Utrzymanie części wspólnej i zieleni przy Orlinskiego 06

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Vero_nika

Utrzymanie części wspólnej i zieleni przy Orlinskiego 06

Postautor: Vero_nika » 10 maja 2017, 14:49

Witam,

Czy ktokolwiek z was w ostatnim czasie zauważył żeby były wykonywane jakiekolwiek prace związane z utrzymaniem zieleni na części wspólnej przy naszym bloku? Bo z tego co da się zauważyć to nasza cześć wspólna aktualnie wygląda jak jakieś pastwisko obsiane żonkilami lub polna łąka :) a z tego co pamiętam to mamy podobno dwóch ogrodników? więc moje pytanie gdzie oni są ? bo kasę dostają tylko za co? Chyba, że się mylę ;)

michalb

Re: Utrzymanie części wspólnej i zieleni przy Orlinskiego 06

Postautor: michalb » 10 maja 2017, 20:33

mi się to pastwisko podoba :P

Vero_nika

Postautor: Vero_nika » 10 maja 2017, 21:23

Mi osobiście to nie przeszkadza, tylko jak za cos płace to wolałabym zeby było to wykonywane :| a nie ze płacimy za nic...

lolek

Postautor: lolek » 11 maja 2017, 8:59

za ochronę tez płacimy i nic z tego nie mamy - brakuje kilku mieszkań do jej odwołania i też wielki problem

szkoda że nie ma w bloku ludzi z konkretnym zainteresowaniem

jest wiele rzeczy za które tylko płacimy, wyrzucamy pieniądze w błoto

ochrona do likwidacji
ogrodnik 1,5 etatu po co? trzeba zamówić usługę w razie konieczności a nie płacić wypłaty co miesiąc
konserwator równiez na etacie za który płacimy, po co on?
sprzątaczka po co codziennie? jak tylko zamiata a podłogi myje może raz w tygodniu - powinna być max 2-3 razy i pożadnia zmyć podłogę/posprzątać a tak to jest niemalże codziennie i takie udawania bo przeciez w pracy trzeba być odbembnionym
itak jeszcze można wymieniać

może ludzie zobaczą na koniec roku jak nagle dostana do dopłaty a już wiadomo że dostaną napewno wszyscy dopłatę za:

obecna cena ochrony ok 60zł nie uwzglednia podwyzszonej stawki minimalnej za pracę do 13zł/h na koniec roku w rozliczeniu to my za to zapłacimy dodatkowo 30-40% to samo z konserwatorem i ogrodnikiem

na wywozie śmieci tez tracimy płacąc od mieszkania a nie za osobę

dołóżmy jeszcze dopłate za ogrzewanie, większe złóżycie wody i nagle nam wyjdzie kilka set złotych, prawie na Nowy Rok bedzie, taki prezent tylko trzeba będzie za niego zapłacić słono

szkoda że mieszkańcy tego nie widzą, chociaż Żyją w czasach kiedy się płaci i wymaga

Vero_nika

Postautor: Vero_nika » 11 maja 2017, 10:03

lolek pisze:za ochronę tez płacimy i nic z tego nie mamy - brakuje kilku mieszkań do jej odwołania i też wielki problem

jest wiele rzeczy za które tylko płacimy, wyrzucamy pieniądze w błoto

ochrona do likwidacji
ogrodnik 1,5 etatu po co? trzeba zamówić usługę w razie konieczności a nie płacić wypłaty co miesiąc
sprzątaczka po co codziennie? jak tylko zamiata a podłogi myje może raz w tygodniu - powinna być max 2-3 razy i pożadnia zmyć podłogę/posprzątać a tak to jest niemalże codziennie i takie udawania bo przeciez w pracy trzeba być odbembnionym

może ludzie zobaczą na koniec roku jak nagle dostana do dopłaty a już wiadomo że dostaną napewno wszyscy dopłatę za:

obecna cena ochrony ok 60zł nie uwzglednia podwyzszonej stawki minimalnej za pracę do 13zł/h na koniec roku w rozliczeniu to my za to zapłacimy dodatkowo 30-40% to samo z konserwatorem i ogrodnikiem

na wywozie śmieci tez tracimy płacąc od mieszkania a nie za osobę

dołóżmy jeszcze dopłate za ogrzewanie, większe złóżycie wody i nagle nam wyjdzie kilka set złotych, prawie na Nowy Rok bedzie, taki prezent tylko trzeba będzie za niego zapłacić słono

szkoda że mieszkańcy tego nie widzą, chociaż Żyją w czasach kiedy się płaci i wymaga

Dokładnie sie z Tobą zgadzam!
Każdy chciałby płacić mniej ale nikt nic w tym kierunku nie zrobi!
Moze zorganizujemy spotkanie wszystkich mieszkańców? Aby ustalić dokładnie te wszystkie za i przeciw? Tak jak zrobili mieszkańcy 04 w garażu podziemnym w dany dzień tak zeby każdemu pasowało w godzinach popołudniowych ????

lolek

Postautor: lolek » 11 maja 2017, 10:29

jestem ZA! ok.19-20?
tylko masz pomysł na zorganizowanie ludzi niezainteresowanych a jak pokazuje przykład ochrony mających decydujący głos?
i trzeba konkretnie dociągnąć kilka głosów i odwołac ochronę, masz może jakiś pomysł? bo moje się już skończyły?
nie wiem, wziąć uchwałę od promosu i samemu przejść po mieszkaniach?

