Działka przed budynkiem Orlińskiego 4 - co tam będzie?

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
slwk
Administrator

Działka przed budynkiem Orlińskiego 4 - co tam będzie?

Postautor: slwk » 04 lut 2015, 22:26

Temat ważny dla mieszkańców, zwłaszcza tych mających wystawę okien na zachód, a pojawiał się w kilku miejscach, dlatego poniżej fragmenty wypowiedzi innych forumowiczów z innych wątków. A niżej można zobaczyć też działkę, o której mowa. A dyskusja o tym, czyja jest, co na niej będzie, co stanie się z zielenią, która tam jest itp.

Obrazek
kuba pisze:A propo tego zdjęcia czy ktoś się orientuje jak szeroki teren ma budimex od strony stella pod naszymi oknami? Czy te wszystkie "drzewka" zostaną wycięte?

Trohgal pisze:Co do drzewek z tego co wiem działka nie należny do budimeksu wiec pewnie zostaną

wojtekf pisze:Drzewka na pewno zostaną bo to nie teren Budimexu

lofinden pisze:Do kogo należy działka na zachód od Orlińskiego 4 ?

Trohgal pisze:z tego co się orientowałem działka należny aktualnie do miasta

kuba

Re: Działka przed budynkiem Orlińskiego 4 - co tam będzie?

Postautor: kuba » 04 lut 2015, 23:02

Jesli miasto ma plan budowy tramwaju przez stella sawickeigo to wydaje mi sie ze dzialka ta pozostanie niezagospodorowana jeszcze dlugi czas. Jesli nie - moze tam powstac wszystko od stacji paliw po jakis sklepy, a ja bym sobie zyczyl poprostu trawnik :)

iti

Postautor: iti » 05 lut 2015, 1:21

To dobrze wiedzieć, że działka jest jednak miejska, bo słyszałem też, że ma nieuregulowany stan prawny, ale skoro @Trohgal sprawdził, to mu wierzę i bardzo dobrze. Miasto pewnie nie przypadkowo ją sobie zostawiło, bo przecież mogło sprzedaż całość Budimexowi. W takim razie może jednak coś całkiem przypadkowego tam nie powstanie :idea:

A plany budowy tramwaju @kuba cały czas są, figuruje on w Wieloletnim planie inwestycyjnym dla miasta Krakowa, czy jak to się tam nazywa. Myślisz, że to właśnie w związku z planowaną linią tramwajową ta działka nie poszła w ręce dewelopera :?:

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 05 lut 2015, 11:36

działka na razie własnością miasta ale chyba są jakieś roszczenia co do niej :(
no i gdzieś słyszałem ze w odległości 50m od ulicy nic nie będzie można postawić

Co do tego przyszłego tramwaju nie będzie on szedł środkiem Stella Sawickiego ?

iti

Postautor: iti » 05 lut 2015, 13:15

No właśnie ja słyszałem, że jej stan prawny nie jest do końca uregulowany, czyli że cała sprawa jest bardziej otwarta niż się nam zdaje. W Budimexie mówili, że 20 m od drogi nie można nic postawić, ale tam to mogą sobie mówić różne rzeczy. Blok Orlińskiego 1 będzie stał o wiele bliżej od ulicy Stella-Sawickiego i jakoś go stawiają.

Z tramwajem to nie wiem jak miałoby być, nie wiem czy w ogóle ktokolwiek wie, bo chyba nie ma jeszcze szczegółowych planów. W każdym razie oba warianty pewnie są możliwe, bo tak i tak robi się w Krakowie. Inna sprawa, że zastanawiam się, który wariant byłby dla mieszkańców osiedla Budimexu najbardziej korzystny. Tramwaj pod samym blokiem, po środku Stella-Sawickiego czy w ogóle po drugiej stronie tej ulicy. No ale tego wszystkiego, to może się dowiemy za kilka lat :D

A w ogóle, to jak się na zarośla, które się tam znajdują zapatrują się mieszkańcy zachodniej strony Orlińskiego 4? Ja będę mieszkał wyżej, więc dla mnie krzaki i drzewa nie są żadną zawadą :) Ale nie wiem jak to widzą mieszkańcy niższych pięter. Z jednej strony to pewnie zabierze im trochę słońca, ale z drugiej pewnie trochę ochroni też przed hałasem od ulicy. Jakie jest zdanie osób z niższych pięter?

Rumpel

Postautor: Rumpel » 05 lut 2015, 22:05

Witam,
z tego jakimi ja dysponuję informacjami to faktycznie usłyszałem że stan działek nie jest jeszcze uregulowany ale bliżej szkoły jazdy motodrom podobno jest zezwolenie na powstanie lokalu użytkowego do 3-4 kondugnacji wysokiej natomiast bliżej ul. Orlińskiego nikt nic nie wie choć wątpliwe jest aby ten teren został ot tak pusty i kolejne pytanie się nasuwa gdzie bedzie budynek Orlińskiego 2? Skoro jest Orlińskiego 1 i 4 i 6 to 2 siłą rzeczy wypada na działeczkę obok 4 więc może taki numer będzie miał ten lokal...
A co do szybkiego tramwaju to wszystko leży teraz po stronie Miasta Kraków, plany są i wytyczenie trasy środkiem ulicy Stella Sawickiej też, również oczywiście nasz Budimex jest chętny na budowę (to oni są wykonawcami remontu torowiska ul. Jana Pawła II) tylko jakoś budżet Miasta po wyborach już nie jest tak bogaty...więc wszystko się okaże a nam pozostaje czekać :|

Nowy

Postautor: Nowy » 06 lut 2015, 10:54

Sprawa tramwaju przez Stella-Sawickiego była już omawiana na forum i ma swój osobny wątek. W sumie to trudno powiedzieć, jak to się skończyło, ale skoro rzecz wyrzucają z budżetu, to znaczy, że niespecjalnie radnym PO zależy na budowie tej linii niestety.

A jeśli chodzi o działkę przed Orlińskiego 4, to pewnie w interesie większości mieszkańców osiedla byłoby, żeby została tam zieleń. Bloków i zabudowań i tak będzie już sporo w okolicy. Tylko że znając życie, to nikt tam pewnie nie będzie zamiaru miał robić zieleńca. Inna sprawa, że trzeba by mieć jakiś dobry pomysł na jej sensowne zagospodarowanie, a takich chyba jak na razie brak :)

Staś

Postautor: Staś » 14 lut 2015, 20:47

Nic rozległego tam nie powstanie. Budynek , który miałby tam ewentualnie powstać musi być odsunięty od Stella-Sawickiego na taką odległość, jak Orlińskiego 1. Zostanie tam bardzo mało miejsca. Małe szanse żeby tam cokolwiek powstało. Może ewentualnie jakiś mały "pawiloniko-sklepik".

Staś

Postautor: Staś » 14 lut 2015, 20:57

Tramwaj na Stella-Sawickiego nie wyleciał zupełnie. Zagrożona była tylko niewielka kwota , która miała być wydana w 2015 r. na jakieś prace przygotowawcze. Cały czas jest w planach rozwoju Krakowa. Kolejność wykonywania linii tramwajowych w Krakowie jest taka:
- Mistrzejowice -Rondo Młyńskie- Meissnera,
- Krowodrza Górka- Górka Narodowa (chyba jednak z odnogą na Azory),
- Trasa Łagiewnicka.
Powyższe mają powstać do 2020 roku. Tramwaj na Stella-Sawickiego jest czwarty w kolejności, ale już po 2020 r.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”