SM Czyżyny chce prywatyzować miejskie miejsca postojowe na Włodarczyka

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
jas78

Re: SM Czyżyny chce prywatyzować miejskie miejsca postojowe na Włodarczyka

Postautor: jas78 » 07 maja 2017, 22:39

Z tego wszystkiego co napisałeś jedyną wartą uwagi rzeczą jest pas startowy i teren rekreacyjny na nim, który ma być grodzony. Tak zresztą miało być od początku (mówili mi o tym pracownicy BMX na dniach otwartych - lata temu) i raczej to się nie zmieni.

Owszem, osiedla przy Orlińskiego nie są na razie grodzone. Niestety, tam praktycznie nie ma żadnej przestrzeni publicznej - byłem tam kilkakrotnie na zwiedzaniu (wrażenie - przyznaję - niesamowite) i większość "pustego" miejsca zajmują samochody. Jest mini-placyk z kilkoma urządzeniami do ćwiczeń i dosłownie parę ławek. Avia natomiast jest całkowicie zamknięta - tam jest nieco lepiej, np. w niektórych wspólnotach są ładne dziedzińce z ogródkami, ale kompletnie odgrodzone od pozostałych mieszkańców. To był właśnie decydujący fakt, który zdecydował o tym że nie kupiliśmy tam mieszkania - te grodzenia kojarzą mi się z więzieniem. Ale co kto lubi.

Co do ulicy Orlińskiego - chwalebne, tyle że to jest de facto wasza droga dojazdowa do Stella, z której nikt poza wami nie korzysta. Więc trudno to uznać za przestrzeń publiczną dla innych mieszkańców. Ciężko oczekiwać, by Orlińskiego jeździli mieszkańcy starych Czyżyn i chodzili tamże na spacery - chyba że do sklepów, które tam powstaną.

Fajnie z tymi lokalami, tylko nie wiemy jaki jest ich metraż i czy pozwala na tworzenie takich prywatnych przedszkoli i żłobków. To jednak muszą być większe lokale. Skoro osiedle Avia to de facto osobne miasteczko, to fajnie byłoby mieć tam restauracje, sklepy, fryzjera, dentystę etc. Tu chodzi o to, żeby to nie była sypialnia, tylko miejsce gdzie się normalnie żyje.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 07 maja 2017, 22:51

@jas78 nie ogrodzony plac zabaw ma być prawdopodobnie przed blokiem O5. Proponuję się doinformować.
A z ulicy Orlińskiego mogą korzystać mieszkańcy D303 aby dostać się na 2PL i dojechać do CHCzyżyny krótszą drogą.
A dziedzińce z ogródkami są przy blokach O6 i O8 a więc są one ogólnodostępne.

Milkaczoko

Postautor: Milkaczoko » 13 cze 2017, 0:33

gucio_i_maja pisze:W piśmie z tego roku jest trochę racji i atak w stronę urzędu jest jak najbardziej trafiony. Jak patrzyli urzędasy kiedy wydawali pozwolenia, bez ogólnodostępnej infrastruktury parkingowej, "uwierzyli" że te kilka miejsc przy Orlińskiego załatwi sprawę... Wiadomo było, że ludzie nie będą kupować miejsc po 50 tyś czy 25, mimo tego, że za metr zapłacili mniej, ludzie po to tutaj kupili że było tanio, małe mieszkania na wynajem, jakby mieli kupować z garażem / miejscem to może wybraliby inne miejsce, nie sądzicie? A to rodzi problem samochody bez miejsca... i zabieranie takich miejsc pobliskim osiedlom. Postawcie się w sytuacji gdybyście mieszkali np na dywizjonu 303, parking wzdłuż włodarczyka, przez ostatnie lata mieliście gdzie parkować, a teraz szukacie miejsca, tylko przez to, że miasto pozwoliło upchać tyle ludzi na tak małym terenie, bez budowy ogólnodostępnej infrastruktury. Też walczylibyście o swoje, tak wiem miejskie, ale oni mają to od lat i pod nosem a my mieszkamy 300 metrów dalej i tworzymy odrębne osiedle, wiec LOGICZNIE że oni chyba mają większe prawa do tamtych parkingów niż MY mieszkańcy Orlińskiego czy Avii. Zobaczycie, jak dzierżawa nie przejdzie, to będą szukać innych sposobów jak się pozbyć sąsiadów, z resztą już kiedyś było że ktoś przebijał opony :?

Lepiej będzie jak też zadbamy o swój interes i zainteresujemy się tym co Budimex chce wybudować na tej szarej przestrzeni na pasie - może uda się go "zmusić" aby tam był ogólnodostępny parking, na pewno okoliczne osiedla by nas wsparły.

Obrazek

w końcu głos rozsądku bo czytam czytam i nie wierzę ile jadu wylewacie. serio nie rozumiem co was tak dziwi w reakcjach mieszkańców czyzyn...myslę że czulibyscie się równie zagrożeni na ich miejscu...a to że budimex wybudował inwestycję bez odpowiedniej ilości miejsc parkingowych to jasne jak słońce więc retoryka SM Czyżyny nie wiele mija się z prawdą...podkręcone liczby sa zapewne dla wzmocnienia efektu..my jako nowi mieszkańcy byliśmy świadomi jak wygląda osiedle i że miejsc wiele nie będzie a jeszcze dodatkowo deweloper część z nas oszukał sprzedając miejsca które powinny być przeznaczone dla niepełnosprawnych, mamy prawo się czuć pokrzywdzeni ale to jeszcze nie powód by atakować innych i pluć jadem...

Nowy

Postautor: Nowy » 13 cze 2017, 9:34

@Milkaczoko, ktoś Ci coś zabrał, co było Twoje? Jeśli tak, to oczywiście powinieneś dochodzić swoich praw, całkowicie się zgadzam. Też dziwi mnie ilość złych emocji, tylko mam wrażenie, że przychodzą głównie z jednej strony. Ale nie chce mi się o tym mówić już, tak czy inaczej mieszkańcu starszych i nowszych osiedli będą tu żyli obok siebie, chciałbym jednak, żeby to współżycie układało się dobrze. Z pozdrowieniami

Milkaczoko

Postautor: Milkaczoko » 27 cze 2017, 21:51

Nikt mi nic nie zabral no moze bx 25tys za miejsce z ktorego moge nie miec mozliwosci korzystania ale jakos nie czuje sie z tego powodu uprawomocniona do obrzucania blotem mieszkancow osiedli osciennych ktorzy walcza o to by jakosc ich zycia zostala utrzymana na dotychczasowym poziomie...

adi

Postautor: adi » 28 cze 2017, 14:18

Tylko kto tu kogo obrzuca błotem? :) I skoro miejsca postojowe są miejskie, to znaczy mniej więcej tyle, że należą do wszystkich mieszkańców, a nie do konkretnej grupy. Jasne, że każdy chce komfortu, tylko nie wiem czemu na wygodę wąskiej grupy mieliby się zrzucać wszyscy.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”