Odbyło się zebranie Wspólnoty mieszkaniowej po którym uważam że szybko należy podjąć kroki w celu zmiany zarządcy.
W innych wspólnotach da się zmniejszyć koszty - tutaj nic się nie da zrobić, najwygodniej jest mieć kilka firm od różnych usług i za nic nie odpowiadać.
Pozycja konserwacja bieżąca - pogotowie lokatorskie 5 tys miesięcznie w nowym bloku ??? Przecież to drobne prace, które można połączyć ze sprzątaniem.
Konserwacja wind -50 tys zł rocznie przez okres 5 lat, bo jak nie to stracimy gwarancję - no i co z tego - naprawa będzie z pewnością tańsza niż 50 tys rocznie!!!. Może ktoś z Państwa ma do czynienia z tematem to uda się znaleść taniego konserwatora.
Energia elektryczna w częściach wspólnych - nie uważacie że 1000 tys to kosmos - jakie pompy tam muszą być - w innych blokach również są pompy i to stare a rachunki za energię są przyzwoite - macie jakiś pomysł co mogło spowodować takie zużycie ????
Ochrona budynku też jest na rękę zarządcy -bo słyszeli Państwo tekst że...wydaje klucze, potwierdza odbiór kontenera, zgłasza usterki. Przecież to są obowiązki ZARZĄDCY!!!!
W maju ponowne zebranie, może do tej pory spróbujmy poszukać kogoś za niższą stawkę, który podejdzie do obsługi kompleksowo.
A jeżeli nie - to tutaj stawkę należy mocno ponegocjować.
Są takie zespoły zarządców które mają swoich konsewatorów, sprzątaczki itp i wtedy jest to naprawdę tańsze !!!
MAM NADZIEJĘ ŻE DO MAJA BĘDZIEMY MIEĆ JAKEŚ KONKRETNE PROPOZYCJE.
POZDRAWIAM
Wnioski po pierwszym zebraniu wspólnoty mieszkaniowej - Avia 2
Re: Wnioski po pierwszym zebraniu wspólnoty mieszkaniowej - Avia 2
NAVIGATOR jest dużo lepszym zarządcą ale noe wiem czy my nie jesteśmy zobligowani do mania tego ZZN przez 2 lata. Po tym czasie dopiero można zmieniać ale pewności tu nie mam a na zebraniu nie byłem Wiec nie zabieram głosu
Można też sprawdzić Barbakan, zarządza na Avia 4. U mnie na Ruczaju również zarządza Barbakan i z tego co zaobserwowałam to ekipa Barbakanu dba o zieleń przed blokiem, usuwa usterki drobne etc. Nie maja do tego mnóstwa podwykonawców, którym trzeba dodatkowo płacić za gotowość + materiały z doliczoną marża. Nawigator również ma swojego konserwatora, który usuwa usterki. Popieram pomysł zmiany Zarządcy na bardziej samodzielnego i gospodarnego, który potrafi coś więcej niż tylko chodzić wokół bloku a do wszystkich prac wzywać firmy zewnętrzne.
gawel99 pisze:NAVIGATOR jest dużo lepszym zarządcą ale noe wiem czy my nie jesteśmy zobligowani do mania tego ZZN przez 2 lata. Po tym czasie dopiero można zmieniać ale pewności tu nie mam a na zebraniu nie byłem Wiec nie zabieram głosu
Możemy w każdym momencie zmienić zarządcę uchwałą wspólnoty w obecności notariusza.
-
. pisze:gawel99 pisze:NAVIGATOR jest dużo lepszym zarządcą ale noe wiem czy my nie jesteśmy zobligowani do mania tego ZZN przez 2 lata. Po tym czasie dopiero można zmieniać ale pewności tu nie mam a na zebraniu nie byłem Wiec nie zabieram głosu
Możemy w każdym momencie zmienić zarządcę uchwałą wspólnoty w obecności notariusza.
