Lubicie swoje osiedle Avia / Orlińskiego w Krakowie? Opinie na Forum

A jeśli ktoś ma ochotę pogadać o czymkolwiek, to zapraszamy na to forum dotyczące różnych różności. Uprasza się jednak o niedodawanie reklam oraz linków reklamowych!
Ekspresjah

Lubicie swoje osiedle Avia / Orlińskiego w Krakowie? Opinie na Forum

Postautor: Ekspresjah » 07 mar 2017, 3:03

Drodzy Forumowicze,

w sobotę mimochodem, pod wpływem odpowiedzi na mój komentarz na stronie nowekoszmary.pl zaproponowałam Wam udział w ankiecie pt. "Badanie satysfakcji mieszkańców Nowych Czyżyn". Jak na razie ośmioro osób udzieliło odpowiedzi, a zatem mogę nieśmiało wnioskować, że pomysł z formularzem nie jest najgorszy:) (Mam nadzieję, że każdy wypełni ankietę tylko raz). A zatem oficjalnie zamieszczam link do badania:

docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-_4mMC3Yjh0LL3KId4E9Zcg6Oe_gmY4NeQO7E6FTbQllmEQ/viewform

Wyniki są widoczne po wypełnieniu ankiety, na prośbę mogę również udostępniać je na forum.

Z pozdrowieniami!

slwk
Administrator

Re: Lubicie swoje osiedle Avia / Orlińskiego w Krakowie? Opinie na Forum

Postautor: slwk » 07 mar 2017, 10:08

To jakaś inicjatywa Budimexu?

Ekspresjah

Re: Lubicie swoje osiedle Avia / Orlińskiego w Krakowie? Opinie na Forum

Postautor: Ekspresjah » 13 mar 2017, 0:14

slwk pisze:To jakaś inicjatywa Budimexu?

Nie, moja własna :) Z Budimeksem łączy mnie tylko mieszkanie, które kupiłam na Avii 7.

Ekspresjah

Re: Lubicie swoje osiedle Avia / Orlińskiego w Krakowie? Opinie na forum

Postautor: Ekspresjah » 13 mar 2017, 1:30

Na razie odpowiedzi udzieliło 36 osób, co jest oczywiście zbyt małą liczbą, by móc wyciągnąć jakiekolwiek wnioski.

Ponadto nie chciałam zbierać adresów e-mail, czym teoretycznie zmniejszyłam prawdopodobieństwo wypełnienia więcej niż jednej ankiety przez jedną osobę.

Mogę jednak udostępniać prt sc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ekspresjah

Re: Lubicie swoje osiedle Avia / Orlińskiego? :)

Postautor: Ekspresjah » 13 mar 2017, 1:33

Obrazek

gucio

Postautor: gucio » 13 mar 2017, 13:31

Czyli wychodzi na to że jednak ludzie są zadowoleni i szczęśliwi zatem skąd ten czarny pr dookoła i hejt? ? ?
Kiedyś jechałem w autobusie tłok jaj zawsze i stała obok mnie młoda dziewczyna i młody chłopak na oko po dwadzieścia parę lat .Wielki Skrót rozmowy:
On.:
no wiesz wypada juz kupić mieszkanie ale raczej w dobrej lokalizacji żeby było w miarę exklusiVne gdzieś w centrum tak żeby był dobry dojazd i ewentualnie można kiedyś dobrze sprzedac albo wynająć. Nie to co buduja tam na pasie startowym tam to jest tragedia sam beton blok obok bloku, ludzie zaglądają sobie przez okna, syf totalny . . .
Na to dziewczyna :
Wiesz co, mieszka tam moja ciocia wyżej od tej budowy mówi ze rzeczywiście widok z okna się zmienia ale nie zamieniaby tego mieszkania na żadne inne miejsce. Dookoła pełno zieleni parki jest gdzie wyjść wszędzie ma blisko bardzo dobre połączenia z całym Krakowem a w dodatku nie stoi w korkach jak w Śródmieściu i ma święty spokój. . .
Z jednej strony to martwi że jedni potrafią gadać głupoty i siać juz wcześniej nieprawdziwe i niesprawdzone informacje a z drugiej że są też tacy którzy potrafią spojrzeć na to w realistyczny sposób i dostrzec pozytywne rzeczy ...

