Uchwała na temat parkowania na chodniku pod blokiem Orlińskiego 6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
zaj0nczek

Uchwała na temat parkowania na chodniku pod blokiem Orlińskiego 6

Postautor: zaj0nczek » 30 mar 2017, 9:35

Wczoraj została puszczona po sali uchwała, która bardzo ogólnie została zapisana jako "zmiana oznakowania tak, aby samochody mogły parkować na chodniku". Mam tylko ogromną nadzieję, że jeśli w ogóle przejdzie to nie będzie to równoznaczne z usunięciem strefy zamieszkania, a wyznaczeniem miejsc do parkowania dla kilku samochodów, farbą na chodniku.

Jeśli jednak zarządca stwierdzi, że nie da się tego zrobić zgodnie z prawem inaczej niż likwidując tą strefę - to gratulacje. Mieszkańcy właśnie dla kilku osób nasrali do swojego gniazda. Od tej pory nie będzie żadnej kontroli w tym obszarze.

Uświadomię tylko co poniektórych, że ma się wybudować jeszcze kolejnych KILKANAŚCIE bloków z kilkoma TYSIĄCAMI mieszkańców i otworzyć kolejnych kilkanaście punktów handlowo-usługowych, do których też przyjadą klienci i ABSOLUTNIE NIKT nie będzie patrzył czy mieszka na danym osiedlu/pod danym blokiem, tylko każdy będzie parkował gdzie się da.

A skoro nie będzie strefy to wiecie, "co mi kto zrobi" i inne takie ;)

Mordin

Re: Uchwała na temat parkowania na chodniku pod blokiem Orlińskiego 6

Postautor: Mordin » 30 mar 2017, 10:07

Z tego co się zorientowałem na zebraniu intencją wnioskodawców tej uchwały było tylko usunięcie znaku "Droga pożarowa" - nie było intencji zmiany Strefy zamieszkania na Strefę ruchu. Wydaje mi się, że chodzi o to, żeby uniemożliwić Policji i Straży Miejskiej karanie za blokowanie drogi pożarowej jak ma to miejsce aktualnie.
Moim zdaniem to się nie ma prawa udać - nawet jeżeli uchwała zostałoby podjęta to jest ona do zaskarżenia i uchylenia jako niezgodna z prawem przeciwpożarowym. Poza tym nie za bardzo wyobrażam sobie usunięcie znaku przez zarządce, w sytuacji gdy musi on tam stać - zarządca wziąłby na siebie ryzyko kar i odszkodowań z tego wynikłych. Co by nie mówić o Promosie to nie sądzę aby wzięli na siebie takie ryzyko w imię dogodzenia kilkunastu osobom, które konieczne chcą parkować na drodze pożarowej.

zaj0nczek

Postautor: zaj0nczek » 30 mar 2017, 10:24

Tu wcześniej był jeden post Pani, która mówiła o tym, że się wprowadzi identyfikatory dla mieszkańców 6-ki i będzie po problemie.

To ja tylko jeszcze dodam, że nie będzie, bo bez strefy zamieszkania nie ma prawnej możliwości nałożenia mandatu/odholowania samochodu bez identyfikatora. Dlatego wszystkie drogi osiedlowe na Dywizjonu 303 i 2-go Pułku mają wprowadzoną strefę, bo inaczej ich identyfikatory byłyby bezużyteczne.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2017, 11:03 przez zaj0nczek, łącznie zmieniany 2 razy.

Mordin

Postautor: Mordin » 30 mar 2017, 10:41

Generalnie nie jest prostą rzeczą rozróżnienie tych wszystkich "stref" i jest to również problem dla służb. Zasadniczo możemy mieć:
1) drogę wewnętrzną bez żadnych dodatkowych znaków - wtedy nie obowiązują regulacje o parkowaniu, prędkości czy tez ustępowaniu pierwszeństwa -słowem wolna amerykanka - służby nie mogą interweniować chyba, że chodzi np o pijanego kierowcę (to dotyczy wszystkich dróg); jeżeli natomiast postawiłoby się znak "Droga pożarowa" - wtedy jest podstawa do interwencji (niestosowanie się do znaku);
2) strefa zamieszkania - obowiązują ułatwienia dla pieszych oraz parkowanie w wyznaczonych obszarach - służby mogą interweniować jak ktoś parkuje poza nimi - z tego co się orientuje to u nas jest własnie strefa zamieszkania - jest duży niebieski znak; można tutaj wprowadzić identyfikatory i nawet odholowanie źle parkującego;
3) strefa ruchu - obowiązują te same zasady co na drogach publicznych.
Czasem niestety służby wskazują na brak możliwości interwencji - np w strefie zamieszkania - co jest niezgodne z prawem. Wtedy pozostaje tylko składać skargi na niekompetentnych funkcjonariuszy.

