Policyjna mapa zagrożeń i oznaczenie parkujących na Orlińskiego
-
-
Re: Policyjna mapa zagrożeń i oznaczenie parkujących na Orlińskiego
mieszkaniecO1 pisze:Stosunek miejsc parkingowych na tym osiedlu to 0.7 (w zaokrągleniu).
Dla zobrazowania 10 miejsc na 7 mieszkań.
Oczywistym jest ze miejsc będzie co najmniej dwukrotnie za mało oraz to ze zakazy parkowania będą przestrzegane.
Jest to teraz trochę naciągane tym ze niecałe osiedle jest oddane.
BX ma pełne prawo (niestety) do takiej sytuacji, ponieważ wg obowiązujących przepisów z 2015 (nie przez przypadek uruchomili wszystkie budowy do końca grudnia 2015) stosunek ten regulowany jest odgórnie, i w styczniu 2016 uległ on zmianie na 1. (możne pomyliłem 2014/2015, nieważne)
.
chyba na Orlińskiego? bo do Avii 1 licząc wew i zew miejsca postojowe ma ich być ok 60...a mieszkań prawie 180...
czyli trochę kiepski przelicznik...na 3 mieszkania 1 miejsce parkingowe
-
samochodowy pisze:Samochód ustawiony na chodniku pozostawiając 1.5 metra to samochód zaparkowany poprawnie.
Ludzie parkują i będą parkować, ponieważ osiedle Avai i Orlinskiego są zbudowane ze zbyt małą liczba miejsc postojowych. Dziś każda rodzina ma przynajmniej 2 auta i trzeba się z tym pogodzić, że w osiedlu gdzie miejsc jest mało wykorzystywany będzie każdy wolny skrawek - każdy ma obowiązek nauczyć się z tym żyć, ponieważ wiedział o tym, że auta będą zaparkowane wszędzie kupując mieszkanie tutaj, więc jeżeli ktoś nie pomyslał przed zakupem niech teraz nie donosi na sąsiadów - bo tak nie powstanie tutaj ani miła, ani BEZPIECZNA atmosfera dla młodych osób. Zapewniam, że notoryczne wzywanie policji lub oblepianie samochodu nei spotka się z miłą atmosferą sąsiadów a wrogą bardzo szybko. Już kilka osiedli jest z podobną ilością miejsc - pierwszy drugiemu oblepia auto, drugi pierwszemu przebija opony...
A w moim wypadku miejsc już na sprzedaż nie było kiedy kupowałem mieszkanie.
Więc skoro Ci było potrzebne takie miejsce to po prostu trzeba było nie kupować mieszkania. Czemu to jest tak ciężko zrozumieć. Ja osobiście kupiłem miejsce dopiero dwa lata po zakupie mieszkania, raz - nie miałem pieniędzy, dwa - uważałem że wypadałoby mieć auto za 25 tys. a nie stawiać bidulka za 8 na miejscu za 25. A może im nie zejdą za taką kasę i będzie promocja... - tak się oszukiwałem. Ale jak tylko pojawiła się gotówka to się nawet nie zawahałem i miejsce jest.
I to że na innych osiedlach parkowałeś gdzie chciałeś nie znaczy że tutaj też możesz. To że w jednym miejscu jest źle nie jest usprawiedliwieniem w innych.
Uwierz mi że jak zapomnę pilota do szlabanu, albo czasem cwaniak po prostu nie chce zadziałać, albo kiedy gościom oddaję swoje miejsce, to nie staję gdzie popadnie bo mi się należy, bo ja zapłaciłem, nie. Zawsze albo parkuję na miejscach wyznaczonych wzdłuż Orlińskiego a jak nic nie ma to na placu na przeciwko biura budowy. Te 3-4 minutki na nóżkach są nawet przyjemne.
