Parking, hałas, jakość usług Budimexu - inwestycja Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sunder

Parking, hałas, jakość usług Budimexu - inwestycja Orlińskiego 1

Postautor: sunder » 11 sty 2015, 19:06

Witam,

Chciałbym poruszyć kilka spraw o wydźwięku negatywnym:

1) Parkingi straszna nagonka handlowców, zauważyłem ze wciskają parkingi byle kupić. A prawda taka, że mało który developer sprzedaje wszystkie parkingi od strzała za taka kwote jeszcze 50tys, juz nie mowiąc o parkingu na zewnatrz za 20+ tys. Mozliwe, że ze wzgledu na ilosc mieszkańców osiedla w porównaniu do parkingów spowoduje ze zejdą wszystkie. Chce zaznaczyć ze u wiekszości deweloperów wygląda to tak parking 25tys, albo jeszcze lepiej parking na platformie za 25tys gdzie wchodzą 2 auta = podwojny zarobek. Blok powstaje i nagle cena parkingu podziemnego 8tyś.

Ja osobiscie parkingu za taka cene nie kupie, wole wpakować to 50tys na poczet kolejnego mieszkania - kawalerki (prawie 40% ceny kawalerki). I z wynajmu komuś myśleć o parkingu lub garażu ( a z doświadczenia wiem ze będzie pełno ofert wynajmu miejsc postojowych bo tak jest wszedzie)

2) Z tego co zauważyłem deweloper wogole nie szanuje klienta. Ze tak powiem albo bierzesz albo spadaj... Przykład mam u siostry jak to wyglądało. Wpłaty rozłożone pod klienta, deweloper rozłożył jej tak by spokojnie wzieła kredyt i później nadrobiła wpłaty w harmonogramie. Jak widze zapis do lutego wpłata 30% mieszkania, aż śmiać mi się chce, jeszcze hasła że to raczej sztywna data a jak nie to odsetki za opóźnienie wpłat. Przecież to jest zycie, czasami na kredyt sie czeka miesiąc, czasami

Kupę ludzi rezygnuje z mieszkań a mam wrażenie, że sztuczny tłum z rezerwacjami robi sam deweloper. Byłem na 6 miejscu w obu mieszkaniach i nagle po tygodniu oba zwolnione. Cud...

3) Jakim cudem deweloper nie pozwala zmienić układu ścian działowych. U siostry, mogła zrobić jak chce, nawet pytali ją osobiście telefonicznie gdzie chce mieć gniazdka pod lodówkę (miejsce, wysokość). Klient nasz Pan...

4) Doradca kredytowy, kiepski. Wiedza kredytowa słaba. Marże zawyżone. PKO SA ma standardowa marze 1.6% która jeszcze można negocjować, prowizje z 2% na 1%. Okres przejściowy to podbicie marzy o 1% negocjowalne do 0.5%.
Podsumowując Pan sobie niezłą kasę trzepie.

5) Pani D. handlowiec wzywa mnie do podpisania umowy rezerwacyjnej, z dnia na dzień. Po czym oddzwaniam i uświadamiam, że chyba każdy pracuje i tak 3dni wcześniej należałoby zadzwonić zapytać i ustalić termin dogodny dla obu stron. Po czym proponuje mi czy możemy podpisać umowę z data wcześniejsza bo ona by już nie robiła umowy od nowa.

Szczerze mówiąc, mam zarezerwowane mieszkanie, ale jak widzę takie podejście to mam pewne wątpliwości. Cena kusi to fakt...

A teraz z sekcji pytań ciut milszych:

1) Mam rezerwacje na 1 pietrze, jak to jest z lokalami użytkowymi ? Orientujecie się czy to może być uciążliwe? Boje się ze kupi to pode mną jakiś lokal i będzie głośno. No chyba, że nie ma szans i wygłuszenie będzie na tyle dobre.

2) Halas. Mieszkanie znajduje się od strony placu zabaw czyli zasłania je ta 15 piętrowa wieża. Myślicie że hałas będzie na tyle odczuwalny??

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, 20:11 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.

Staś

Re: Parking, hałas, jakość usług Budimexu - inwestycja Orlińskiego 1

Postautor: Staś » 11 sty 2015, 19:30

Na pierwszym piętrze raczej tylko lokalny ruch będzie słyszalny - z ul. Orlińskiego. Szum w tle pewnie będzie - u mnie , 2 km od obwodnicy, mimo gęstej zabudowy słychać latem szum autostradowy w tle a nawet pociąg z odległości 3 km. Choć to nie tragedia. Jak się mieszka w mieście , a nie w lesie to trzeba się z tym liczyć.

sunder

Postautor: sunder » 11 sty 2015, 19:38

Zgadza sie z tym lasem co piszesz. Licze sie z tym wlasnie bo mieszkam obecnie na kleparzu czyli w ścisłym centrum, więc jestem przyzwyczajony do tego :) Ale czasami milo by było wyjść na taras i posiedzieć.

