Nowa inwestycja planowana w bezpośrednim sąsiedztwie Avii - wniosek o WZ

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
Cichy

Nowa inwestycja planowana w bezpośrednim sąsiedztwie Avii - wniosek o WZ

Postautor: Cichy » 28 kwie 2017, 10:46

Witam wszystkich forumowiczów. Nie wiem czy nie jestem trochę do tyłu z informacjami, ale wczoraj przypadkiem natknąłem się na artykuł odnośnie nowego pomysłu naszego dewelopera.

lovekrakow.pl/aktualnosci/bloki-na-pasie-startowym-droga-przez-osiedlowy-ogrod_19996.html

Przyznam, że trochę się przestraszyłem. Myślicie, że inwestycja ma szanse na realizację?
Co z zieloną enklawą i zabytkowym pasem startowym?

Pozdrawiam

iti

Re: Nowa inwestycja planowana w bezpośrednim sąsiedztwie Avii - wniosek o WZ

Postautor: iti » 28 kwie 2017, 12:05

Fakt, na działki obok kościoła i część pasa startowego dawnego lotniska, zostały złożone wnioski o wydanie tzw. Warunków Zabudowy, ale nic mi nie wiadomo o tym, żeby miała to być sprawa Budimexu, w artykule też nic o tym nie znalazłem. Możesz doprecyzować, skąd wiesz, że to Budimex stara sie tam o możliwość budowy kolejnych bloków :?: W okolicy działa też sporo innych deweloperów. I mam nadzieję, że nie dostaną zgody na poprowadzenie tej drogi przez teren zielony, bo to trochę tak, jakby tyczyć drogi przez parki :)

Cichy

Postautor: Cichy » 28 kwie 2017, 13:38

Racja, nie ma informacji, że to Budimex, moja nadinterpretacja ;)
Nie posiadam żadnej wiedzy, poza tą z artykułu.
W każdym razie, niezależnie od dewelopera, ewentualna bliskość kolejnych budynków w i tak już przesadnie zabudowanym osiedlu trochę mnie niepokoi. Jeśli ktoś posiada jakąś dodatkową wiedzę (lub dowie się w przyszłości) odnośnie szczegółów planowanej inwestycji, to miło by było gdyby się z nią podzielił na forum.

jasiek

Postautor: jasiek » 28 kwie 2017, 17:54

A pas startowy jest dalej zabytkiem czy nie? Bo było tak, że nawierzchnia jest zabytkowq i nie można na niej budować a wychodzi na to że jednak można? A wg mnie to, że miasto urządza zieleń a potem jednym pstryknięciem palca bez zastanowienia pozwoli to zniszczyć i zabudować jest ciosem poniżej pasa dla mieszkańców. Teraz widać w Krakowie coraz częściej że liczy się kasa, a nie dobro mieszkańców.

pago

Postautor: pago » 29 kwie 2017, 0:43

Jeśli władze Krakowa wydadzą zgodę na taką zabudowę tego miejsca to będzie skandal nadający się do TV! Nie dość, że gęstość mieszkań na tym osiedlu jest już bardzo wysoka to jeszcze zabudują pas startowy jakimś brzydkim bloczyskiem! Dodatkowo zniszczą ogród "Zielono mi" lokalnej społecznośći, który tak bardzo potrzeby jest w tak gęsto zabudowanym terenie... Mam wielką nadzieję że Rada dzielnicy Czyżyn i ZZM będzie dokładnie monitorował sytuacje i nie dopuści do takiej samowolki niszczenia i dzikiej zabudowy tego terenu.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 29 kwie 2017, 18:54

Jasiek pisze: A pas startowy jest dalej zabytkiem czy nie?

W Narodowym Rejestrze Zabytków jest wpisana tylko zachodnia część lotniska, a o wschodniej nie ma wzmianki.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 0:49 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

scomin

Postautor: scomin » 29 kwie 2017, 20:08

Oczywiscie, ze wschodnia czesc pasa rowniez jest zabytkiem, chronionym na podstawie wpisu do gminnej ewidencji zabytkow (poz. 1). Nie wyobrazam sobie zeby konserwator zabytkow mogl pozytywnie zaopiniowac postawienie budynku w miejscu przebiegu pasa.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 30 kwie 2017, 21:10

:|
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 0:51 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

kadam89

Postautor: kadam89 » 02 maja 2017, 13:11

niestety wszelakie akcje nie są dostatecznie nagłaśniane. Wczoraj z okna mieszkania można było zauważyć protest mieszkańców odnośnie zachowania ogrodu "Zielono mi" obok kościoła, podobno walczą żeby tędy nie przebiegała droga. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Znowu beton?
......edit........
Coś więcej można z profilu na facebooku tego ogrodu.
"Ogród "Zielono mi" na os. Dywizjonu 303"

morth

Postautor: morth » 02 maja 2017, 13:24

Który to deweloper planuje?

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”