Odnośnie opłat za śmieci to istnieje proste rozwiązanie problemu.
Przez cały rok płacimy deklaratywnie od osoby. Po roku trzeba przeliczyć według zużycia wody i na tej podstawie zrobić rozliczenie. Jeśli ktoś zadeklarował prawdziwą liczbę mieszkających osób to powinien wyjść na 0. Jeśli ktoś odchudził rodzinę to będzie miał dopłatę. Rozliczenie raz w roku nie wydaje mi się kłopotliwe a spełni swoje zadanie.
Utrzymanie części wspólnej i zieleni przy Orlinskiego 06
Re: Utrzymanie części wspólnej i zieleni przy Orlinskiego 06
Moim zdaniem jedynym sprawiedliwym rozwiązaniem jest wprowadzenie opłaty za każdą osobę w mieszkaniu.
Każde inne jest krzywdzące, bo:
- mogę mieszkać w dużym mieszkaniu sam, bywać w nim mało, więc i śmieci mało i dlaczego mam płacić jak jest obecnie jak za, dwie/czyli od mieszkania, tak wychodzi, to nie jest uczciwe
- od zużycia wody tez nie jest sprawiedliwe, bo jeden może oszczędzać i mieścić się poniże 4m/ciepłej i zimnej wody a drugi będzie np. kąpał się w wannie co dzień, mył naczynia ręcznie nie w zmywarce a nie jadł powiedzmy na mieście i tej wody na pewno zużyje nie 4 a 6-7m/ciepłej i zimnej, czyli 1 osoba 4m a tez 1 sąsiad obok 6-7m
Nie jest prawdą, że nie da się od osoby, mieszkałem na jednym z większych osiedli w Krakowie wcześnie, gdzie naliczane było od osoby przez 30 lat i sobie z tym dobrze radzili
Nie widzę najmniejszego problemu, aby to zmienić, mnie interesuje ile ja zapłacę za swoje śmieci uczciwie a nie ktoś, kto kombinuje i stara się oszukać resztę, każdy powinien zapłacić konkretnie za siebie a nie liczyć, że inni to zrobią za niego
Niech usuną ochronę to będą mieć taniej i na śmieci im zostanie
Skąd pewność, że od 1 lipca już ochrony nie będzie? Zmieniło się coś?
Mam rozumieć, że od 1 lipca mniej będziemy wreszcie płacić?
Każde inne jest krzywdzące, bo:
- mogę mieszkać w dużym mieszkaniu sam, bywać w nim mało, więc i śmieci mało i dlaczego mam płacić jak jest obecnie jak za, dwie/czyli od mieszkania, tak wychodzi, to nie jest uczciwe
- od zużycia wody tez nie jest sprawiedliwe, bo jeden może oszczędzać i mieścić się poniże 4m/ciepłej i zimnej wody a drugi będzie np. kąpał się w wannie co dzień, mył naczynia ręcznie nie w zmywarce a nie jadł powiedzmy na mieście i tej wody na pewno zużyje nie 4 a 6-7m/ciepłej i zimnej, czyli 1 osoba 4m a tez 1 sąsiad obok 6-7m
Nie jest prawdą, że nie da się od osoby, mieszkałem na jednym z większych osiedli w Krakowie wcześnie, gdzie naliczane było od osoby przez 30 lat i sobie z tym dobrze radzili
Nie widzę najmniejszego problemu, aby to zmienić, mnie interesuje ile ja zapłacę za swoje śmieci uczciwie a nie ktoś, kto kombinuje i stara się oszukać resztę, każdy powinien zapłacić konkretnie za siebie a nie liczyć, że inni to zrobią za niego
Skąd pewność, że od 1 lipca już ochrony nie będzie? Zmieniło się coś?
lolek pisze:Moim zdaniem jedynym sprawiedliwym rozwiązaniem jest wprowadzenie opłaty za każdą osobę w mieszkaniu.
Każde inne jest krzywdzące (...)
Sprawiedliwe tylko wtedy jeśli podchodzi się do tego uczciwie, a w tej Wspólnocie nikogo nie obrażając jest to teraz niemożliwe. Jeszcze raz powtórzę, jeśli właściciele nie potrafią zagłosować za lub przeciw lub tylko wstrzymać się od głosu aby zakończyć temat głosowania nad przygotowanymi 2 miesiące temu uchwałami, to nie zaryzykuję zmiany sposobu rozliczania śmieci na coś zależnego od zaangażowania i uczciwego podejścia do sprawy przez właściciela.
Jeśli piszesz o doświadczeniach to mam i ja doświadczenia i podam jeden przykład na zaprzeczenie wspólnoty, o której pisałeś. Blok tylko 30 mieszkań wszyscy się znają od wielu lat i kiedy ujawniono listę z deklaracjami wyszło, że brakowało na niej ok 15 osób. Po korekcie opłaty zmniejszyły się średnio 36 złotych rocznie na osobę, co powodowało, że 4 osobowa uczciwa rodzina przepłacała 144 PLN rocznie! Na żadnej ze Wspólnot, które znam nikt nie wprowadza tego systemu właśnie z powodu nazwijmy to "roztargnienia właścicieli w deklarowaniu". Zgadzam się, że opcja hybrydowa tj. ilość osób i roczne rozliczenie korygujące w oparciu o zużycie wody jest interesującą propozycją, ale na pewno nie sama liczba osób.
lolek pisze:Skąd pewność, że od 1 lipca już ochrony nie będzie? Zmieniło się coś?