nadka

Postautor: nadka » 30 mar 2017, 11:54

Myślę, że pozbycie się strefy zamieszkania spod bloku, to straszna głupota. Nie wiem dlaczego osoby, które świadomie nie kupiły miejsc, teraz mają organizować życie innych we wspólnocie... Przecież od samego początku było wiadomo, że z parkowaniem nie będzie wesoło. I czy na drodze pod naszym blokiem nie ma przypadkiem ustanowionej jakieś służebności.

Pamiętajcie, że problemem nie są tu osoby, którym nie podoba się parkowanie na chodniku przeznaczonym dla pieszych. Problemy generują osoby, które nagle stwierdziły, że chcą zmienić reguły, bo muszą zaparkować pod samą klatką...
Ostatnio zmieniony 30 mar 2017, 12:00 przez nadka, łącznie zmieniany 1 raz.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 30 mar 2017, 11:55

A to ja pójdę dalej: to wprowadźmy uchwałą możliwość parkowania w garażu podziemnym dla każdego za darmo. Przecież "uchwałą może wszystko" uregulować....Tak mi się wydaje czytając niektórych posty.

A tak poważnie to uchwała powinna obowiązywać w ramach obowiązujących przepisów prawa. Jeśli jest droga pożarowa, to trzeba ją: a) oznakować, b) zapewnić drożność. Interesem wspólnoty jest aby droga była drożna i oznakowana. Aby zapewnić drożność TRZEBA wprowadzić na niej zakaz parkowania. Jeśli nie ma takiego zakazu to zarządca przejmuje na siebie możliwość pojawienia się roszczeń ze strony potencjalnych poszkodowanych. Nie mówię już o ubezpieczycielu, a kompletnie pomijam już ochronę praw nabytych, bo przecież wszyscy znamy zapisy naszych umów notarialnych.

nicp0nim

Postautor: nicp0nim » 30 mar 2017, 20:39

nadka pisze:Myślę, że pozbycie się strefy zamieszkania spod bloku, to straszna głupota. Nie wiem dlaczego osoby, które świadomie nie kupiły miejsc, teraz mają organizować życie innych we wspólnocie... Przecież od samego początku było wiadomo, że z parkowaniem nie będzie wesoło. I czy na drodze pod naszym blokiem nie ma przypadkiem ustanowionej jakieś służebności.

Pamiętajcie, że problemem nie są tu osoby, którym nie podoba się parkowanie na chodniku przeznaczonym dla pieszych. Problemy generują osoby, które nagle stwierdziły, że chcą zmienić reguły, bo muszą zaparkować pod samą klatką...

Podpisuję się pod tym. Co więcej, bezczelność niektórych kierowców nie zna granic. Wiedząc, że miejsca które mają blokady są wykupione (a zatem mogą być użytkowane), to mimo to parkują prostopadle do nich. Już nawet nie na chodniku. Przykładem jest pan na cieszyńskich blachach w sypiącym się bmw...

Budimexowi można wiele zarzucić, ale od początku informował (przynajmniej mnie i kilku znajomych, którzy kupili na tym osiedlu mieszkania), że z miejscami postojowymi będzie problem i choć cena wysoka to sugerują kupić. Kupiłem. Nie życzę sobie, żeby ktoś parkował w miejscu na chodniku przed miejscami postojowymi. No chyba że chce mieć mocno przerysowane auto, bo jak ktoś ma dłuższy samochód to nijak ma się jak złożyć wyjeżdżając i tak już z bardzo wąskich miejsc postojowych. Pomijam już kwestię bezpieczeństwa. Jak się zacznie palić komuś mieszkanie, to sam będzie bawił się w Pudziana i udrażniał przejazd dla straży pożarnej.

