Cześć,
Wysłałem maila do przedstawicielki LC Corp z zapytaniem o przewidywany termin odbioru mieszkań.
Otrzymałem odpowiedz, że zakończenie budowy POIWNNO nastąpić jeszcze w tym miesięcu (choć pewności nie ma), a urząd ma od tego momentu 60 dni na wydanie pozwolenia.
Więc teoretycznie (o ile uporają sie z zakończeniem budowy do konca kwietnia) odbiory mogą sie rozpocząć dopiero pod koniec czerwca lub nawet w lipcu (biorąc pod uwagę "obsuwę" zakończenia budowy).
Jest to niefajna wiadomość, gdyż przypuszczam że sporo osob chce zmawiać ekipy, np. na lipiec, a nie mamy póki co pewności że będziemy mogli tam wejść.
Podobnie, gdyby ktos chciał sobie zaplanować choćby kilkudniowy urlop. Cieżko bedzie, bo nie wiemy czy akurat wtedy nie wypadną odbiory.
[Bud. D] Terminy obiorów nowych mieszkań od dewelopera - Centralna Park
Re: [Bud. D] Terminy obiorów nowych mieszkań od dewelopera - Centralna Park
Dziwne, bo wydaje mi się, że na oglądaniu mieszkań mówili, że wpis do dziennika o zakończeniu budowy już był zrobiony w połowie lutego. Czy to są jakieś dwa różne pojęcia?
abcd pisze:Dziwne, bo wydaje mi się, że na oglądaniu mieszkań mówili, że wpis do dziennika o zakończeniu budowy już był zrobiony w połowie lutego. Czy to są jakieś dwa różne pojęcia?
faktycznie, ktoś na forum pisał, że wpis już jest, ale mi przy przeglądzie powiedziano, że w ciągu dwóch tygodni będą kończyć budowę i robić wpis do dziennika...
ciekawe co tam się podziało, że jeszcze nie skończyli.
Gdy skończą, wówczas dostaniemy wezwanie do zapłaty ostatniej transzy
Cześć,
Wg mnie, im później dostaniemy info o wpisie tym lepiej bo nie trzeba będzie płacić kolejnej transzy
Natomiast sam wpis mogą złożyć jak najszybciej 
Co to terminów dotyczących uzyskania pozwolenia na użytkowanie, to uzyskanie pozwolenia na użytkowanie od momentu zgłoszenia do właściwego nadzoru to jest max 35 dni (nie 60 dni !). Najpierw powiadamia się PSP i PIS (Państwowa Inspekcja Pracy
) i po kilku dniach, można zaryzykować i złożyć wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie do właściwego organu. Te pierwsze maja 14 dni na decyzje a te drugie 21 dni na przeprowadzenie kontroli.
Poniżej fragmenty ustawy "Prawo budowlane":
Art. 56. 1. Inwestor, w stosunku do którego nałożono obowiązek uzyskania pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego, jest obowiązany zawiadomić, zgodnie z właściwością wynikającą z przepisów szczególnych, organy:
1) (uchylony)
2) Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
3) (uchylony)
4) Państwowej Straży Pożarnej
...
2. Niezajęcie stanowiska przez organy, wymienione w ust. 1, w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia, traktuje się jak niezgłoszenie sprzeciwu lub uwag.
Art. 59c. 1. Właściwy organ przeprowadza obowiązkową kontrolę przed upływem 21 dni od dnia doręczenia wezwania albo uzupełnionego wezwania. O terminie obowiązkowej kontroli organ zawiadamia inwestora w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania albo uzupełnionego wezwania.
Moim zdaniem jeszcze nie dokonano wpisu do dziennika budowy bo mają rozkopany wjazd na osiedle od strony expo, wydaje mi się że ma być tam wykonany przyłącz wody. Chyba że coś się zmieniło w ciągu ostatnich kilku dni.
Wg mnie, im później dostaniemy info o wpisie tym lepiej bo nie trzeba będzie płacić kolejnej transzy

Co to terminów dotyczących uzyskania pozwolenia na użytkowanie, to uzyskanie pozwolenia na użytkowanie od momentu zgłoszenia do właściwego nadzoru to jest max 35 dni (nie 60 dni !). Najpierw powiadamia się PSP i PIS (Państwowa Inspekcja Pracy

Poniżej fragmenty ustawy "Prawo budowlane":
Art. 56. 1. Inwestor, w stosunku do którego nałożono obowiązek uzyskania pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego, jest obowiązany zawiadomić, zgodnie z właściwością wynikającą z przepisów szczególnych, organy:
1) (uchylony)
2) Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
3) (uchylony)
4) Państwowej Straży Pożarnej
...
2. Niezajęcie stanowiska przez organy, wymienione w ust. 1, w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia, traktuje się jak niezgłoszenie sprzeciwu lub uwag.
Art. 59c. 1. Właściwy organ przeprowadza obowiązkową kontrolę przed upływem 21 dni od dnia doręczenia wezwania albo uzupełnionego wezwania. O terminie obowiązkowej kontroli organ zawiadamia inwestora w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania albo uzupełnionego wezwania.
Moim zdaniem jeszcze nie dokonano wpisu do dziennika budowy bo mają rozkopany wjazd na osiedle od strony expo, wydaje mi się że ma być tam wykonany przyłącz wody. Chyba że coś się zmieniło w ciągu ostatnich kilku dni.
Dowiedziałam się tyle, że odbiory nie odbędą się wcześniej niż w czerwcu, planują teoretycznie rozpocząć na początku czerwca, ale co z tego wyjdzie, to czas pokaże 

No to chyba muszę przesunąć ekipą , która była na sierpień.
A coś wiadomo o ostatniej transzy?
Pegaso pisze:No to chyba muszę przesunąć ekipą , która była na sierpień.
Zahaczyłam wczoraj o biuro. Wezwanie ma być do 2-3 tyg.
A odbiory czerwiec - lipiec.
Wiadomo wg jakiego klucza będą odbiory?
W lipcu mnie nie ma , więc jak by szło po nr to powinienem się załapać w 1 połowie,
W lipcu mnie nie ma , więc jak by szło po nr to powinienem się załapać w 1 połowie,
Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”