Nie chcę tu rozpętać wojny ale wątek założyć muszę.
Odnośnie pisma jaki przekazał nam Zarządca w sprawie zebrania i tematów na to zebranie.
Grupa 34 właścicieli planuje zrobić przewrót w naszej Wspólnocie tak jakby spiskując za plecami większości.
Żeby nie było - jestem za zmianami. Nie do końca akceptuję obecne działania Zarządcy ale pewnych decyzji nie można podejmować zbyt pochopnie.
Czemu o tym że ktoś chce dokonać przewrotu w sposobie zarządzania wspólnotą dowiaduje się z pisma od Zarządcy ? Jeśli chcą te 34 osoby dokonać zmian i mają na to jakiś pomysł/plan działania to czemu nie przedstawią tego pomysłu pozostałym mieszkańcom jeszcze przed spotkaniem ?
Kurde wystarczyło dać kartkę na klatkach spotkajmy się przed blokiem (jest przecież miejsce koło klatki C aby mogło spotkać się więcej osób) tego i tego dnia o tej i o tej godzinie.
Pewnie że wszyscy by nie przyszli, ale założę się że przyszła by część osób, która jest zainteresowana losami naszej wspólnoty. Dziś zapytałem się przypadkowych trzech osób czy coś wiedzą na tema tych planowanych zmian bądź czy ktokolwiek z nimi rozmawiał. Odpowiedź oczywiście była NIE.
Zatem pytanie: Jak chcecie przekonać jeszcze 30 % osób do swoich racji na zebraniu ? Licząc że w krótkim czasie przy dużym natłoku informacji nikt nie zrozumie o co chodzi i hasłami typu "będzie taniej", "sami sobie poradzimy", "potrzeba zmiany" ?
I sprawa przejścia z zarządu powierzonego na właścicielski. To nie jest takie hop siup. To niesie duże konsekwencje i odpowiedzialność dla nowego zarządu. Mam nadzieje że osoby które chcą to zrobić mają obcykane akty prawne i tym podobne bo to nie jest takie proste.
Pamiętajmy, że możemy mieć i mamy pełną kontrolę nad obecnym zarządcą. Każdy może mieć wgląd w dokumenty.
Nie mówię zmianom nie. Ale jestem skłonny powiedzieć nie na zmiany, które grupa ludzi chce przeforsować pochopnie bez informowania o tym pozostałych. Nie tędy droga.
I tylko proszę bez hejtu. Nie jestem przedstawicielem Zarządcy. Rozmawiajmy, piszmy, dyskutujmy. Domyślam się że może wspomniana grupa nie chce tu wypisywać swoich racji bo czyta to pewnie też Zarządca. Ale mało osiągniecie będąc w małej grupie. Przykład - na ostatnim zebraniu wspólnoty też było bardzo dużo na temat rezygnacji z ochrony. Wydawałoby się że sprawa jest przesądzona... a tu taka niespodzianka. Ochrona zostaje. Przynajmniej na razie.
Zebranie - 07.06.17 - postawa nie fair 34 osób - wspólnota mieszkaniowa Avia 2
-
-
Re: Zebranie - 07.06.17 - postawa nie fair 34 osób - wspólnota mieszkaniowa Avia 2
Jakiś czas temu były zbierane podpisy przez dwie osoby, które chodziły po mieszkaniach i informowały o potrzebie zmian, potrzebie zwołania samego zebrania.
Nie było mowy o przejściu z zarządcy na opcje właścicielską jedynie o ewentualnej zmianie na tańszego zarządce,ale nadal w formie firmy zewnętrznej.
Jeśli to prawda że powstała "spółdzielnia" 30tu kilku osób to co raz bardziej jestem przekonany o tym że obecny zarządca powinien zostać.
Przypominam sobie ostatnie zebranie i chamstwo niektórych osób, zero konstruktywnej dyskusji. Nie zamierzam dawać mandatu takim ludziom do zarządzania moją częścią nieruchomości.
Nie było mowy o przejściu z zarządcy na opcje właścicielską jedynie o ewentualnej zmianie na tańszego zarządce,ale nadal w formie firmy zewnętrznej.
Jeśli to prawda że powstała "spółdzielnia" 30tu kilku osób to co raz bardziej jestem przekonany o tym że obecny zarządca powinien zostać.
Przypominam sobie ostatnie zebranie i chamstwo niektórych osób, zero konstruktywnej dyskusji. Nie zamierzam dawać mandatu takim ludziom do zarządzania moją częścią nieruchomości.
Re: Zebranie - 07.06.17 - postawa nie fair 34 osób - wspólnota mieszkaniowa Avia 2
alternatywy4 pisze:Jakiś czas temu były zbierane podpisy przez dwie osoby, które chodziły po mieszkaniach i informowały o potrzebie zmian, potrzebie zwołania samego zebrania.
dokładnie tak. Sam prosiłem te osoby o umieszczenie informacji na forum. Orientujecie się czemu na stronie są wyniki głosowań tylko tych które dotyczyły zarządcy a pozostałych z ochroną czy nowymi stawkami ciągle nie ma?
Drodzy Państwo.
jeżeli te 30 kilka osób ma więcej niż 50% udziałów w nieruchomości wspólnej to nie muszą reszty informować o planowanych zmianach.
natomiast sama forma ( jakby powiedzieć - partyzancka ) jest mało koncyliacyjna
proponuję zawiązać kontr-grupę i odrzucać wnioski składane przez "partyzantów"
jak trzeba będzie zagłosuję nawet za ochroną
pozdrawiam
Bogdan
jeżeli te 30 kilka osób ma więcej niż 50% udziałów w nieruchomości wspólnej to nie muszą reszty informować o planowanych zmianach.
pozdrawiam
Bogdan
Dostałam pismo od Zarządcy z nowymi cenami i informacją o zebraniu. Koszty niektóre się zmieniły tylko wynagrodzenie Zarządcy takie samo 0,40 gr./m2. Czy ktoś się orientuje jaka jest opłata w innych Zespołach Zarządców?
Czy ktos będzie kompetentny na Zebraniu żeby te tematy poruszyć, jak i utrzymanie ochrony.
Czy ktos będzie kompetentny na Zebraniu żeby te tematy poruszyć, jak i utrzymanie ochrony.
-
Bogdan pisze:Drodzy Państwo.
pozdrawiam
Bogdan
Wspomniana grupa nie ma pond 50% i dużo im brakuje.
Zarządcę należy zmienić ale nie na zasadzie zmiany zarządu z powierzonego na właścicielski !
Niech ZZN wypowie się na zebraniu w kwestiach ..
A jak się znajdzie nowego zarządcę to wtedy się zorganizuje spotkanie Wspólnoty z notariuszem na własną ręką w garażu czy gdzieś.
Z mojej strony nie ma zgody na narzuconą propozycję zmian. I bardzo proszę pozostałych mieszkańców o rozsądek.
-
lokatorAvia pisze:Bogdan pisze:Drodzy Państwo.
pozdrawiam
Bogdan
Wspomniana grupa nie ma pond 50% i dużo im brakuje.
Zarządcę należy zmienić ale nie na zasadzie zmiany zarządu z powierzonego na właścicielski !
Niech ZZN wypowie się na zebraniu w kwestiach ..
A jak się znajdzie nowego zarządcę to wtedy się zorganizuje spotkanie Wspólnoty z notariuszem na własną ręką w garażu czy gdzieś.
Z mojej strony nie ma zgody na narzuconą propozycję zmian. I bardzo proszę pozostałych mieszkańców o rozsądek.
Wczoraj chyba każdy mieszkaniec dostał "pismo" od Pana "nazwiska nie pamiętam" i sama forma,treść delikatnie mówiąc nie przekonała mnie, wręcz przeciwnie.
Tak po krotce o tym piśmie: trzeba zmienić zarządcę bo drogo, gdzieś byłem dowiadywałem się ale żadnej oferty na papierze nie mam dla porównania więc pierw odwołajmy obecnego zarządce a później to się zobaczy. Totalna partyzantka.
Pozwolę sobie zamieścić pismo z informacją w sprawie odwołania w końcu nie jest niczym tajnym możliwe że nie każdy miał okazję się zapoznać.