Nie ma pewności, to była treść maila od Promos, w której zapewniał, że nad tematem pracuje i da radę. Czy jest słowny i sprawny w działaniu dowiemy się za 2,5 tygodnia, bo tyle czasu jest na wypowiedzenie umowy aby była skuteczna od lipca. Mogę wydrukować 266 ulotek z informacją, jeśli zadbasz aby trafiły do skrzynek mieszkańców, odpowiada?
-
Proszę o wyjaśnienie, bo nie do końca jeszcze orientuję się w takich kwestiach - jeśli będę mieszkać sama i zadeklaruję jedną osobę, a sąsiedzi będą mieszkać w trójkę a zadeklarują dwie osoby, to czy ja na tym w jakiś sposób stracę (mam na myśli pieniądze, nie straty moralne)?
Tak, stracisz, bo zapłacisz 33% zamiast 25%.
A na zużyciu wody nikt nie oszuka, tak jak może oszukać na liczbie mieszkańców.
A na zużyciu wody nikt nie oszuka, tak jak może oszukać na liczbie mieszkańców.
-
Czyli rozumiem, że to jest jakaś kwota do zapłaty za śmieci ustalona odgórnie, niezależna od wielkości bloku i finalnie dzielona na wszystkich mieszkańców lub mieszkania?
Przepraszam, ale ja jeszcze czekam na swoje mieszkanie (w Avii 7) i dotychczas, ani kiedy mieszkałam z rodzicami w domu, ani przez ostatnie lata, wynajmując pokój, beztrosko nie interesowałam się takimi sprawami
Przepraszam, ale ja jeszcze czekam na swoje mieszkanie (w Avii 7) i dotychczas, ani kiedy mieszkałam z rodzicami w domu, ani przez ostatnie lata, wynajmując pokój, beztrosko nie interesowałam się takimi sprawami

@Tommy ma racje, przy "roztargnieniu właścicieli" i podawaniu nieprawdziwej ilości osób mieszkających w mieszkaniu i tak zapłacisz więcej. Kwota jest ustalona zgodnie z umową na wywóz śmieci podpisaną z MPO. Umowa stanowi, że w bloku mamy X kontenerów na śmieci, MPO opróżnia je z żądaną przez Wspólnotę częstotliwością. Za tą usługę wspólnota płaci Y złotych. Wspólnota podejmuje uchwałę jak podzielić ten koszt na właścicieli. Aktualnie jest podjęta uchwała, że kwotę Y złotych dzielimy proporcjonalnie do wielkości mieszkania.
Dobrze, że niektórzy chcą poznać skąd się biorą te kwoty. Poniżej wyciąg z jednej wspólnoty, na którą powołałem się wyżej:
Najpierw koszty na Orlińskiego 6 dla przykładowych mieszkań 25m2, 40m2 i 60m2
--------------------------------------------
Woda i ścieki 10,15 zł/m3
Wywóz nieczystości - segregacja odpadów 0,45 zł/m2
Zaliczka na koszty opłaty stałej centralnego ogrzewania 0,71 zł/m2
Zaliczka na koszty opłaty stałej ciepłej wody użytkowej 0,39 zł/m2
Zaliczka na koszty opłaty zmiennej centralnego ogrzewania 1,50 zł/m2
Zaliczka na koszty opłaty zmiennej ciepłej wody użytkowej 21,00 zł/m3
Zaliczka na koszty zarządzania nieruchomością wspólną 3,16 zł/m2 !!!
Dla kawalerki 25m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 279,85 PLN
Dla dwupokojowego mieszkania 40m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 373,00 PLN
Dla trzypokojowego 60m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 497,20 PLN
Inna wspólnota również dla przykładowych mieszkań 25m2, 40m2 i 60m2 zamieszkiwanych przez 2 osoby
------------------------------------------
Wywóz nieczystości - segregacja odpadów 11,00zł/osoba
Zaliczka na koszty opłaty stałej centralnego ogrzewania 0,69 zł/m2
Zaliczka na koszty opłaty stałej ciepłej wody użytkowej 0,32 zł/m2
Zaliczka na koszty zarządzania nieruchomością wspólną 2.25 zł/m2
Dla kawalerki 25m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 265,60 PLN, czyli Orlińskiego 6 jest droższe dokładnie 171 rocznie.
Dla dwupokojowego mieszkania 40m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 337,00 PLN, czyli Orlińskiego 6 jest droższe dokładnie 432 rocznie.
Dla trzypokojowego 60m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 432,20 PLN, czyli Orlińskiego 6 jest droższe dokładnie 780 rocznie.
Im więcej mieszkań, tym jednostkowy koszt powinien być mniejszy, a na Orlińskiego 6 jest dokładnie odwrotnie, czym przyszła Rada Mieszkańców powinna się zająć i zobligować Promos aby doprowadzić do normalności.