Staś

Postautor: Staś » 11 sty 2015, 19:41

Lokal poniżej raczej nie będzie uciążliwy (tak myślę), bo co tam może być? Sklep, fryzjer, pizzeria? Hałas znikomy. Ciach, ciach nożyczkami.... :D

sunder

Postautor: sunder » 11 sty 2015, 19:43

Albo i przedszkole, bądź siłownia :)

Staś

Re: Parking, hałas, jakość usług Budimexu

Postautor: Staś » 11 sty 2015, 19:58

sunder pisze:Witam,

Chciałbym poruszyć kilka spraw o wydźwięku negatywnym:

1) Parkingi straszna nagonka handlowców, zauważyłem ze wciskają parkingi byle kupić. A prawda taka, że mało który developer sprzedaje wszystkie parkingi od strzała za taka kwote jeszcze 50tys, juz nie mowiąc o parkingu na zewnatrz za 20+ tys. Mozliwe, że ze wzgledu na ilosc mieszkańców osiedla w porównaniu do parkingów spowoduje ze zejdą wszystkie. Chce zaznaczyć ze u wiekszości deweloperów wygląda to tak parking 25tys, albo jeszcze lepiej parking na platformie za 25tys gdzie wchodzą 2 auta = podwojny zarobek. Blok powstaje i nagle cena parkingu podziemnego 8tyś.

Ja osobiscie parkingu za taka cene nie kupie, wole wpakować to 50tys na poczet kolejnego mieszkania - kawalerki (prawie 40% ceny kawalerki). I z wynajmu komuś myśleć o parkingu lub garażu ( a z doświadczenia wiem ze będzie pełno ofert wynajmu miejsc postojowych bo tak jest wszedzie)

Cena faktycznie duża. Ale ja kupiłem bo po doliczeniu miejsca parking. lub garażu cena m2 i tak wychodzi dobra. Liczę cenę m2 z całej inwestycji.

2) Z tego co zauważyłem deweloper wogole nie szanuje klienta. Ze tak powiem albo bierzesz albo spadaj... Przykład mam u siostry jak to wyglądało. Wpłaty rozłożone pod klienta, deweloper rozłożył jej tak by spokojnie wzieła kredyt i później nadrobiła wpłaty w harmonogramie. Jak widze zapis do lutego wpłata 30% mieszkania, aż śmiać mi się chce, jeszcze hasła że to raczej sztywna data a jak nie to odsetki za opóźnienie wpłat. Przecież to jest zycie, czasami na kredyt sie czeka miesiąc, czasami

Kupę ludzi rezygnuje z mieszkań a mam wrażenie, że sztuczny tłum z rezerwacjami robi sam deweloper. Byłem na 6 miejscu w obu mieszkaniach i nagle po tygodniu oba zwolnione. Cud...

Niska cena m2 nie bierze się z powietrza. Kredytowanie inwestycji się kłania. Ktoś musi za to zapłacić - deweloper nie zapłaci bo cena jest niska, a on nie jest sponsorem, więc musiałby doliczyć jakieś odsetki lub podnieść cenę. Ludzie tak mają, że nie przemyślą, napalają się - rezerwują - potem rezygnują . Ot natura ludzka.

3) Jakim cudem deweloper nie pozwala zmienić układu ścian działowych. U siostry, mogła zrobić jak chce, nawet pytali ją osobiście telefonicznie gdzie chce mieć gniazdka pod lodówkę (miejsce, wysokość). Klient nasz Pan...

Duże osiedle, dużo budynków, dużo mieszkań - niska cena. To nie mały deweloper który buduje jeden , dwa małe bloczki i się ugnie. Kupujesz konkretny produkt za konkretną cenę (jak z półki w markecie).

4) Doradca kredytowy, kiepski. Wiedza kredytowa słaba. Marże zawyżone. PKO SA ma standardowa marze 1.6% która jeszcze można negocjować, prowizje z 2% na 1%. Okres przejściowy to podbicie marzy o 1% negocjowalne do 0.5%.
Podsumowując Pan sobie niezłą kasę trzepie.

Tego nie testowałem. Żona pracuje w banku, twierdzi, że uu niej najlepiej, tam wzięliśmy.

5) Pani D. handlowiec wzywa mnie do podpisania umowy rezerwacyjnej, z dnia na dzień. Po czym oddzwaniam i uświadamiam, że chyba każdy pracuje i tak 3dni wcześniej należałoby zadzwonić zapytać i ustalić termin dogodny dla obu stron. Po czym proponuje mi czy możemy podpisać umowę z data wcześniejsza bo ona by już nie robiła umowy od nowa.

Fakt, tu są nerwowi i roztrzepani.

Szczerze mówiąc, mam zarezerwowane mieszkanie, ale jak widzę takie podejście to mam pewne wątpliwości. Cena kusi to fakt...

