Pisma od zarządcy po odbiorze mieszkania od dewelopera - Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Danielcyfra

Re: Pisma od zarządcy po odbiorze mieszkania od dewelopera - Orlińskiego 8

Postautor: Danielcyfra » 12 maja 2017, 23:39

morth pisze:
Czym jest też pozycja "opłata stała za c.o i c.w.u.? Skoro wyżej już mam policzone centralne ogrzewanie>? ( nadmienię że zaworówjeszcze nie przykręcałem do kaloryferów i są dalej zaplombowane na poziomie 0 ( a nie na 2 więc ciepło nie miało prawa płynąć w kaloryferze).

Obrazek

Opłata stała za co i ccw mówiąc w skrócie to abonament za możliwość korzystania z tych dobrodziejstw :-)
Odnośnie zaworów muszę Cię zmartwić - kaloryfery podczas odbiorów nie są zaplombowane na poziomie O, tylko odkręcone na maxa. Ciepło musi płynąć, co łatwo sprawdzić odczytując wartość pomiaru na klatce schodowej w szachtach wodnych (porównaj z protokołem odbioru to się dowiesz ile zużyłeś).
Chyba, że zaraz po odbiorze zamknąłeś dopływ wody do c.o., wtedy faktycznie nie nabijało GJ.

M&M

Postautor: M&M » 13 maja 2017, 13:42

Danielcyfra pisze:
morth pisze:A jak to jest bo do widzę na rozliczeniu wywóz odpadów budowalnych, a nie ma wywozu odpadów komunalnych. To rozumiem że ta jedna pozycja zlicza na razie kontener i odpady komunalne? Czy na razie nie ma wliczonych odpadów komunalnych bo uznali że jeszcze się urządzamy?

Idąc tym tokiem rozumowania, nie wiecie czy jak się już wprowadzę czy można "wyłączyć" opłatę za wywóz odpadów budowlanych na rzecz odpadów komunalnych tak jak mieli to w O4 ( w O6 z tego co czytałem to nie mają tej możliwości)?

Nie ma komualnych, bo nawet nie ma jeszcze kontenerów w śmietniku (przynajmniej w klatce E).
Można wyłączyć opłatę za odpady budowlane zgłaszając to do zarządcy, w O6 też można.

Co do zgłaszania to mi powiedzieli, że każdy przez póół roku jeszcze płaci :o

"Zaliczka na koszty utrzymania części wspólnych - mnie interesuje co tu się mieści.. Ochrona, sprzątanie i ?

sasiad

Postautor: sasiad » 13 maja 2017, 23:24

Mieliśmy ostatnio problem z grzejnikiem- powoli ciekła z niego woda. Po rozmowie z zarządcą przysłał do nas ludzi, którzy weszli na mieszkanie i... wyszli. Okazuje się, że są odpowiedzialni jedynie za grzejniki znajdujące się w częściach wspólnych- taką mają umowę :shock: .
Spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją(bo my po raz pierwszy) ?

S&A

Postautor: S&A » 14 maja 2017, 11:30

Post autor: sasiad » 13 maja 2017, 23:24
Mieliśmy ostatnio problem z grzejnikiem- powoli ciekła z niego woda. Po rozmowie z zarządcą przysłał do nas ludzi, którzy weszli na mieszkanie i... wyszli. Okazuje się, że są odpowiedzialni jedynie za grzejniki znajdujące się w częściach wspólnych- taką mają umowę :shock: .
Spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją(bo my po raz pierwszy) ?

Tak, to normalne. Podział zakresu. Zarządca odpowiada za część wspólną (dla CO to przed licznikiem i licznik należy do administracji/zarządcy- wszystko co dalej do właściciela lokalu). Niewłaściwie skierowana usterka. Jeśli nic nie było robione z grzejkami to 100% rękojmia do Budimexu. Jeśli był np: ściągane do malowania no to mogą się wymigać.
Pozdrawiam

morth

Postautor: morth » 15 maja 2017, 0:08

Danielcyfra pisze:
morth pisze:
Czym jest też pozycja "opłata stała za c.o i c.w.u.? Skoro wyżej już mam policzone centralne ogrzewanie>? ( nadmienię że zaworówjeszcze nie przykręcałem do kaloryferów i są dalej zaplombowane na poziomie 0 ( a nie na 2 więc ciepło nie miało prawa płynąć w kaloryferze).

Obrazek

Opłata stała za co i ccw mówiąc w skrócie to abonament za możliwość korzystania z tych dobrodziejstw :-)
Odnośnie zaworów muszę Cię zmartwić - kaloryfery podczas odbiorów nie są zaplombowane na poziomie O, tylko odkręcone na maxa. Ciepło musi płynąć, co łatwo sprawdzić odczytując wartość pomiaru na klatce schodowej w szachtach wodnych (porównaj z protokołem odbioru to się dowiesz ile zużyłeś).
Chyba, że zaraz po odbiorze zamknąłeś dopływ wody do c.o., wtedy faktycznie nie nabijało GJ.

Sprawdzę to na tygodniu, bo człowiek z BDMX, który przyniósł zawory stweirdził że te plomby dociskają całkowicie "cycek" odpowiedzialny za dopływ wody i dopiero jak się je ściagnie i założy zawór, który max na 2 można skręcić to wtedy nie ma mozliwości całkowitej blokady.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 16 maja 2017, 9:51

Może mi ktoś wytłumaczyć jakim cudem na Avii 5 mają dużo niższe koszty ogrzewania oraz podgrzewania wody?
za metr mieszkania:
c.o. opłata stała 0,7 pln za metr mieszkania - u nas 1,1 PLN!
c.o. opłata zmienna 1,0 pln za metr u nas 1,5 PLN!
pogrzanie wody 13 PLN za metr sześcienny u nas 20 PLN!

Piepia

Postautor: Piepia » 16 maja 2017, 13:54

To jest jakaś masakra z tej samej sieci mamy wodę a płacimy dużo więcej trzeba zadzwonić i zapytać o co tu chodzi :evil:

morth

Postautor: morth » 16 maja 2017, 14:24

Danielcyfra pisze:
morth pisze:

Obrazek

zamknąłem ( nawet zapomniałem o tym w ferworze odbioru), ciągle mam 0,000GJ, więc co to za opłata? Szanowny zarządca na razie milczy w temacie i nie odpowiada na e-maila.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 maja 2017, 14:43 przez morth, łącznie zmieniany 1 raz.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 16 maja 2017, 14:38

napisałam do nich maila, ale nie mają nawyku odpisywania na maile (już sprawdziłam). zobaczymy czy w ogóle odpowiedzą

Danielcyfra

Postautor: Danielcyfra » 17 maja 2017, 0:54

karolina.j pisze:Może mi ktoś wytłumaczyć jakim cudem na Avii 5 mają dużo niższe koszty ogrzewania oraz podgrzewania wody?
za metr mieszkania:
c.o. opłata stała 0,7 pln za metr mieszkania - u nas 1,1 PLN!
c.o. opłata zmienna 1,0 pln za metr u nas 1,5 PLN!
pogrzanie wody 13 PLN za metr sześcienny u nas 20 PLN!

Jedne wspólnoty rozdzielają opłaty za samo podgrzanie, a inne podają razem ze ściekami. W O6 łącznie ciepła woda kosztuje 21zł, więc tu będzie podobnie, a jeśli chodzi o Avie5 to raczej kwota za samo podgrzanie, czyli łącznie wyniesie 23zł.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2017, 1:18 przez Danielcyfra, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”