Kaloryfery, ogrzewanie, rurki z wodą w nowych budynkach - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
gucio

Kaloryfery, ogrzewanie, rurki z wodą w nowych budynkach - Orlińskiego 1

Postautor: gucio » 10 lut 2015, 0:34

Nie wiem czy to jest prawdą i standardem ze w nowych budynkach robi się wszystkie instalacje wodno-ciepłownicze w podłodze? :o

Jeżeli jakaś rura będzie pęknięta lub coś się stanie w trakcie jej użytkowania to jak będzie wyglądała naprawa wadliwego węża z woda czy tez z gorąca woda z ogrzewania ? Zrywanie i kucie całej podłogi i szukanie gdzie jest przerwana ? :?

A jeszcze jedno pytanie: czy można przełożyć kaloryfer z jednej ściany na inną bo w moim mieszkaniu jest jakiś dziwny rozstaw tych kaloryferów , zamiast pod oknem tam gdzie normalnie powinien być to jest na ścianie z boku , ani nie będzie tam można nic postawić ani nic z tym zrobić :-( strata miejsca)
Czy takie przeróbki może zrobić developer w trakcie budowy czy po i czy w ogóle może zrobić? :shock: :shock: :shock:

iti

Re: Kaloryfery, ogrzewanie, rurki z wodą w nowych budynkach - Orlińskiego 1

Postautor: iti » 10 lut 2015, 15:03

Ja nie wiem czy to jest ogólny standard, ale wydaje się, że w przypadku bloków Budimexu w Czyżynach właśnie tak. No właśnie w sytuacji kiedy będzie problem, faktycznie może to być kłopotliwe. Choć chyba zawsze, w przypadkach, w których instalacje są schowane w ścianach lub w podłodze, ich ewentualna naprawa wiąże się z kuciem...

Jeśli chodzi o tego rodzaju przeróbki, to podobno w przypadku bloków na Orlińskiego miały one nie być możliwe, ale pewnie warto byłoby o to pytać. Ewentualnie trzeba by to pewnie przerabiać we własnym zakresie dopiero po odebraniu mieszkania, ale wiadomo, że lepiej byłoby to załatwić wcześniej, jeszcze z deweloperem.

Rumpel

Re: Kaloryfery, ogrzewanie, rurki z wodą w nowych budynkach

Postautor: Rumpel » 10 lut 2015, 16:40

Czesc,
Faktycznie kucie sciany a kucie podlogi to troche uciazliwe, no i latwiej zalac sasiada zanim sie czlowiek zorientuje ze cos sie dzieje... No ale zobaczymy, moze ten pech nas ominie.
Co do kaloryfera to o zmiany ciezko, ale chyba chcialbys miec kaloryfer w salonie pod oknem, tez o tym myslem ale spojrz na plan bo w tym pomieszczeniu masz okna od sufitu po podloge i stad taka lokalizacja grzejnika.
Pozdrawiam

iti

Postautor: iti » 10 lut 2015, 17:43

Słuszna uwaga @Rumpel :D Faktycznie, przecież część okien jest w tych mieszkaniach na całą wysokość ściany (co mi osobiście bardzo się podoba), więc trudno wstawiać tam grzejniki :) Ewentualnie są takie niskie wystające, które się czasem w takich sytuacjach stosuje, ale to raczej przy oknach, które się nie otwierają, a nie jak w tym przypadku.

gucio

Postautor: gucio » 10 lut 2015, 21:20

Nie wiem czy się zrozumieliśmy ale chodziło mi o przełożenie grzejnika ze ściany bez okna na ścianę obok na której znajduje się okno balkonowe ale nie pod okno ani nad tylko obok. :-) Do rogu .
Jak postawie narożnik lub coś innego żeby nie musiało odstawiiac. :-)

Rumpel

Postautor: Rumpel » 10 lut 2015, 21:59

Oj @gucio, nie wyobrażam sobie jak byś mógł dać "nad okno" kaloryfer :) Prawda jest taka że nie do końca wiem jak wygląda Twój układ mieszkania i jakie masz to okno ale sądzę że jeszcze jest czas i przy odbiorze mieszkania będzie można się dowiedzieć na ile wprowadzane zmiany są możliwe oraz jak w takim wypadku będzie z gwarancja na mieszkanie bo prawda jest taka że jak masz dobrych fachowców to wszystko za odpowiednie fundusze można zmienić. Ja też myślę o kilku zmianach ale obecnie Budimex zbywa nas twierdząc że przy odbiorze o wszystko będzie można się dopytać i ustalić. Nie liczę więc na cuda z ich strony tylko na terminowe i bez usterkowe zakończenie budowy już za 23 miesiące :)

gucio

Postautor: gucio » 11 lut 2015, 2:05

Kaloryfery zaznaczone na zielono pod oknami w kuchni i w sypialni sa super zamieszczone,
natomiast kaloryfer w " salonie" zaznaczony na czerwono jest stanem faktycznym z projektu a chciałbym go przełożyć tam gdzie jest na zielono to chyba jest normalne i logiczne rozmieszczenie :D :D :D :D

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lut 2015, 11:32 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana osadzenia grafiki

Nowy

Postautor: Nowy » 11 lut 2015, 12:26

@Gucio, ładnie mieszkanko, super sprawa, że można oddzielić kuchnię i do tego będzie jeszcze jasna :) Ile to jest metrów? Z tego co pisałeś, to jeszcze jakieś wyższe piętro... bajka :) A co do tego grzejnika, to czy on nie jest zbyt długi na tą ścianę? ;) Choć faktycznie pewnie lepiej byłoby go mieć tam, gdzie wskazałeś.

Rumpel

Postautor: Rumpel » 11 lut 2015, 20:49

@gucio, faktycznie roboty to niewiele przełożyć taki kaloryfer, troche kucia, metr rurek i gotowe. Pewnie bedziesz musiał zakupić nowy kaloryfer bo ten faktycznie wydaje się za długi, pytanie tylko jak na to Budimex, ale myŚle ze taka kosmetyka to zapewne niewiele. A tak na marginesie to faktycznie bardzo ustawne mieszkanko, dobry wybór :) Pozdrawiam

Feelip

Postautor: Feelip » 18 lut 2015, 23:00

Rurarz c.o. jest prowadzony w warstwach wykończeniowych posadzki i to jest standard. Przed zakryciem instalacji wykonuje się próbę szczelności instalacji. Jeśli sam jej nie uszkodzisz, nic nie powinno się złego stać. Przestawienie grzejnika to coś więcej niż kosmetyka. Jeśli już chcesz to robić na własną rękę to moja rada jest taka by zdobyć namiary na firmę wykonującą dla BDX instalację c.o. (podwykonawca). Przełożą Ci grzejnik w nowe miejsce za niewielkie pieniądze i nie będziesz miał problemów z rękojmią (gwarancją) na instalacje.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”