Zestawienie kosztów za rok 2016 od zarządcy budynku Avia 2

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
D89

Re: Zestawienie kosztów za rok 2016 od zarządcy budynku Avia 2

Postautor: D89 » 19 mar 2017, 23:11

Bogdan pisze:Mili Państwo.
pamiętajcie o jednym , ale najważniejszym - zarządca przedstawia propozycje a Wy nie musicie ich akceptować , to my decydujemy co i za ile będziemy kupować.
To nie do końca tak działa, póki co to zarządca ma pełnomocnictwa do działania w naszym imieniu. Na zebraniu możemy podjąć odpowiednie uchwały i nakazać mu określone działania, ale już podpisane umowy obowiązują i musimy się z nich rozliczyć. Zawsze można przegłosować opłaty 0,10 zł/m2, a na koniec roku każdemu wyjdą dopłaty po kilka tysięcy, ale chyba nie tędy droga.
ja jeszcze nie odebrałem mieszkania ; ale z przyjemnością zjawiłbym się na zebraniu wspólnoty. podajcie , proszę , gdzie , kiedy i o której ma się odbyć.
23.03.2017, godzina 17:30, SP nr 52, Osiedle Dywizjonu 303 nr 66, ale skoro nie odebrałeś mieszkania to nie jesteś członkiem wspólnoty i nie masz prawa głosu. Niemniej jednak każda rozsądna uwaga się przyda.
a teraz praktycznie:
- dlaczego ktoś nam ma narzucać dwa warianty ochrony?
- wybierzmy ochronę po 2 godziny dziennie ( od np. 6:00 do 8:00 )
Zarządca nic tutaj nie narzuca, przedstawił tylko symulację kosztów. Decyzję podejmiemy na zebraniu, a takie wyliczenie będzie dobrą wskazówką do zastanowienia się i porównania różnych opcji. Moim zdaniem stawka 17,60 zł/h jest bandycka i nie do przyjęcia. Zresztą już wielokrotnie mówiłem że jedynym rozsądnym wariantem jest wspólna ochrona i monitoring dla całego osiedla.
- nakażmy zarządcy zebranie ofert na sprzątanie , konserwację , czy dbałość o zieleń
Popieram.
- obetnijmy wreszcie zarządcy stawkę za obsługę ( może sami podejmą wtedy decyzje że im się nie opłaca i wypowiedzą umowę )
W akcie notarialnym przeniesienia własności jest wyraźnie zapisane że stawka za zarządzanie wynosi 0,40 zł/m2 mieszkania i nie ulegnie zmianie przez 2 lata od czasu zawiązania wspólnoty - tutaj nie ma możliwości manewru. Poza tym: opłatę tę można po wielkich bataliach i zamieszaniu obniżyć o 5-10 groszy - naprawdę jest wiele innych punktów gdzie można ŁATWIEJ i SZYBCIEJ uzyskać WIĘKSZE oszczędności i może na początku skupmy się tym.
- zweryfikujmy wreszcie jak idzie im dozór poprawek na częściach wspólnych ( jak są nieefektywni to jest podstawa do obcięcia ich wynagrodzenia )
czy ktoś dostał umowę z MPEC do weryfikacji? ( cały czas nie mogę zapomnieć o tych ściekach do podgrzania )
Słuszna uwaga, warto dopytać o szczegóły bo ciągle jest kilka niedociągnięć, choć w ostatnich tygodniach widać że zamontowali stojaki na rowery i wykańczają przestrzeń przed blokiem.
ja u siebie mam stawkę eksploatacyjną w kwocie 2,75 zł /m2 ; ale to jest spółdzielnia i osiedle dwudziestokilkuletnie , no i nie ma ochrony ; a jak przeliczyłem do metra całość opłat ( eksploatacja , części wspólne , winda , azart , woda , c.o , fundusz remontowy ( 2,80 do m2 ) to wychodzi mi 8,20 /m2.
Tutaj akurat bez ochrony zarządca przedstawił propozycję 2,85 zł/m2 więc nie jest tak tragicznie. Porównywanie całości opłat łącznie w wodą, c.o. i resztą /m2 nie ma zupełnie sensu bo inaczej wyjdzie dla 4-osobowej rodziny, a inaczej dla singla na 30- 40- albo 50- metrach. Opłaty można porównywać jedynie na zasadzie koszty/m2 + media w zależności od zużycia.
ach , jeszcze odnośnie do ochrony - może być przydatna żeby podbudować swoje ego - jak podjechałem na 3 termin odbioru i stanąłem koło kontenera to wyskoczył do mnie dziadzio ze stróżówki - zobaczył przez okno co wyprawiam - i zaczął mnie przeganiać. powiedziałem mu że tylko na chwilę na odbiór swojego mieszkania ; od razu inny człowiek ; zaczął mnie przepraszać że nie wiedział i nawet pomógł mi sprawdzić dzwonek i domofon.
no , ale już ego podbudowałem i ochrona mi się nie przyda
pozdrawiam
To akurat dobrze że się zainteresował, od tego jest. Gdyby tam parkował każdy kto chce to mielibyśmy niezły bajzel.

cauchy

Postautor: cauchy » 20 mar 2017, 16:36

Wydaje mi się, że warto by było również poznać od jakich zdarzeń chroni nas ubezpieczenie, bo z zestawienia nieco ponad 500 złotych chyba nie może chronić od wielu rzeczy.