Dodam że najczęściej koszty notarialne ponosi wtedy nowy zarządca. Organizuje się szybkie zebranie w hali garażowej gdzie trzeba ściągnąć jak najwięcej mieszkańców aby osiągnąć kworum i załatwione.
Tylko trzeba znaleźć odpowiedniego zarządcę.
Zgadzam się z powyższym.
Jednakże mam prośbę, czy możemy zaprzestać zakladania stale nowych tematów? Problematyce opłat, zebrania są już poświęcone dwa tematy, teraz kolejny na podsumowanie, kolejne powstaną na wnioski etc.w efekcie aby coś znaleźć, trzeba przeszukiwać całe forum.
Osobiście uważam, że podane nam koszty są wysokie.
Wiele pozycji zadziwia, zobaczymy, co będzie w przypadku nowych ofert.
Dobrze, że na spotkaniu było dość sporo osób, bo pojawiło się kilka propozycji.
Trzeba też zrobić rekonesans po innych wspolnotach, może by się dało podciągnąć pod pozostale enklawy
Jednakże mam prośbę, czy możemy zaprzestać zakladania stale nowych tematów? Problematyce opłat, zebrania są już poświęcone dwa tematy, teraz kolejny na podsumowanie, kolejne powstaną na wnioski etc.w efekcie aby coś znaleźć, trzeba przeszukiwać całe forum.
Osobiście uważam, że podane nam koszty są wysokie.
Wiele pozycji zadziwia, zobaczymy, co będzie w przypadku nowych ofert.
Dobrze, że na spotkaniu było dość sporo osób, bo pojawiło się kilka propozycji.
Trzeba też zrobić rekonesans po innych wspolnotach, może by się dało podciągnąć pod pozostale enklawy
Wokół Avii blokami zarządza SP mieszkaniowa Czyżyny, robi to dobrze, tanio i przejrzyście, ma własne służby porządkowe. Sprawdzone na własej skórze w 2 blokach na 2 Pułku - w tym jeden nowy. Zwrócę się do nich o ofertę - co Wy na to ??
Zaleta podstawowa - są blisko i własnymi służbami obskoczą wiele.
Można dodatkowo ustalić nadzór właścicielki albo wyłonić zarząd wspólnoty - wtedy kontroluje on działania i wydatki zarządcy na bieżąco - jeżeli ktoś byłby chętny, kto jest na miejscu (czyli mieszkaniec a nie posiadacz) byłoby świetnie.
pozdrawiam
Zaleta podstawowa - są blisko i własnymi służbami obskoczą wiele.
Można dodatkowo ustalić nadzór właścicielki albo wyłonić zarząd wspólnoty - wtedy kontroluje on działania i wydatki zarządcy na bieżąco - jeżeli ktoś byłby chętny, kto jest na miejscu (czyli mieszkaniec a nie posiadacz) byłoby świetnie.
pozdrawiam
Powiadasz że można połączyć ze sprzątaniem? Rozumiem że jeśli w piątek wieczór gdzieś pęknie rura i zacznie zalewać Ci mieszkanie, albo padnie prąd to grzecznie poczekasz na naprawę do poniedziałku rano i nie będziesz się awanturować?Joan pisze:Pozycja konserwacja bieżąca - pogotowie lokatorskie 5 tys miesięcznie w nowym bloku ??? Przecież to drobne prace, które można połączyć ze sprzątaniem.
Masz coś na poparcie tej tezy? Jakieś wyliczenia, szacunki, oferty firm? Bo ja nigdy nie naprawiałem windy, więc nie wiem ile to kosztuje. Poza tym: kupując nowe auto trzeba jeździć do autoryzowanego serwisu i płacić za to kilka razy drożej niż w innych serwisach, ale nie znam osoby która by tego nie robiła. Przypominam też że windy podlegają dozorowi ze strony UDT i przy stwierdzonej nieprawidłowej konserwacji wspólnota dostanie karę + nakaz wyłączenia z eksploatacji.Konserwacja wind -50 tys zł rocznie przez okres 5 lat, bo jak nie to stracimy gwarancję - no i co z tego - naprawa będzie z pewnością tańsza niż 50 tys rocznie!!!.
