Osoba na osiedlu Avia 2 w Krakowie oblepia samochody naklejkami
Re: Osoba na osiedlu Avia 2 w Krakowie oblepia samochody naklejkami
Mało realne. Może część mieszkańców byłoby stać na wyłożenie 5-10tys. ale w dalszym ciągu budowa odbywałaby się na współwłasności udziałowców działki/ek. Jak nie każdy dałby pieniądze to potem każdy uzurpowałby sobie prawo do korzystania z parkingu bo przecież parking stoi na jego części gruntu. Dokładnie jak ma to miejsce teraz - kupiłem mieszkanie to mogę stawać gdzie chce bo to też moje.
-
a ja zapytałem ochroniarza czy wie jak to było z tym oklejonym autem. Cóż jak jedziemy spod klatki A jest skrzyżowanie, a oklejone auto stało na ulicy bezposrednio za skrzyzowaniem w prawo. Dwa razy dopytałem bo nie mogłem uwierzyc że ktos postawił auto tak że zmuszał innych do wjazdu w ciemno na skrzyżowanie pod prąd. Także drogi kierowco, nie ściągaj naklejek, jeżdzij z nimi ku przestrodze.
-
Piszesz o jakimś wyrwanym z kontekstu pojedynczym przypadku, a ktoś na osiedlu robi problem stojącym poprawnie tak na orlinskiego jak i na avii 4ce oraz przy 5tce. Moje auto przyjlejone pod 4ka stojace w coagu z innymi - poza tym ze nowe niczym sie nie roznilo.
A co do ochrony to mnie nie raz porponowali stac pod budka ciecia (chyba to samo miejsce o ktorym piszesz), mówiąc, ze nie ma problemu, ze tu bedzie dobrze aby soe nie przejmowac. To tak w temacie osob ktore chca taka pchrone..
A co do ochrony to mnie nie raz porponowali stac pod budka ciecia (chyba to samo miejsce o ktorym piszesz), mówiąc, ze nie ma problemu, ze tu bedzie dobrze aby soe nie przejmowac. To tak w temacie osob ktore chca taka pchrone..
wszystkim chcącym urządzać przestrzeń wspólną i zakazywać parkowania polecam analizę wyroku SO w Krakowie właśnie w tej sprawie
życzę miłej lektury
rp.pl/Nieruchomosci/306309945-Nielegalny-zakaz-parkowania-poza-miejscami-prywatnymi---wyrok-SO-w-Krakowie.html
życzę miłej lektury
rp.pl/Nieruchomosci/306309945-Nielegalny-zakaz-parkowania-poza-miejscami-prywatnymi---wyrok-SO-w-Krakowie.html
Porównywanie tamtej sprawy do naszego osiedla jest mocno nietrafione, bo u nas nie chodzi o względy estetyczne tylko o przepisy - na drodze pożarowej nie zaparkujesz, a u nas każda droga taką jest. I uchwalanie żadnych dodatkowych uchwał tu nie pomoże - czy się to komuś podoba czy nie
Bardzo ciekawy artykuł - w końcu kazdy-kazda z nas jest częścią tego osiedla.
duda88 nadal zaklinasz rzeczywistość.
wcześniej załączyłem link do rozporządzenia w sprawie zabezpieczeń ppoż. i wskaż mi w nim zakaz parkowania na drodze pożarowej.
te sprawy są tożsame , jak będziesz się upierać to być może w praktyce to sprawdzisz
pozdrawiam
Bogdan
wcześniej załączyłem link do rozporządzenia w sprawie zabezpieczeń ppoż. i wskaż mi w nim zakaz parkowania na drodze pożarowej.
te sprawy są tożsame , jak będziesz się upierać to być może w praktyce to sprawdzisz
pozdrawiam
Bogdan
Minimalna szerokość chodnika jaka się zostawia pieszym musi wynosić 1,5m, minimalna szerokość drogi pożarowej 4m. Czy jest możliwość zaparkować żeby nie złamać tych przepisów?
Bogdan pisze:wszystkim chcącym urządzać przestrzeń wspólną i zakazywać parkowania polecam analizę wyroku SO w Krakowie właśnie w tej sprawie
życzę miłej lektury
Lektura miła, choć warto czytać ze zrozumieniem. Tam były też miejsca ogólnodostępne, z których wspólnota zakazała korzystać właścicielom nieruchomości. W dodatku nie ma tam mowy o drodze pożarowej. Na Orlińskiego problem polega na tym, że miejsc ogólnodostępnych nie ma, a Pan chce parkować na drodze pożarowej. Jest to sprzeczne z przepisami ppożarowymi, a wspólnota nie ma innego wyjścia jak podjąć taką uchwałę. Co więcej, brak zakazu może być podstawą do mandatu nałożonego przez PSP i stosownego postępowania, nakazującego udrożnić tą drogę.
I jeszcze jedno. Zakazu parkowania na drodze pożarowej nie ma, natomiast jest obowiązek nałożony na wspólnotę by ta droga była drożna:
Zgodnie z § 5 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 80, poz. 563) właściciele i zarządcy terenów mają obowiązek utrzymywania znajdujących się w ich obrębie dróg pożarowych w stanie umożliwiającym wykorzystanie tych dróg przez pojazdy jednostek ochrony przeciwpożarowej, zgodnie z warunkami określonymi w przepisach dotyczących przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę i dróg pożarowych. Jeżeli parkowanie samochodów w miejscach wskazanych przez zarządcę powoduje, iż dojazd do budynków nie spełnia wymagań Rozdziału 5 „Drogi pożarowe" (§ 11 - § 13) rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 czerwca 2003 r. w sprawie przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę i dróg pożarowych (Dz. U. Nr 121, poz. 1139), wówczas taka sytuacja stanowi rażące naruszenie cyt. powyżej przepisu § 5 rozporządzenia MSWiA z dnia 21 kwietnia 2006 r. (Dz. U. Nr 80, poz. 563).
[źródło: www.psp.wlkp.pl/?art=1298]
Jedynym sposobem zabezpieczenia się wspólnoty przed mandatami z PSP jest jej odpowiednie oznakowanie, wraz z zakazem parkowania. Problem kontroli z PSP jest poważny - przechodziliśmy to we wcześniejszej wspólnocie.
Więc w łopatologicznym skrócie - jeśli znaku zakazu parkowania (strefy zamieszkania) nie będzie, nie będzie d.pochronu dla wspólnoty. I wspólnota zapłaci za Pańskie parkowanie. W przypadku zakazu wspólnota jest bezpieczna, Pan zaś ryzykuje mandatem. I dlatego takie właśnie oznakowanie. Nikt tu Panu nie robi złośliwości.
Bogdan pisze:duda88 nadal zaklinasz rzeczywistość.
pozdrawiam
Bogdan
Bogdan - to nie ja ją zaklinam, tylko osoby myślące podobnie do Ciebie

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”