szt

Postautor: szt » 13 mar 2017, 15:03

gucio, moim zdaniem to wina głównie nieudolnej polityki PR i działań marketingowych budimexu. Od początku wszyscy protestowali przeciwko grodzeniu tak dużego obszaru w tym zabytkowego pasa startowego. Tym bardziej, że okoliczne osiedla nie są ogrodzone co najwyżej jakieś pojedyncze bloki. Nie wiem, czy pamiętacie, ale wyborcza nominowała Avię do plebiscytu archiszopa, nie za jakość architektury, ale właśnie za prywatyzowanie przestrzeni publicznej. Tak samo wszyscy wieszczyli, że współczynniki parkingowe osiedla są zbyt niskie i samochody nowych mieszkańców będą zajmować okoliczne parkingi. Bx miał to kompletnie gdzieś i nie cofnął się nawet na krok - tak się nie robi, każda duża firma powinna działać społecznie odpowiedzialnie bo w dłuższej perspektywie odbija się to bardzo poważnie na wizerunku, w tym wypadku nie tylko wizerunku firmy, ale też osiedla. Miasto też dołożyło swoje trzy grosze dając deweloperowi dużą swobodę i ignorując głosy mieszkańców (mimo że ma narzędzia do kształtowania polityki przestrzennej). Mieszkańcy Dywizjonu mają miastu za złe, że przy wydawaniu pozwoleń na budowę miasto nie uznało spółdzielni jako strony postępowania mimo, że zgodnie z prawem sąsiedzi inwestycji taką stroną być powinni. Podsumowując, miasto wspólnie z inwestorem doprowadziło do powstania dużej ilości negatywnych emocji już na początku inwestycji i teraz się to ciągnie. Ale z drugiej strony myślę, że to będzie się stopniowo zmieniać. Nowi mieszkańcy będą mieć coraz więcej do powiedzenia, poza tym wielu mieszkańców starych osiedli wprowadza się do nowych bloków, więc różnice w pewnym stopniu będą się zacierać.

majk_el

Postautor: majk_el » 14 mar 2017, 16:29

gucio pisze:Czyli wychodzi na to że jednak ludzie są zadowoleni i szczęśliwi zatem skąd ten czarny pr dookoła i hejt? ? ?
Kiedyś jechałem w autobusie tłok jaj zawsze i stała obok mnie młoda dziewczyna i młody chłopak na oko po dwadzieścia parę lat .Wielki Skrót rozmowy:
On.:
no wiesz wypada juz kupić mieszkanie ale raczej w dobrej lokalizacji żeby było w miarę exklusiVne gdzieś w centrum tak żeby był dobry dojazd i ewentualnie można kiedyś dobrze sprzedac albo wynająć. Nie to co buduja tam na pasie startowym tam to jest tragedia sam beton blok obok bloku, ludzie zaglądają sobie przez okna, syf totalny . . .
Na to dziewczyna :
Wiesz co, mieszka tam moja ciocia wyżej od tej budowy mówi ze rzeczywiście widok z okna się zmienia ale nie zamieniaby tego mieszkania na żadne inne miejsce. Dookoła pełno zieleni parki jest gdzie wyjść wszędzie ma blisko bardzo dobre połączenia z całym Krakowem a w dodatku nie stoi w korkach jak w Śródmieściu i ma święty spokój. . .
Z jednej strony to martwi że jedni potrafią gadać głupoty i siać juz wcześniej nieprawdziwe i niesprawdzone informacje a z drugiej że są też tacy którzy potrafią spojrzeć na to w realistyczny sposób i dostrzec pozytywne rzeczy ...

gucio chyba trafiłeś w sedno :) :) ;) ja też wielokrotnie spotkałem się z takimi postawami jakie przytoczyłeś, z jednej strony wszystko źle i totalna krytyka (tycząca się często wszystkiego :shock: ) co do mnie szczerze mówiąc nie przemawia bo nic nie jest czarne albo białe. A z drugiej strony próba racjonalnej oceny, nieprzymykanie oczu na wady ale tez dostrzeganie zalet i pozytywów. Daje sobie ręke uciać że każdy z nas ma w swoim otoczeniu takie osoby. Ile ludzi tyle opinii a słyszałem, że przed budową w okolicy był syf towarzyszący tirom zaparkowanym na części pasa startowego, a w chaszczach, które rosły niedaleko ludzie na dziko grzebali psy i koty. To chyba wole jednak żeby zamiast tego pojawiały się noweczesne bloki. Co do ankietki to ciekawa inicjatywa i wyniki :) Jak rozmawiam z ludzmi to mniej więcej tak sie też opinie rozkładają.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 14 mar 2017, 17:01

Nie oszukujmy się, cena ma znaczenie. A do niedawna dla wielu znaczenie miało również dofinansowanie z programu MDM. Gdybym miała więcej pieniędzy, pewnie wybrałabym coś innego, może przy al. Pokoju albo przy Mogilskiej. Na razie jednak to moje pierwsze władne mieszkanie, pewnie nie ostatnie, bo dość małe, maksymalnie dla pary z jednym małym dzieckiem. I z tego też powodu chciałam wziąć jak najmniejszy kredyt na jak najkrótszy czas, ażeby po 5 latach móc wszystko spłacić.

Oprócz ceny i MDM zależało mi, by mieszkanie było zlokalizowane jak najbliżej Rynku i najlepiej po wschodniej stronie, jako że często jeżdżę krajową 79. Kiedy poszłam na spotkanie w sprawie MDM, pośrednicy z Home Brokera i Open Finance bardzo starali się mnie zniechęcić do Avii. Usłyszałam m.in., że to będzie getto, coś na wzór miasteczka studenckiego i akademików, gdyż wszyscy kupują tu wyłącznie na wynajem.

Pamiętam jednak, że jak przyszłam na studia, 8 lat temu, to podobne negatywne opinie słyszałam na temat mieszkań na Ruczaju - że niby wszystko zabudowują, pod wynajem etc. etc.

Wróć do „Hydepark - czyli dyskusje o wszystkim”