć internet LTE bez limitów, trzeba tylko mieć aktywne konto na połączenia wychodzące (doładowanie za 50 zł przedłuża to na 100 dni), minimum 30 zł na koncie i aktywowany pakiet darmowego internetu (trzeba go włączać co 30 dni). Czyli ponad 3 miesiące całkiem szybkiego internetu wychodzą 50 zł, bardzo rzadko się coś zwiesza, a prędkość tak ok. 7 megabitów na sekundę nawet w godzinach sporego obciążenia - do wszystkiego wystarcza. Przesiadłem się na to z UPC i nie żałuję, zwłaszcza, że mogę zabrać to gdzie chcę i nie wisi nade mną żadna umowa :)

No ale żeby to działało, to trzeba dokupić modem lub modem/router LTE. Ja np. kupiłem Alcatel Y800 - ma swoje wady, ale działa. Dałem za niego ok. 300 zł, ale z tego co widzę, to teraz chodzą po jakieś 200 zł. Tu wybór urządzań i rozpiętość cen jest dosyć duża, tak że każdy powinien znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.

Jak ktoś zna inne dobre opcje na to, jak można skombinować w miarę szybki, stabilny i tani internet w okolicy Czyżyn i Nowej Huty, to niech da znać, wcale nie upieram się przy tym, że znalezione przeze mnie rozwiązanie jest najlepsze :)

ATM

Re: Tani internet do mieszkania w Krakowie

Postautor: ATM » 05 sty 2015, 13:23

Jak już pisałem jestem z Huty, korzystalem niegdyś z operatora który został przejęty przez Netię..szybko zrezygnowałem po tym przejęciu. Jestem obecnie w UPC i nie chcę tu uprawiać jakieś kryptoreklamy ale jestem zadowolony i w warunkach domowych jest wystarczający. Z tego co wiem to w Avii 6 jest możliwość skorzystania z oferty UPC, a na tego typu budynkach często są oferty dedykowane.
Tak jak napisałeś wiele zależy od potrzeb i tego kto co preferuje.

iti

Postautor: iti » 05 sty 2015, 14:15

A jak to wygląda pod względem kosztów? Bo zgoda, że przewagą takiego UPC jest nieco większa bezobsługowość. Jeśli ma się własne mieszkanie i kupuje się je z zamiarem pomieszkania przynajmniej kilka lat, to również odpada taka wada, że umowa jest przypisana do miejsca. Tylko koszty... tu mam internet za 50 zł na 100 dni, więc drogo nie jest (plus do tego koszty routera). Przeglądając oferty kablówek nie znalazłem niczego co mogłoby z tym konkurować, ale może teraz coś się zmieniło :)

tomasz

Postautor: tomasz » 05 sty 2015, 15:06

Ja mam niedaleko z UPC 60 mbitów za 60 zł miesięcznie, aktywacja przy zamawianiu przez internet była chyba za 1 zł. I tyle dodatkowych kosztów. Umowa albo na rok, albo na dwa, nie pamiętam teraz.

Zielinski

Postautor: Zielinski » 23 cze 2017, 15:18

Zdecydowanie polecam UPC. Tani, szybki bezawaryjny.

airs

Postautor: airs » 30 cze 2017, 9:20

Zielinski pisze:Zdecydowanie polecam UPC. Tani, szybki bezawaryjny.

Mam łącze od UPC i zero awarii czy przerw za wyjątkiem sporadycznych planowanych prac. Można też wynegocjować niezły sprzęt, np. router pracujący zarówno na 2,4 jak i na 5 GHz z dobrym zasięgiem.

Selassie

Postautor: Selassie » 05 lip 2017, 16:27

Ja nigdy juz nie wezme internetu od UPC ani od Netii - kiedy nie ma problemow sa super; jak sie cos popsuje to droga przez pieklo

Wróć do „Urządzenie mieszkania - ogólne dyskusje”