Zamknięcie altany śmietnikowej i klucze do śmietnika - os. Bieńczycka

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
marek8a

Zamknięcie altany śmietnikowej i klucze do śmietnika - os. Bieńczycka

Postautor: marek8a » 22 mar 2017, 21:00

Marta pisze:Dodatkowo chcą zamknąć altanę śmietnikową.

Nie gódźmy się na zamykanie altany! Na cholerę komu kolejne klucze? I tak jest ich za dużo. Nie wiem jak wy, ale ja nie widzę meneli grzebiących w śmieciach a przecież tylko po to zamyka się śmieci.

mqs

Re: Zamknięcie altany śmietnikowej i klucze do śmietnika - os. Bieńczycka

Postautor: mqs » 22 mar 2017, 21:33

marek8a pisze:Nie gódźmy się na zamykanie altany! Na cholerę komu kolejne klucze? I tak jest ich za dużo. Nie wiem jak wy, ale ja nie widzę meneli grzebiących w śmieciach a przecież tylko po to zamyka się śmieci.

Marek zamykanie != zamykanie na klucz.
Według mnie warto zabezpieczyć zwykłą klamką. Teraz tam hula wiatr i masa ptactwa roznosząc śmieci.

marek8a

Postautor: marek8a » 23 mar 2017, 16:43

Tak jest ok ale adrem jest przyzwyczajony do zamykania na klucz na innych osiedlach. więc tego się należy spodziewać.

Marta

Postautor: Marta » 23 mar 2017, 17:49

To poprośmy tylko o klamkę bez wkładki.

bliszka

Postautor: bliszka » 23 mar 2017, 20:28

Również jestem za tym aby altana była zamykana na tylko na klamkę. Dopóki nie zalęgną się żule nie ma sensu dokładać kolejnego klucza do zestawu.

Felipe

Postautor: Felipe » 24 mar 2017, 9:03

Żule? Menele? Proszę o odrobinę kultury, nie każdy osobnik grzebiący w śmietniku to alkoholik, sporo jest też zwyczajnych bezdomnych. Także więcej szacunku do ludzi często pokrzywdzonych przez los, "wykolejonych".

Co do meritum - samo domknięcie na klamkę wystarczy, klucze nie są konieczne moim zdaniem.

bliszka

Postautor: bliszka » 24 mar 2017, 12:35

Felipe pisze:Żule? Menele? Proszę o odrobinę kultury, nie każdy osobnik grzebiący w śmietniku to alkoholik, sporo jest też zwyczajnych bezdomnych. Także więcej szacunku do ludzi często pokrzywdzonych przez los, "wykolejonych".

Tak na marginesie: żul, menel - w jakim sposob te okreslenia są obraźliwe czy też niekulturalne?
sjp.pwn.pl/slowniki/Menel.html
sjp.pwn.pl/szukaj/%C5%BCul.html

Do tego obseruwjac ludzi chodzących po tomex-ie czy też czasem przesidujących w zaroślach jeszcze nie zaielenioncyh, określenia te są jak najbardziej trafne a bezdomnośc nie ma tu nic do rzeczy. Nie wspominając o cyganach (romach - będąc poprawnym politycznie), którzy przyjada zapalą grila, zrobią syf i pojadą zadowoleni.

Felipe

Postautor: Felipe » 24 mar 2017, 14:10

bliszka pisze:...

Jak już poszuka się inaczej to:

sjp.pl/%C5%BCul

żul

1. pospolicie: pijak, zwłaszcza wypraszający pieniądze pod sklepem;
2. przestarzale: łobuz, chuligan

z kolei menel to:

https://pl.wiktionary.org/wiki/menel

(1.1) pot. człowiek z marginesu społecznego[1], głównie alkoholik[2]
(1.2) reg. białost. pijak

przykłady:
(1.2) Jakiś menel stoi pod sklepem i pije wino.

synonimy:
(1.1) żul, włóczęga, żebrak, sztajmes, bej
(1.2) żul, pijak, alkoholik, dykciarz

Nie licytujmy się dalej na linki, każdy wie, że są to określenia uznane powszechnie za obraźliwe, a co najmniej pejoratywne i związane z pijaństwem. Ale każdy sobie wystawia cenzurkę, więc ze swojej strony kończę temat.

bliszka

Postautor: bliszka » 24 mar 2017, 17:21

Felipe pisze:...

Przekopiowany przez Ciebie tekst powierdza że słowo żul jest jak najbardziej prawidłowym słowem. Choć ton mojej wypowiedzi faktycznie był nieco pogardliwy.

Parafrazując moją wcześniejszą wypowiedź:
Jestem za tym aby altana śmietnikowa była ogólnodostępna do czasu gdy zaczną przebywać w niej osoby niebezpieczne często mające problemy z alkoholizmem lub oosby z maginesu społczengo budzące poczucie zagrożenia

Do czeg doszło że słowo żul, menel mozna użyć tylko w sytuacji gdy chcemy kogoś obrazic.

Temat równieź uważam za zakończony aby nie robic oftopia-c.

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”