A teraz z sekcji pytań ciut milszych:

1) Mam rezerwacje na 1 pietrze, jak to jest z lokalami użytkowymi ? Orientujecie się czy to może być uciążliwe? Boje się ze kupi to pode mną jakiś lokal i będzie głośno. No chyba, że nie ma szans i wygłuszenie będzie na tyle dobrę.

2) Halas. Mieszkanie znajduje się od strony placu zabaw czyli zasłania je ta 15 piętrowa wieża. Myślicie że hałas będzie na tyle odczuwalny??

Podsumowując.
Ja się zdecydowałem. Rok śledziłem rynek nieruchomości w Krakowie , po pół roku zawęziłem do nieruchomości nowych. Kilka miesięcy się wahałem, porównywałem, aż zdecydowałem się na Orlińskiego. Co by nie powiedzieć, jest to atrakcyjna oferta. Widać to chyba po rozmachu i pewności siebie Budimexu - wiedzą , że sprzedadzą- a takiej dużej inwestycji nie robi się bez wcześniejszych, dogłębnych analiz.. Więcej ma jednak za, niż przeciw. Przepraszam ,że wciąłem się w cytowany tekst ale tak było mi łatwiej odpowiadać na wątpliwości kolegi.

Staś

Postautor: Staś » 11 sty 2015, 20:03

sunder pisze:Albo i przedszkole, bądź siłownia :)

Tam będą bardzo małe lokale , jak zwykle w Budimexie bez możliwości połączenia . Więc raczej fryzjer, bo nawet z jakimś lokalem gastronomicznym większym niż zapiekanki będzie kłopot.

iti

Postautor: iti » 11 sty 2015, 20:04

Przedszkole lub siłownia jeszcze nie takie złe, kończą aktywności o jakiejś godzinie i w nocy przynajmniej jest spokój. Zawsze może być też całodobowy sklep monopolowy ;) Ale szansa na to, że powstanie akurat w tym miejscu jest chyba niewielka :) Ruch ze Stella-Sawickiego pewnie będzie tam też słychać, ale jak słusznie już tu zauważono, taki "urok" mieszkania w mieście. @sunder, też mieszkam w okolicach Kleparza, dokładniej to Wrocławskiej i życzyłbym sobie takiej ciszy, jaka jest tutaj (w nocy to nawet nie jeden raz hejnał słyszałem) z balkonu :)

A co do jakości obsługi przez Budimex, to wiedzą, że sprzedają tanio, jest popyt bo dobra cena, więc mogą sobie pozwolić na małą liczbę ustępstw względem klientów (albo i na żadne :) ). Być może kiedyś, jak się już rynek nasyci (o ile to możliwe), a oni nadal będą chcieli te mieszkania sprzedawać, to coś się zmieni, jak na razie bym na to nie liczył. No i tu pytanie, ile Twoja siostra płaciła za m2 i w jakiej lokalizacji.

Miejsca parkingowe na osiedlach Budimexu, które tam powstają, to faktycznie kiepska historia, dobrze byłoby gdybyś miał rację, też miałem cichą nadzieję na taki rozwój wypadków, jak przedstawiłeś, ale niekoniecznie musi tak być. Dla całego projektu powstającego wzdłuż pasa startowego dawnego lotniska w Czyżynach będzie przypadało ok. 0,6 miejsca postojowego na mieszkanie, więc trudno powiedzieć czy się nie rozejdą.

W każdym razie ja kupiłem, zgadzam się z tym, co napisał @Staś, że mimo wszystko wszystko wygląda dosyć korzystnie. Zwłaszcza, że też sporo czasu śledziłem rynek w Krakowie. Generalnie poczucie mam takie, że kupiłem mieszkanie w niezłej lokalizacji (dobrze skomunikowane właściwie z każdą częścią Krakowa) w cenie znacznie poniżej krakowskiej średniej za m2.

Staś

Postautor: Staś » 11 sty 2015, 20:14

Popieram @iti. Zalety to: cena ;) , lokalizacja, kompleksowość i układ osiedla, dostępność komunikacyjna, plany mieszkań, estetyka i wykończenie całości, usługi. I jak tu nie kupić......? :shock:
Z początku podchodziłem do tego zakupu dosyć chłodno (zakup pod wynajem jako inwestycja), mogłem kupić gdziekolwiek, nawet gotowe, ale zespół cech spowodował, że kupiłem przy Orlińskiego. Z czasem stałem się fanem tego osiedla. Dodam jeszcze, że najbliżej mam teraz na Ruczaj , muszę go oglądać codzienne (niestety) i widzę różnicę na korzyść poczynań Budimexu.

sunder

Postautor: sunder » 11 sty 2015, 20:28

Siostra na jaremy azory. 5900m2. Tez mieszkam na wroclawskiej a dokladnie lokietka nad carefourem

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”