Likwidacja strefy zamieszkania i zamiana na drogę wewnętrzną - Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ragandbones

Re: Likwidacja strefy zamieszkania i zamiana na drogę wewnętrzną - Orlińskiego 4

Postautor: ragandbones » 30 mar 2017, 11:01

Michal_Sz pisze:Ja ze względu na praktyczny aspekt bezpieczeństwa jestem za zniesieniem drogi pożarowej. Obecnie Straż Pożarna może w ogóle nie dojechać pod nasz blok czy nawet bloki dalej ponieważ auta stoją wzdłuż orlińskiego i przejazd jest często na jedną nitkę.

Jak dostana wezwanie i droga pozarowa bedzie zablokowana to staranuja nieprawidlowo zaparkowane samochody na koszt ich wlascicieli, jeszcze zaplaca za uszkodzenia wozow strazackich.

Nowy

Re: Likwidacja strefy zamieszkania i zamiana na drogę wewnętrzną - Orlińskiego 4

Postautor: Nowy » 30 mar 2017, 12:11

Michal_Sz pisze:Auta są i będą pod Orlińskiego 4 zawsze !!!

No właśnie chodzi o to, że ostatnio ich nie było, i mnie taka sytuacja odpowiada, a myślę, że nie tylko mnie, ale też wielu innym mieszkańcom.

Inna sprawa, to obejrzyjcie sobie dokładnie chodnik pod blokiem - plamy oleju, w niektórych miejscach pęknięte kostki brukowe, coraz więcej nierówności. To też ma tu znaczenie.

gucio_i_maja

Postautor: gucio_i_maja » 30 mar 2017, 12:46

Widzę ze każda wypowiedź "za zmianą" zostanie solidnie skrytykowana przez jedną osobę pod różnymi nickami "brawo!" za propagande, a wobec tego dalsza dyskusja traci sens.

Każdy ma swoje zdanie i głos, więc zagłosuje jak będzie uważał :!:

Pozdrawiam
Maja

Nowy

Postautor: Nowy » 30 mar 2017, 14:31

gucio_i_maja pisze:Widzę ze każda wypowiedź "za zmianą" zostanie solidnie skrytykowana przez jedną osobę pod różnymi nickami "brawo!" za propagande, a wobec tego dalsza dyskusja traci sens.

Czym się w takim razie przejmujesz? Uchwała przejdzie stosunkiem głosów 1 przeciwko wszystkim :) Tylko z tego, co widziałem, to jednak już więcej osób podczas głosowania opowiedziało się przeciwko zniesieniu strefy zamieszkania i zamianie chodnika w parking...

Za to niektóre osoby sprzedają ten temat, jakby wszyscy mieszkańcy bloku tego chcieli, a tak zdecydowanie nie jest. Szkoda, tylko że argumenty mają niespecjalne, może dlatego mało biorą udzłau w dyskusji :)

Michal_Sz

Postautor: Michal_Sz » 30 mar 2017, 15:02

Nowy pisze:
Michal_Sz pisze:Auta są i będą pod Orlińskiego 4 zawsze !!!

No właśnie chodzi o to, że ostatnio ich nie było, i mnie taka sytuacja odpowiada, a myślę, że nie tylko mnie, ale też wielu innym mieszkańcom.

Inna sprawa, to obejrzyjcie sobie dokładnie chodnik pod blokiem - plamy oleju, w niektórych miejscach pęknięte kostki brukowe, coraz więcej nierówności. To też ma tu znaczenie.

Nie ma bo parkują wzdłuż Orlińskiego, przecież nikt z powodu parkingu nie sprzedał auta :). To lepiej, żeby tarasowały całą drogę dojazdową, czy żeby kulturalnie ustalić miejsca pod blokiem, gdzie droga i chodnik spokojnie na to szerokością pozwalają? Plamy oleju to już zupełnie inna sprawa, takich aut myśle że nikt i nigdzie tolerować nie będzie. Poza tym wieżowce też już niedługo będą skończone i sama Orlińskiego zmieni się w jeden wielki parking. Trzeba juz teraz działać bo jadąc rano do pracy utkniemy w korku już na swoim osiedlu.

Nowy

Postautor: Nowy » 30 mar 2017, 16:41

Michal_Sz pisze:Nie ma bo parkują wzdłuż Orlińskiego, przecież nikt z powodu parkingu nie sprzedał auta :).

Są miejskie parkingi przy Dywizjonu 303 - zwykle są n ni. Na ul. Orlińskiego parkowania raczej nie będzie przypadkowego, bo to miejska droga, więc miasto raczej zadba o jej przejezdność.

Michal_Sz pisze:Plamy oleju to już zupełnie inna sprawa, takich aut myśle że nikt i nigdzie tolerować nie będzie. Poza tym wieżowce też już niedługo będą skończone i sama Orlińskiego zmieni się w jeden wielki parking. Trzeba juz teraz działać bo jadąc rano do pracy utkniemy w korku już na swoim osiedlu.