Właściciele mieszkań O6 mogą jeszcze zakupić miejsce na dużym parkingu? Ciekawe co będzie z dzikim parkingiem przed O1, bo to chyba działka miasta i raczej do czasu budowy węzła jej nie ruszą 

Dołączam do pytanie, bo widzę że ktoś z kochanych sąsiadów musi zgłaszać na policje... Masakra co to za ubek. Pewnie ta osoba nie posiada samochodu a biedaczek nie może ominąć stojących na parkingu samochodów, albo komuś dupę żal ściska że zapłacił za miejsce a ktoś inny nie... szkoda. Ja akurat wynajmuje i nie posiadam miejsca parkingowego
ale żeby odrazu policje wzywać patologia. #pdk Chyba muszę codziennie rozbierać samochód na części i składować go na balkonie lol

sembsa pisze:Dołączam do pytanie, bo widzę że ktoś z kochanych sąsiadów musi zgłaszać na policje... Masakra co to za ubek. Pewnie ta osoba nie posiada samochodu a biedaczek nie może ominąć stojących na parkingu samochodów, albo komuś dupę żal ściska że zapłacił za miejsce a ktoś inny nie... szkoda. Ja akurat wynajmuje i nie posiadam miejsca parkingowegoale żeby odrazu policje wzywać patologia. #pdk Chyba muszę codziennie rozbierać samochód na części i składować go na balkonie lol
Rozumiem, że wg. Ciebie można parkować gdzie popadnie i również można blokować drogę pożarową łącznie z wjazdem na miejsce postojowe, bo ktoś był chytry i chciał być cwany, i dlatego nie kupił/wynajął miejsca postojowego?
Wg. Ciebie patologią jest pilnowanie porządku na osiedlu przez policję jeśli do kogoś nie docierają prośby o ruszenie swoich 4 liter i zaparkowanie samochodu trochę dalej od swojego bloku ale w miejscu do tego wyznaczonym?
mike_ pisze:sembsa pisze:Dołączam do pytanie, bo widzę że ktoś z kochanych sąsiadów musi zgłaszać na policje... Masakra co to za ubek. Pewnie ta osoba nie posiada samochodu a biedaczek nie może ominąć stojących na parkingu samochodów, albo komuś dupę żal ściska że zapłacił za miejsce a ktoś inny nie... szkoda. Ja akurat wynajmuje i nie posiadam miejsca parkingowegoale żeby odrazu policje wzywać patologia. #pdk Chyba muszę codziennie rozbierać samochód na części i składować go na balkonie lol
Rozumiem, że wg. Ciebie można parkować gdzie popadnie i również można blokować drogę pożarową łącznie z wjazdem na miejsce postojowe, bo ktoś był chytry i chciał być cwany, i dlatego nie kupił/wynajął miejsca postojowego?
Wg. Ciebie patologią jest pilnowanie porządku na osiedlu przez policję jeśli do kogoś nie docierają prośby o ruszenie swoich 4 liter i zaparkowanie samochodu trochę dalej od swojego bloku ale w miejscu do tego wyznaczonym?
Jeśli tylko było by miejsce to nie miał bym problemu, ale proszę pokaż mi wolne miejsce o 22:00, niestety znalezienie wolnego miejsca graniczy z cudem. Jeśli się zaparkuje umiejętnie na chodniku, to będzie przejezdna droga pożarowa jak i możliwość zaparkowania na miejscu parkingowym. Chętnie wynajmę takie miejsce, nie chodzi o pieniądze tylko że tych miejsc jest za mało, a zgłaszanie tego na policje jest nie w porządku bo rozumiem jak każdy mógłby stanąć na miejscu do tego wyznaczonym i przejść nawet te 5 minut do bloku nie ma problemu. A jeśli się mylę to proszę o wskazanie takiego. Nie wiem czy wiesz ale równie dobrze można dać komuś upomnienie oraz informacje o tym by prze parkował swój pojazd. A sorry zgłaszanie tego na mapie i mówienie, że jest to w porządku to trochę chora opcja. Zaraz ktoś inny powie że policja zajmuje się pierdołami a nie łapie prawdziwych przestępców. Jak byś nie zauważył to ostatnio policja poświęcała dwa dni na wypisywaniu mandatów, z których my nic nie mamy a zaraz będą wszyscy sąsiedzi się na siebie krzywo patrzeć i będą sobie ludzie nazłość w innych kwestiach. Ludzie nie można żyć ze sobą w zgodnie i ze zrozumieniem, że nie wszystko zależy od nas. Najgorsza jest w tym wszystkim zazdrość że ktoś ma lepiej, lub kogoś nie stać to trzeba mu jeszcze dojebać problemów. Ale rozumiem jak dla kogoś jedynym zajęciem jest wpierdalanie się w życie innych i patrzenie im do kieszeni. Pewnie ta osoba by chciała mieć jeszcze kamerę u każdego i zgłaszać na Policje co robi w mieszkaniu niedozwolonego.