Dobrze, że niektórzy chcą poznać skąd się biorą te kwoty. Poniżej wyciąg z jednej wspólnoty, na którą powołałem się wyżej:
Najpierw koszty na Orlińskiego 6 dla przykładowych mieszkań 25m2, 40m2 i 60m2
--------------------------------------------
Wywóz nieczystości - segregacja odpadów 0,45 zł/m2
Zaliczka na koszty opłaty stałej centralnego ogrzewania 0,71 zł/m2
Zaliczka na koszty opłaty stałej ciepłej wody użytkowej 0,39 zł/m2
Zaliczka na koszty zarządzania nieruchomością wspólną 3,16 zł/m2 !!!
Dla kawalerki 25m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 279,85 PLN
Dla dwupokojowego mieszkania 40m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 373,00 PLN
Dla trzypokojowego 60m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 497,20 PLN
Inna wspólnota również dla przykładowych mieszkań 25m2, 40m2 i 60m2 zamieszkiwanych przez 2 osoby
------------------------------------------
Wywóz nieczystości - segregacja odpadów 11,00zł/osoba
Zaliczka na koszty opłaty stałej centralnego ogrzewania 0,69 zł/m2
Zaliczka na koszty opłaty stałej ciepłej wody użytkowej 0,32 zł/m2
Zaliczka na koszty zarządzania nieruchomością wspólną 2.25 zł/m2
Dla kawalerki 25m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 265,60 PLN, czyli Orlińskiego 6 jest droższe dokładnie 171 rocznie.
Dla dwupokojowego mieszkania 40m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 337,00 PLN, czyli Orlińskiego 6 jest droższe dokładnie 432 rocznie.
Dla trzypokojowego 60m2 koszt przy 2 osobach łącznie: 432,20 PLN, czyli Orlińskiego 6 jest droższe dokładnie 780 rocznie.
Im więcej mieszkań, tym jednostkowy koszt powinien być mniejszy, a na Orlińskiego 6 jest dokładnie odwrotnie, czym przyszła Rada Mieszkańców powinna się zająć i zobligować Promos aby doprowadzić do normalności.
jak widać nie ma w pełni dobrego rozwiązania, tylko czy jak za chwilę u mnie będzie zamiast jednej, cztery osoby i dalej będę płacił jak obecnie czyli za 2, więc na obecnym systemie zyskam, będzie uczciwie?
co do ulotek to już raz była akcja zrobiona, z ulotkami pod drzwi i efekt jak widać
można powtórzyć, tylko chyba lepiej pod drzwi a nie do skrzynek, tak mi się wydaje, jak się przyłączysz i może jeszcze 1-2 osoby to możemy zrobić akcję powtórkową?
co do ulotek to już raz była akcja zrobiona, z ulotkami pod drzwi i efekt jak widać
można powtórzyć, tylko chyba lepiej pod drzwi a nie do skrzynek, tak mi się wydaje, jak się przyłączysz i może jeszcze 1-2 osoby to możemy zrobić akcję powtórkową?
Nie ma doskonałego rozwiązania, ale deklarowanie osób zamieszkujących lokal jest najgorszym z możliwych. Przy "roztargnieniu" właścicieli okaże się, że 90% mieszkań zamieszkuje 1 osoba lub w bloku są same pustostany
Wtedy równie dobrze można podzielić fakturę za śmieci przez liczbę mieszkań i będzie przynajmniej mniej zachodu i chodzenia za wypełnieniem czy aktualizacją durnej deklaracji, nie oddającej w ogóle rzeczywistości.
Matematyki nie oszukamy i statystycznie najbliższe prawdzie to te kwoty zależne od m2 i/lub te wyrównywane wskaźnikiem zużycia wody.
Z tymi deklaracjami to się nasuwa anegdotka kiedy zbierano deklaracje podczas wprowadzania ustawy śmieciowej: "Przychodzi członek spółdzielni i oświadcza na piśmie, że w jego lokalu mieszka jedna osoba. Pani z administracji zdziwiona: "Przecież mieszka pan z żoną i dzieckiem!". "A co pani, urząd skarbowy?""
Dobra, masz jakąś propozycję treści ulotki?

Matematyki nie oszukamy i statystycznie najbliższe prawdzie to te kwoty zależne od m2 i/lub te wyrównywane wskaźnikiem zużycia wody.
Z tymi deklaracjami to się nasuwa anegdotka kiedy zbierano deklaracje podczas wprowadzania ustawy śmieciowej: "Przychodzi członek spółdzielni i oświadcza na piśmie, że w jego lokalu mieszka jedna osoba. Pani z administracji zdziwiona: "Przecież mieszka pan z żoną i dzieckiem!". "A co pani, urząd skarbowy?""

Dobra, masz jakąś propozycję treści ulotki?
Opłaty są za wysokie, czyli DO OBNIŻENIA.
A jak ktoś już bardzo chce oszukiwać to niech sobie podkręci licznik.
Będziecie płacić za Dziada?
A jak ktoś już bardzo chce oszukiwać to niech sobie podkręci licznik.
Będziecie płacić za Dziada?
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”