Także popieram zmiane zarzadcy, ale niestety nie wstawię się na spotkanie ponieważ nie piję alkoholu. Szkoda, że aby odwołać zarządcę trzeba się wstawić na spotkaniu...
No i szkoda, że pan Łukasz bez mojej wiedzy był w moim mieszkaniu (do czego się przyznał na piśmie)

Także popieram zmiane zarzadcy, ale niestety nie wstawię się na spotkanie ponieważ nie piję alkoholu. Szkoda, że aby odwołać zarządcę trzeba się wstawić na spotkaniu...
No i szkoda, że pan Łukasz bez mojej wiedzy był w moim mieszkaniu (do czego się przyznał na piśmie)

A na czym polega odwołanie Wspólnoty Mieszkaniowej? Komuś się chyba podstawowe pojęcia pomyliły.
Moim zdaniem trochę od złej strony się Pan Łukasz do sprawy zabiera.
Wypadałoby najpierw przedstawić innych Zarządców, z którymi rozmawiał i wyceny uzyskane u nich, tak aby każdy mógł zasięgnąć opinii na ich temat i przekalkulować ile jest do zyskania. Dobrze gdyby potencjalny nowy Zarządca pokazał się również na zebraniu, przedstawił wizję współpracy, harmonogram zmian i formalności z tym związanych i odpowiedział na ewentualne pytania członków wspólnoty.
A tak, zero konkretów odnośnie tego, co będzie miało miejsce po odwołaniu obecnego Zarządcy. Działanie na zasadzie "odwołajmy zarządcę bo jest zły" jest nie do końca rozsądne. Ale oczywiście powodzenia, dajcie znać jak sprawa się potoczy
Wypadałoby najpierw przedstawić innych Zarządców, z którymi rozmawiał i wyceny uzyskane u nich, tak aby każdy mógł zasięgnąć opinii na ich temat i przekalkulować ile jest do zyskania. Dobrze gdyby potencjalny nowy Zarządca pokazał się również na zebraniu, przedstawił wizję współpracy, harmonogram zmian i formalności z tym związanych i odpowiedział na ewentualne pytania członków wspólnoty.
A tak, zero konkretów odnośnie tego, co będzie miało miejsce po odwołaniu obecnego Zarządcy. Działanie na zasadzie "odwołajmy zarządcę bo jest zły" jest nie do końca rozsądne. Ale oczywiście powodzenia, dajcie znać jak sprawa się potoczy

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”