Ocieplanie i elewacja inwestycji Orlińskiego 3 w Krakowie

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
karolina.j

Re: Ocieplanie i elewacja inwestycji Orlińskiego 3 w Krakowie

Postautor: karolina.j » 18 mar 2017, 18:23

W 06 tak zaczęli odbiory, tylko dlatego, że w aktach mieli 4 mce od zakończenia budowy do oddania mieszkań. W Avii5 oraz O8 było już 6 mcy i zaczynali dopiero na ostatni dzwonek (O8 koniec budowy 8.10.2016, rozpoczęcie odbiorów 15.03.2017 - z aktu do końca marca ma być po pierwszych odbiorach). Więc radzę przyjąć pesymistyczny scenariusz na rozpoczęcie odbiorów najwcześniej na miesiąc przed datą z aktu.

Staś

Postautor: Staś » 18 mar 2017, 21:35

egal1754 pisze:Budowę O6 zakończono w czerwcu 2016, a odbiory były październik/listopad. Patrząc przez analogię, będzie to właśnie październik/listopad.
Pytanie tylko jak ilość mieszkań (bo w O3 jest ich więcej niż w O6) wpłynie na ten termin.

Nie prawda. Mam mieszkanie w O.6 i odebrałem je we wrześniu, mimo że ma dosyć wysoki numer (klatka G), a odbiory odbywały się według numeracji.

OKO

Postautor: OKO » 19 mar 2017, 8:21

Jesli ktos mógłby mi wytłumaczyć,bo nie bardzo to rozumiem...w akcie notarialnym sa dwie daty: 27 listopada 2017 - nabywca zobowiązuje się do dokonania odbioru i 10 stycznia 2018 - przekazanie lokalu do wyłącznego korzystania. Do listopada ma być po pierwszym odbiorze,a do stycznia musza byc usunięte wszelkie ewentualne (raczej pewne) wady i usterki? Z góry dziękuję :)

Staś

Postautor: Staś » 19 mar 2017, 8:48

Wszystko jest dokładnie napisane w umowie dewelop. i prospekcie informacyjnym , więc myślę, że byłoby zbyt dużo przepisywania na forum. Trzeba się tylko wczytać.
Krótko. Są 3 kluczowe terminy (podane terminy są ostateczne- ale czynność może nastąpić wcześniej):
- zakończenie budowy - ten jest najmniej ważny bo może się przesunąć- Bx ma zawsze około 3 miesiące w rezerwie.
- odbiór lokalu przez kupującego od Bx -27 listopada 2017 - od tego momentu jesteśmy tzw. właścicielem zależnym, mamy lokal, możemy go np. wykańczać, mieszkać w nim , wynająć komuś, ale nie mamy pełnej własności (brak aktu notarialnego i wpisu do ksiąg wieczystych). Jeśli były usterki możemy nie odebrać lokalu (lub odebrać go warunkowo) i to od tego momentu Bx powinien je usuwać.
- ostateczny termin przeniesienia własności = akt notarialny - 25 stycznia 2018 od tego momentu jesteśmy pełnoprawnymi właścicielami. Możemy nie podpisać aktu notarialnego jeśli Bx nie usunął usterek, lub wziąć z usterkami i domagać się naprawy z tytułu rękojmi.

OKO

Postautor: OKO » 19 mar 2017, 9:11

Bardzo dziękuję.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 19 mar 2017, 14:16

OKO pisze:Jesli ktos mógłby mi wytłumaczyć,bo nie bardzo to rozumiem...w akcie notarialnym sa dwie daty: 27 listopada 2017 - nabywca zobowiązuje się do dokonania odbioru i 10 stycznia 2018 - przekazanie lokalu do wyłącznego korzystania. Do listopada ma być po pierwszym odbiorze,a do stycznia musza byc usunięte wszelkie ewentualne (raczej pewne) wady i usterki? Z góry dziękuję :)

27 listopada 2017 - nabywca zobowiązuje się do dokonania odbioru - słowo klucz "zobowiązuje" - Czyli w normalnych warunkach odbiory powinny być wcześniej, by były możliwe co najmniej dwa. Ale widzę że BX ma praktykę odbiorów na ostatni moment. Człowiek zniecierpliwiony najczęściej bierze co jest. Dodatkowo z wpisów na forum widać że jak się upierasz i chcesz usunięcia usterek na nawet przy drobnych nie dostajesz kluczy. Taki bacik żeby się zastanowić czy na pewno chcesz.

A na wcześniejsze odbiory bym nie liczył - mają około 300 mieszkań do oddania na O1 które im się wymknęły spod kontroli i kolidują troszkę z naszym terminem.

OKO

Postautor: OKO » 19 mar 2017, 15:12

Dzięki. Wszystko jasne... No to czekamy do listopada.

egal1754

Postautor: egal1754 » 20 mar 2017, 8:13

Staś pisze:
egal1754 pisze:Budowę O6 zakończono w czerwcu 2016, a odbiory były październik/listopad. Patrząc przez analogię, będzie to właśnie październik/listopad.
Pytanie tylko jak ilość mieszkań (bo w O3 jest ich więcej niż w O6) wpłynie na ten termin.

Nie prawda. Mam mieszkanie w O.6 i odebrałem je we wrześniu, mimo że ma dosyć wysoki numer (klatka G), a odbiory odbywały się według numeracji.

Ok. To już wiemy że odbiory mogą potrwać min 3 miesiące. W takim przypadku ciężko ustalać termin z firmą wykończeniową podając jej tak niedokładny termin kiedy mogą rozpocząć pracę.

bruinen

Postautor: bruinen » 21 mar 2017, 8:37

W ciągu ostatniego tygodnia niewiele się zmieniło jeśli chodzi o elewację

Obrazek

Obrazek

morth

Postautor: morth » 17 kwie 2017, 10:11

Nie wiem czy mj post został usunięty ( jak tak to nie wiem czemu), czy się nie załadował. Wrzucam ponownie. Macie "basen" na tarasie od paru dni. Nie wiem czy ma to jakieś poważniejsze skutki dla elewacji jeśli tak długo woda tam stoi?

Obrazek

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”