Porównując koszty ubezpieczenia i wydawane na ochronę różnica jest ogromna. Skoro ochrona w żaden sposób za nic nie odpowiada, to może warto rozważyć lepszą ochronę ubezpieczeniową, ubezpieczenie w razie jakiegoś niepożądanego zdarzenia np. aktu wandalizmu może wypłacić środki, które pozwolą na naprawienie szkody. (W bloku obok miał już miejsce akt wandalizmu - osprejowali zewnętrzną część ogrodzenia, która została już zmyta ale nadal jest widoczna, to wszystko mimo ochrony)

Ja jestem za monitoringiem i szerszą ochroną ubezpieczeniową. A jeżeli chodzi o ochronę, to czy nie lepiej rozważyć by ochrona była w nocy (to w nocy większość z nas nie widzi co się dzieje wokół bloku, za dnia zawsze jest jakiś ruch), zamiast w dzień - takiej oferty nie było w zestawieniu od ZZN.

Jeżeli chodzi o ochronę, to każdy z nas może dbać o bezpieczeństwo naszego budynku prostą czynnością - zamykając furtkę (może zainstalować samozamykacze). A jeżeli chodzi o ochronę, to proponuję, by (skoro jeszcze jest) podczas każdego obchodu zamykała furtki, co wydaje mi się, że dla każdego powinno być oczywiste, ale warto to przypomnieć.

Otwieranie furtki czy drzwi kluczem może być niewygodne i istnieje możliwość dokupienia breloków z chipami ułatwiających to zajęcie - warto żeby przedstawili na zebraniu ile to kosztuje.

Kolejna sprawa do poruszenia to ulotki i ich roznosiciele, warto to też jakoś zorganizować, zakazać, przygotować przed furtką jakąś skrzyneczkę (tak jest w starych blokach).

Pozdsumowując:
OCHRONA UBEZPIECZENIOWA
OCHRONA NOCĄ ?
ZAMYKANIE FURTKI
BRELOK Z CHIPEM DO FURTKI/DRZWI
ULOTKI

Przy okazji: może ktoś z Was wie co dzieje się z latarnią przy klatce C, którą ktoś skosił, a podobno ochrona spisała dane od sprawcy.

D89

Postautor: D89 » 20 mar 2017, 19:23

Już od dłuższego czasu stoi nowa latarnia.

Jak dla mnie wariant ochrony przez 12h dotyczy właśnie nocy. Jak inaczej rozumieć taki zapis?

Bogdan

Postautor: Bogdan » 21 mar 2017, 21:15

D89 napisał:
"W akcie notarialnym przeniesienia własności jest wyraźnie zapisane że stawka za zarządzanie wynosi 0,40 zł/m2 mieszkania i nie ulegnie zmianie przez 2 lata od czasu zawiązania wspólnoty - tutaj nie ma możliwości manewru. Poza tym: opłatę tę można po wielkich bataliach i zamieszaniu obniżyć o 5-10 groszy - naprawdę jest wiele innych punktów gdzie można ŁATWIEJ i SZYBCIEJ uzyskać WIĘKSZE oszczędności i może na początku skupmy się tym."
dzięki za podpowiedź , nie weryfikowałem jeszcze aktu to sprawdzę , choć wydaje mi się że taki zapis naruszałby swobodę zawierania umów ; poza tym wyobraźmy sobie sytuację w której będziemy utrzymywać stawkę 0,40 zł/m2 a zarządca będzie chciał więcej ( bo zaszaleje inflacja )
sprawdzę , podzielę się uwagami z negocjacji odnośnie do zmian aktu notarialnego.
pozdrawiam

D89

Postautor: D89 » 21 mar 2017, 21:18

No ale właśnie w tym celu jest to zabezpieczenie na "okres przejściowy". Tymczasowo nie ma możliwości zmiany ani w dół, ani w górę, a gdy wspólnota się zorganizuje to będziemy podejmować dalsze decyzje.

exclusive

Postautor: exclusive » 23 mar 2017, 16:43

drodzy Sąsiedzi ;-)
kilka propozycji zgłoszonych w temacie jest słusznych i warto te kwestie poruszyć.
Chciałbym się odnieść do kilku kwestii prawnych, związanych ze wspólnotą.
Obecnie mamy tzw. zarząd powierzony + do tego dochodzą stawki za zarząd określone w akcie notarialnym.
Ponieważ opłaty są faktycznie dość wysokie, zwłaszcza w zakresie niektórych stawek - warto rozważyć dokonanie kilku zmian.
USTAWA
z dnia 24 czerwca 1994 r.
o własności lokali
Rozdział 4
Zarząd nieruchomością wspólną
Art. 18. 1. Właściciele lokali mogą w umowie o ustanowieniu odrębnej własności lokali albo w umowie zawartej później w formie aktu notarialnego określić sposób zarządu nieruchomością wspólną, a w szczególności mogą powierzyć zarząd osobie fizycznej albo prawnej.
2. W razie sukcesywnego wyodrębniania lokali przyjęty przez dotychczasowych współwłaścicieli sposób zarządu nieruchomością wspólną odnosi skutek także do każdego kolejnego nabywcy lokalu.
2a. Zmiana ustalonego w trybie ust. 1 sposobu zarządu nieruchomością wspólną może nastąpić na podstawie uchwały właścicieli lokali zaprotokołowanej przez notariusza. Uchwała ta stanowi podstawę wpisu do księgi wieczystej.
3. Jeżeli sposobu zarządu nie określono w umowie, o której mowa w ust. 1, lub w uchwale zaprotokołowanej przez notariusza, obowiązują zasady określone w niniejszym rozdziale.
Dla lepszego rozeznania, (dla nieprawników) proponuję przeczytać poniższy artykuł
http://www.rp.pl/artykul/446523-Zarzadc ... cenia.html

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”