Już widzę, jak z drogi wewnętrznej, na której nie obowiązują żadne zasady, usuwasz jakiś samochód :D I właśnie chodzi o to, żeby całe osiedle nie zmieniło się w jeden wielki parking, a proponowane zmiany właśnie do tego zmierzają.

Michal_Sz

Postautor: Michal_Sz » 31 mar 2017, 8:59

KaWa pisze:
mqs pisze:
KaWa pisze:Drodzy Sąsiedzi!
Jakie trzy główne zasady charakteryzują strefę ruchu, z której co niektórzy chcą zrezygnować dla własnej wygody??? Dla tych co nie wiedzą w skrócie:
- pieszy ma zawsze pierwszeństwo
- ograniczenie ruchu do 20 km/h
- parkowanie tylko w wyznaczonych miejscach

Gratuluję pomysłu! Zróbmy od razu drogę szybkiego ruchu pod blokiem. Może ktoś przygotuje projekt uchwały?

Dla formalności, aby nie mylić pojęć, bo to są cechy STREFY ZAMIESZKANIA, a nie strefy ruchu.

Tak :)

Tu nie chodzi o suche przepisy. Nawet teraz nie raz widać, że ktoś się do 50 rozpędzi tym bardziej, że samochodów na chodniku niewiele i pełno do tego miejsca. Kto mu udowodni, że tyle jechał jak dziecko potrąci ? Postawimy fotoradar ? Co za różnica jaka droga jest na znaku ? Jak trafi się idiota co będzie szarżował albo stanie jak kretyn i zatarasuje drogę na godzine to i tak SM czy Policja nie dojadą w tym czasie go ukarać. Rozsądek i tylko rozsądek. Przepisy w Polsce są dla idiotów i tworzone przez debili. Gdzieś słyszałem trafiony pomysł o progach zwalniających. Moim zdaniem genialne i tanie rozwiązanie problemu bezpieczeństwa powszechnie stosowane w III RP :). Namalujmy też miejsca wyznaczone do parkowania to ludzie bądą mieli miejsce i będą parkowali jak należy. Każdy będzie zadowolony. Ta droga pożarowa nikomu nie jest potrzebna do szczęścia.

adi

Postautor: adi » 31 mar 2017, 10:47

Michal_Sz pisze:Ta droga pożarowa nikomu nie jest potrzebna do szczęścia.

Trudno to skomentować... Może właśnie chodzi o to, że ta droga jest potrzebna właśnie na nieszczęścia.

Michal_Sz pisze:Kto mu udowodni, że tyle jechał jak dziecko potrąci ? Postawimy fotoradar ? Co za różnica jaka droga jest na znaku ? Jak trafi się idiota co będzie szarżował albo stanie jak kretyn i zatarasuje drogę na godzine to i tak SM czy Policja nie dojadą w tym czasie go ukarać. Rozsądek i tylko rozsądek.

Najpierw piszesz o idiotach, że nic się na nich nie poradzi, a zaraz po tym, żeby liczyć na rozsądek ludzi - nie masz wrażenia, że to się wzajemnie wyklucza? Niestety okazywało się już wiele razy na osiedlu, że to niemożliwe. I wierz mi, inne obrażenia ma potrącony z małą, a inne z dużą prędkością, to się da udowodnić bez większego problemu. Poza tym strefa zamieszkania daje pieszym pierwszeństwo i to też wpływa na bezpieczeństwo.

Welger

Postautor: Welger » 31 mar 2017, 11:22

Na wszystkich działkach na których Budimex wybudował bloki przy ulicy Orlińskiego, została wyciśnięta w trakcie projektowania osiedla, maksymalna ilość miejsc postojowych. Zgodnie z przepisami pożarowymi, budowlanymi itd. nie ma możliwości wyznaczenia większej ilości takich miejsc. Zmiana oznakowania i dopuszczenie parkowania na drodze pożarowej zakończy się bardzo szybko powrotem do obowiązującego oznakowania. Mam nadzieję, że kosztami takiej zmiany oznakowania, nie zostaną obciążeni wszyscy członkowie wspólnoty, a honorowo zapłacą za to autorzy takich nieprzemyślanych zmian.
Art. 85a. § 1. kodeksu wykroczeń: ,,Kto narusza przepisy dotyczące sposobu znakowania dróg wewnętrznych, podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze za czyn określony w § 1 podlega ten, kto zlecił wadliwe dokonanie tej czynności."
Ostatnio zmieniony 31 mar 2017, 17:42 przez Welger, łącznie zmieniany 1 raz.

Qciap

Postautor: Qciap » 31 mar 2017, 13:49

Poczekajmy do głosowania i zobaczył co wyjdzie...potem komentarze będą miały większy sens ;)

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”