Drogi SEmbsa parkuj w miejscach do tego przeznaczonych a nie będziesz musiał się o nic martwić 
Jest tyle parkingów dookoła osiedla ze spokojnie znajdziesz miejsce. Albo proponuje dogadać się z właścicielami dywizjonow 303 tymi starszymi a jest ich bardzo dużo żeby wam załatwili kartę postoju oczywiście nie za darmo .
Dobranoc

Jest tyle parkingów dookoła osiedla ze spokojnie znajdziesz miejsce. Albo proponuje dogadać się z właścicielami dywizjonow 303 tymi starszymi a jest ich bardzo dużo żeby wam załatwili kartę postoju oczywiście nie za darmo .
Dobranoc
Ile razy można to wałkować? - nie ma zgody mieszkańców na blokowanie drogi pożarowej - dlaczego bezpieczeństwo wszystkich ma być narażane dla wygody kilku osób? Jak wyobraża Pan sobie stawanie na drodze pożarowej bez jej blokowania? - przecież chodzi o to, żeby pojazdy służb miały dostęp w razie potrzeby do elewacji budynku a nie tylko o przejazd. Cieszę się, że Straż Miejsca i Policja się nie patyczkuje - ja osobiście tego od nich oczekuje. Dobrze, że mieszkańcy reagują na takie w sytuacji, gdy niektórym brakuje jednak wyobraźni.
Niestety nadal ktoś komu zależy i nie boi się reagować jest uważany za kapusia i donosiciel. Pan proponuje upominać zamiast wzywać służby - rozumiem, że Pan przestawiłby samochód gdyby ktoś z mieszkańców Pana o to poprosił? Wolne żarty.
Niestety nadal ktoś komu zależy i nie boi się reagować jest uważany za kapusia i donosiciel. Pan proponuje upominać zamiast wzywać służby - rozumiem, że Pan przestawiłby samochód gdyby ktoś z mieszkańców Pana o to poprosił? Wolne żarty.
Mordin pisze:Ile razy można to wałkować? - nie ma zgody mieszkańców na blokowanie drogi pożarowej - dlaczego bezpieczeństwo wszystkich ma być narażane dla wygody kilku osób? Jak wyobraża Pan sobie stawanie na drodze pożarowej bez jej blokowania? - przecież chodzi o to, żeby pojazdy służb miały dostęp w razie potrzeby do elewacji budynku a nie tylko o przejazd. Cieszę, że się, że Straż Miejsca i Policja się nie patyczkuje - ja osobiście tego od nich oczekuje. Dobrze, że mieszkańcy reagują na takie w sytuacji, gdy niektórym brakuje jednak wyobraźni.
Jasne pół metra zmieni straży pożarnej całą strategie działania. Umiem czytać więc jeśli by ktoś poprosił to bym to zrobił, a jeśli uważasz iż wszyscy są tacy jak Ty to powodzenia wam życzę na tym osiedlu. Jak narazie widzę że same cebulaki i tyle. Weźcie sobie te miejsca i kapujcie na siebie. Na innych osiedlach jakoś straż, policja lub karetka nie mają problemu z samochodami które stoją na chodnikach, a nie raz jest trzy razy mniej miejsca niż tutaj. Głupie wymówki macie i tyle żadnych konkretów !!!!
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”