Pisma od zarządcy po odbiorze mieszkania od dewelopera - Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Danielcyfra

Re: Pisma od zarządcy po odbiorze mieszkania od dewelopera - Orlińskiego 8

Postautor: Danielcyfra » 17 maja 2017, 1:12

morth pisze:zamknąłem ( nawet zapomniałem o tym w ferworze odbioru), ciągle mam 0,000GJ, więc co to za opłata? Szanowny zarządca na razie milczy w temacie i nie odpowiada na e-maila.
Obrazek

Opłata stała jest niezależna od zużycia, tj. płacisz nawet gdybys nigdy nie odkrecił ogrzewania.
Ale stan licznik[/img]a c.o. na poziomie 0,00 jest bardzo dziwny. Sprawdziłeś czy w ogóle działa Ci ogrzewanie? Mieszkania odbieraliśmy zaraz po zimie, a nawet w trakcie wiec musieli grzać kilka miesięcy i licznik nie powinien wskazywać 0. U mnie było nabite coś ok 13 GJ podczas odbioru pod koniec marca.
Z ciekawości sprawdziłem stany pozostałych mieszkań na piętrze i każde ma ponad 10GJ, a nikt nie mieszka jeszcze.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 17 maja 2017, 7:59

Danielcyfra pisze:
karolina.j pisze:Może mi ktoś wytłumaczyć jakim cudem na Avii 5 mają dużo niższe koszty ogrzewania oraz podgrzewania wody?
za metr mieszkania:
c.o. opłata stała 0,7 pln za metr mieszkania - u nas 1,1 PLN!
c.o. opłata zmienna 1,0 pln za metr u nas 1,5 PLN!
pogrzanie wody 13 PLN za metr sześcienny u nas 20 PLN!

Jedne wspólnoty rozdzielają opłaty za samo podgrzanie, a inne podają razem ze ściekami. W O6 łącznie ciepła woda kosztuje 21zł, więc tu będzie podobnie, a jeśli chodzi o Avie5 to raczej kwota za samo podgrzanie, czyli łącznie wyniesie 23zł.

no nie do końca tak jest: 20 pln za podgrzanie wody

Obrazek

morth

Postautor: morth » 17 maja 2017, 8:22

Danielcyfra pisze:
morth pisze:
zamknąłem ( nawet zapomniałem o tym w ferworze odbioru), ciągle mam 0,000GJ, więc co to za opłata? Szanowny zarządca na razie milczy w temacie i nie odpowiada na e-maila.
Obrazek

Opłata stała jest niezależna od zużycia, tj. płacisz nawet gdybys nigdy nie odkrecił ogrzewania.
Ale stan licznik[/img]a c.o. na poziomie 0,00 jest bardzo dziwny. Sprawdziłeś czy w ogóle działa Ci ogrzewanie? Mieszkania odbieraliśmy zaraz po zimie, a nawet w trakcie wiec musieli grzać kilka miesięcy i licznik nie powinien wskazywać 0. U mnie było nabite coś ok 13 GJ podczas odbioru pod koniec marca.
Z ciekawości sprawdziłem stany pozostałych mieszkań na piętrze i każde ma ponad 10GJ, a nikt nie mieszka jeszcze.

Nie miałem okazji sprawdzić jeszcze ogrzewania. Ja rozumiem zapis "opłata stała za C.O" tylko moje wątpliwości wzbudza pozycja "Centralne Ogrzewanie" skoro nie było poboru. Bo jeśli to też jest jakaś opłata stała to wychodzi że są jakieś dwie i to wzbudza moją wątpliwość bo niby dlaczego ( tam gdzie mieszkam aktualnie nie mam czegoś).

M&M

Postautor: M&M » 17 maja 2017, 9:10

Dostaliście rozpisane "koszty utrzymania części wspólnych" ? Bo się nie mogę doprosić :D

Kicek

Postautor: Kicek » 17 maja 2017, 9:14

morth pisze:
Danielcyfra pisze:
morth pisze:
zamknąłem ( nawet zapomniałem o tym w ferworze odbioru), ciągle mam 0,000GJ, więc co to za opłata? Szanowny zarządca na razie milczy w temacie i nie odpowiada na e-maila.
Obrazek

Ale stan licznika c.o. na poziomie 0,00 jest bardzo dziwny. Sprawdziłeś czy w ogóle działa Ci ogrzewanie? Mieszkania odbieraliśmy zaraz po zimie, a nawet w trakcie wiec musieli grzać kilka miesięcy i licznik nie powinien wskazywać 0. U mnie było nabite coś ok 13 GJ podczas odbioru pod koniec marca.

Nie miałem okazji sprawdzić jeszcze ogrzewania. Ja rozumiem zapis "opłata stała za C.O" tylko moje wątpliwości wzbudza pozycja "Centralne Ogrzewanie" skoro nie było poboru. Bo jeśli to też jest jakaś opłata stała to wychodzi że są jakieś dwie i to wzbudza moją wątpliwość bo niby dlaczego ( tam gdzie mieszkam aktualnie nie mam czegoś).

Wydaje mi się,że to po prostu zaliczki... Płaci się cały rok tyle samo, a w okresie grzewczym dzięki temu nie odczuwamy, że ciągnie po kieszeni :) a na koniec roku wyrównanie powinno być :)

wojtekf

Postautor: wojtekf » 17 maja 2017, 9:50

Czy ten zapis na liczniku 0 gj nie jest czasem aktualnym zużyciem? Po naciśnięciu przycisku powinien pojawić stan licznika.

morth

Postautor: morth » 17 maja 2017, 10:19

wojtekf pisze:Czy ten zapis na liczniku 0 gj nie jest czasem aktualnym zużyciem? Po naciśnięciu przycisku powinien pojawić stan licznika.

W momencie jak nacisnę przycisk pojawia się wartość 0 GJ. Jak nacisnę drugi raz pojawia się rząd cyfr 3112.16 bez tej jednostki GJ na górze jak przy pierwszym komunikacie ( myślałem że to jakiś numer licznika).

wojtekf

Postautor: wojtekf » 17 maja 2017, 11:33

No ta cyfra trochę chyba za duża jak na ogólne zużycie. A są tam jeszcze jakieś inne cyfry po kolejnym naciśnięciu? U mnie w O4 jest sporo tych informacji na liczniku ale jest on innej firmy.

morth

Postautor: morth » 17 maja 2017, 11:36

Sprawdzę to dokładnie dzisiaj po pracy jak wrócę.

M&M

Postautor: M&M » 17 maja 2017, 20:18

W ekartotece nowe uchwały. Macie uchwałe 15?

Czy ktoś mi może powiedzieć czy kwoty zł/m-ce to kwota jaką płacimy miesięcznie np 11tys za ochrone?

Obrazek

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”