1000 tys to rzeczywiście byłby kosmos, na szczęście nasza prognoza wynosi 10 razy mniej.Energia elektryczna w częściach wspólnych - nie uważacie że 1000 tys to kosmos - jakie pompy tam muszą być - w innych blokach również są pompy i to stare a rachunki za energię są przyzwoite - macie jakiś pomysł co mogło spowodować takie zużycie ????
Wysokość rachunków za energię też mnie zastanawiała dlatego postanowiłem to szacunkowo przeliczyć. Według informacji od zarządcy na dachu mamy ponad 30 (nie pamiętam dokładnej liczby) wentylatorów wyciągowych wentylacji mechanicznej. Wentylatory te pracują 24 godziny na dobę co daje 8760 godzin w roku. Nie wiem jaka jest dokładna moc takiego wentylatora - załóżmy 300 W (czyli znacznie mniej niż zwyczajny domowy odkurzacz!).
30 wentylatorów, każdy o mocy 0,3 kW pracujących przez 8760 godzin w roku zużyje 78 840 kWh energii, co przy cenie brutto 0,50 zł/kWh daje koszt 39 420 zł! I to jest koszt wyłącznie samej wentylacji mechanicznej. Do tego dochodzą pompy (a woda jest nieco cięższa od powietrza, więc jej wypompowanie na 15 piętro wymaga sporo energii) i windy (ja sam wwiozłem do mieszkania jakieś lekko licząc 3 tony materiałów, mebli i wyposażenia).
Nie wiem o ile się przestrzeliłem w tych wyliczeniach, jeśli ktoś ma ochotę to niech idzie do zarządcy i przeglądnie projekt budowlany i dane zainstalowanych urządzeń - dla mnie po takim szybkim szacunku kwota 100 000,00 zł na energię elektryczną wydaje się całkiem rozsądna i uzasadniona.
Pozostałe postulaty są słuszne, ale wątpię czy uda się z nich uzyskać oszczędności większe niż kilkanaście gr/m2.
Do D89 - a oprócz akademickich, wątpliwej jakości rozważań, jakieś propozycje ??? Bo opisałeś się że hej, ale żadnej propozycji nie przedstawiłeś.
Zarządcy naprawdę nie zależy na naszych kosztach, ale nam powinno, dlatego dziwi Twoje zrozumienie dla wszelakich wysoce kosztownych operacji...
Ale z tego co dość łatwo dało się zauważyć, większości mieszkańców jednak przeszkadza dwukrotnie wyższa opłata exploatacyjna i obniżenie jej powinno być naturalnym dążeniem.
Wątpliwy zaszczyt mieszkania w tym niezwykłym bloku, ne jest wart podwójnej stawki !!
Nie stawiajmy więc tez, tylko poszukajmy tańszych rozwiązań !!! Tak żeby na zebraniu w maju można było coś zaproponować.
Jeśli chodzi o pogotowie lokatorskie - nie zaponinajmy o gwarancji jaką budynek i urządzenia posiadają, więc będą to jednak drobne prace.
Zarządcy naprawdę nie zależy na naszych kosztach, ale nam powinno, dlatego dziwi Twoje zrozumienie dla wszelakich wysoce kosztownych operacji...
Ale z tego co dość łatwo dało się zauważyć, większości mieszkańców jednak przeszkadza dwukrotnie wyższa opłata exploatacyjna i obniżenie jej powinno być naturalnym dążeniem.
Wątpliwy zaszczyt mieszkania w tym niezwykłym bloku, ne jest wart podwójnej stawki !!
Nie stawiajmy więc tez, tylko poszukajmy tańszych rozwiązań !!! Tak żeby na zebraniu w maju można było coś zaproponować.
Jeśli chodzi o pogotowie lokatorskie - nie zaponinajmy o gwarancji jaką budynek i urządzenia posiadają, więc będą to jednak drobne prace.
-
Na stronie ZZN można głosować za rezygnacją z ochrony od połowy roku....

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”