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 11 maja 2017, 18:53

lolek pisze:za ochronę tez płacimy i nic z tego nie mamy - brakuje kilku mieszkań do jej odwołania i też wielki problem

też ubolewam i staram się naciskać Promos i informować sąsiadów, ale to niewiele daje, troche jak w PRL, wspólne = niczyje i nikt nie jest zainteresowany :D

lolek pisze:ochrona do likwidacji

pełna zgoda ochrona jest od odwołania, Promos poinformował, że od 1 czerwca ochrona będzie już jednoosobowa i jest pewny, że od 1 lipca ochrony już nie będzie. Na moje prośby aby udostępnił listę kto nie zagłosował, abym przeszedł się po sąsiadach i załatwił temat za naszego Zarządce ten skwitował "w ostateczności trzeba skorzystać z (...) uciążliwego sposobu zbierania głosów, chodząc od drzwi do drzwi."

lolek pisze:ogrodnik 1,5 etatu po co? trzeba zamówić usługę w razie konieczności a nie płacić wypłaty co miesiąc

podnosiłem to od początku, że to absurd, całoroczne 1,5 etatu ogrodnika. Po spotkaniu wspólnoty miało się to zmienić i Promos nic nie zrobił. W przypadku konserwatora i wszelkich serwisów mieli z kolei skumulować wszystkie tematy konserwacji w jeden, bo sprytnie rozbite koszty ładnie maskują sumarycznie bardzo wysokie wydatki na te cele. Na innych wspólnotach konserwator zjawia się kiedy mieszkańcy lub osoba sprzątająca zgłasza problemy. Dodatkowo z takich działań Zarządca co miesiąc publikuje w e-kartotece raport z wizyt i działań na budynku + ich koszty!!! Czyste i przejrzyste zasady.

lolek pisze:sprzątaczka po co codziennie? jak tylko zamiata a podłogi myje może raz w tygodniu - powinna być max 2-3 razy i pożadnia zmyć podłogę/posprzątać a tak to jest niemalże codziennie i takie udawania bo przeciez w pracy trzeba być odbembnionym

powinna szybko zadziałać rada mieszkańców i zarekomendować zmianę firm sprzątającej, utrzymującej zieleń, trybu konserwacji. Do tego nie trzeba zgody kazdego mieszkańca, wystarczy rekomendacja i oczekiwanie na szybką decyzję Zarządu. Jeśli Zarząd nie pochyli się nad rekomendacjami i sensownie nie wyjaśni swoich działań to należy wnieść podpisami mieszkańców posiadających łącznie 10% udziałów we Wspólnocie wniosek o przygotowanie i wprowadzenie pod głosowanie uchwały odwołującej Zarząd.

lolek pisze:może ludzie zobaczą na koniec roku jak nagle dostana do dopłaty a już wiadomo że dostaną napewno wszyscy dopłatę za:

w końcu zobaczą ;)

lolek pisze:na wywozie śmieci tez tracimy płacąc od mieszkania a nie za osobę

Z tą zmianą bym polemizował, bo jesli aktywnośc mieszkańców jest taka jak przy podejmowaniu uchwał to gwarantuje Ci, że w 90% mieszkaniach będzie po 1 osobie i nikt nie będzie informował, że mieszka 2 osoby, 4 osobowa rodzina, nikt nie ujawni się kiedy urodzi się w rodzinie dziecko itd. Tylko "frajerzy" zgłoszą więcej niż 1 osobę. Przy tak dużych wspólnotach rozliczać albo od lokalu albo od ilości zużytej wody.

melon

Postautor: melon » 11 maja 2017, 20:30

Wczoraj widziałem naszego zarządce jak szedł z kosiarką, zauważyłem też że trawa została wykoszona przy tych trzech kominach. Wydaje mi się że też trzeba się do Promosu zwrócić aby udostępnił wykaz prac które wykonał i ogrodnik i konserwator. W ogóle ich tutaj nie widać, a kasę biorą.
Co do śmieci to jedyne rozwiązanie jakie widzę to opłatę za wywóz podzielić równo na mieszkania i tyle. To chyba będzie najsprawiedliwiej, nie najlepiej się z tym czuje widzą 4 osobowe rodziny które mieszkają w mniejszym mieszkaniu niż ja a płaca połowę mniej za wywóz śmieci niż ja.
Co do odwołania ochrony to chyba nie ma wyjścia i trzeba stanąć przy domofonie i obdzwonić wszystkich z pytaniem czy głosowali.
A czy za odwołaniem ogrodników i konserwatora nie musi być też jakieś głosowanie?

sarve

Postautor: sarve » 11 maja 2017, 21:59

Ja także jestem za jak najszybszym rozwiązaniem ochrony oraz redukcją kosztów za inne pseudo usługi. Ja, jak tylko kogoś spotykam, to pytam czy głosował. I jak się okazuje to wiele osób wynajmuje mieszkania i raczej nie mogą decydować za właściciela. Jest też jeden podstawowym problem - formalnie nie mamy Rady bo uchwała o jego powołaniu nie została uchwalona. Druga sprawa dotyczy listy mieszkańców i udostępniania danych osobowych innym mieszkańcom, którzy mieliby agitować za głosowaniem. Wydaje mi się, że zbieraniem podpisów powinien zająć się Promos.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2017, 22:12 przez sarve, łącznie zmieniany 1 raz.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 11 maja 2017, 22:07

Zarządce mamy >> Promos, natomiast nie mamy Rady Mieszkańców :) Wynajmujący zawsze mogą poinformować właściciela tym bardziej, że to przecież w ich interesie poniekąd aby obniżyć koszty.

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”