Luker10

Postautor: Luker10 » 30 mar 2017, 21:46

nicp0nim pisze:Podpisuję się pod tym. Co więcej, bezczelność niektórych kierowców nie zna granic. Wiedząc, że miejsca które mają blokady są wykupione (a zatem mogą być użytkowane), to mimo to parkują prostopadle do nich. Już nawet nie na chodniku. Przykładem jest pan na cieszyńskich blachach w sypiącym się bmw...

Zastanawiam się czy to ta osoba co na forum pisała, że nie będzie wyjmować mandatu zza szyby, bo wtedy straż miejska nie wystawi jej kolejnego...

Dodatkowo perfidne przesuwanie słupków betonowych, które mają ograniczyć parkowanie w tamtym miejscu. Jak przechodzę tamtędy, to ciężko mi się czasem przecisnąć koło samochodu, bo nie jest zostawione nawet minimum miejsca...

Generalnie, taka uchwała może być i tak przegłosowana. Nic to nie zmieni, jest sprzeczna z obowiązującymi przepisami prawa, ergo z zasady nieważna.

Saul

Postautor: Saul » 31 mar 2017, 1:08

Co do osób, które nie kupiły miejsca parkingowego (w tym ja).To niekoniecznie cwaniaki, tylko też osoby, które nie mogły sobie na to pozwolić bądź uznały, że cena jest horendalnie wysoka (sa miejsca w Krk gdzie miejsce w garazu kosztuje 20-30k). Dobrze wiemy, że miejsc park jest tyle, żebt zmusić ludzi do wykupowania miejsc u dewelopera.

Jeśli to zgodne z prawem można zrobić coś na wzór
Obrazek
i to zabezpieczyło by nas przed osobami z innych osiedli.

W dodatku tak jak Pan powiedział na zebraniu zrobić miejsca parkingowe pod kątem (nawet wywaliłbym ten skrawek zieleni pomiedzy 6 a 8) i zrobił tam dwa miejsca parkingowe. W ten sposób łatwiej było by wjechać/wyjechac i zwiększyła by się drożność dróg. A chodniki są na tyle szerokie, że spokojnie można tam zaparkować.
Ale wygodni i tak będą mieli za mało miejsca :)

Jeśli jest to zgodne z prawem to moim zdaniem jest to najrozsądniejsze wyjście.

Ew. zróbmy zrzutke na jedno miejsce przed dużym parkingiem (tym kolo placu jazdy) i zostawmy je otwarte i parkujmy na parkingu :D
Ostatnio zmieniony 31 mar 2017, 1:11 przez Saul, łącznie zmieniany 1 raz.

BO6

Postautor: BO6 » 31 mar 2017, 1:11

A ja napiszę zupełnie od innej strony. Jeżeli organizacja ruchu zostanie zmieniona na tą, którą proponują zainteresowane osoby, to miejcie na uwadze to, że za jakiś czas oddane zastaną do użytku kolejne bloki wzdłuż ul. Orlińskiego. Miejsc postojowych, czy podziemnych również będzie tam jak na lekarstwo. Do tego dochodzi pojawiający się problem na os. Avia z parkowaniem samochodów. Osiedle to jest zamkniętym> Aktualnie trwają prace i montowane są bramy wjazdowe. piloty do tych bram posiadać będą tylko właściciele miejsc postojowych i garażowych. Reszta teoretycznie będzie pozbawiona wjazdu na osiedle - a przynajmniej wjazd ten będzie mocno utrudniony i ograniczony.

A teraz pomyślcie sobie, gdzie Ci zdesperowani kierowcy z os. Avia, jak również ul. Orlińskiego będą parkować samochody jeżeli okaże się, że u nas strefa zniknie i policja/SM nie będą mogły podjąć żadnej interwencji - i nie mam złośliwie tu na myśli karania naszych mieszkańców tylko dla tego, że parkują na chodnikach. Pragnę zwrócić tylko uwagę, że dojdzie do takiego absurdu, że mieszkańcy naszego bloku, gościć na chodniku będą samochody z innych budynków. Bo walka o skrawek naszego chodnika toczyć się będzie na całej Avii i Orlińskiego.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”