Proszę bardzo konkrety:
krakow.naszemiasto.pl/artykul/krakow-samochody-blokuja-przejazd-strazakom-wideo,4059690,art,t,id,tm.html
.psp.krakow.pl/porady/mandat/mandat_i.php
To nie jest tematy wyssany z palca tylko realny problem. Pan nie ma wyobraźni i myśli, że akurat u nas nie zdarzy się taka potrzeba albo, że akurat jego samochód zaparkowany tam gdzie nie powinno go być nie będzie przeszkadzał w akcji - "bo zajmuje tylko pół metra" (cokolwiek to znaczy). U nas jest luźno i drożno tylko dlatego, że mieszkańcy reagują - jakby tego nie robić to byśmy mieli na codzień sznur samochodów po jednej i drugiej stronie bloku.
Policyjna mapa zagrożeń i oznaczenie parkujących na Orlińskiego
Re: Policyjna mapa zagrożeń i oznaczenie parkujących na Orlińskiego
Policja sama wie gdzie sobie poprawi statystyki więc i bez zgłaszania doskonale wiedzą które miejsca objechać
po co siać sztuczny ferment i się tu nakręcać przeciwko sobie, lepiej Dzień Dobry sobie mówcie, dobre stosunki sąsiedzkie budujcie, a sąsiad przymknie oko jak staniecie na 10 min żeby siaty wyładować. Miłego!

Z tego co obserwowałem zachowanie Policji i Straży Miejskiej na naszym osiedlu - jeżeli ktoś stoi przy samochodzie i np zajmuje się zakupami a później odjedzie to nie zaczepiają takich osób - co jest racjonalne - nikt nie broni podjechać na chwilę w takim celu. Problemem jest pozostawiane pojazdów na wiele godzin albo i dni - jednym słowem urządzanie sobie tam parkingu.
Mordin pisze:Z tego co obserwowałem zachowanie Policji i Straży Miejskiej na naszym osiedlu - jeżeli ktoś stoi przy samochodzie i np zajmuje się zakupami a później odjedzie to nie zaczepiają takich osób - co jest racjonalne - nikt nie broni podjechać na chwilę w takim celu. Problemem jest pozostawiane pojazdów na wiele godzin albo i dni - jednym słowem urządzanie sobie tam parkingu.
Gadasz głupoty

Dlaczego? Widziałem kilkakrotnie takie sytuacje. Ma Pani inne obserwacje?
Hue hue najpierw temat z naklejkami a teraz to.
Ja osobiscie popieram klikaczy mapowych - przynajmniej moze nie bedzie samowolki januszowej parkingowej
Rozumiem argumenty typu dajcie zyc czlowiekowi, spieszy sie czasem zaparkuje zle. Tym nic nie zarzucam, nie bede biegal z linijka i mierzyl Wam tych 1,5m. Jednak jesli widze auto postawione na trawniku, jesli widze auto postawione tak ze zastawia caly chodnik, auto postawione tak ze zastawia wyjazd ludziom ktorzy kupili miejsce postojowe. Dla takich parkingowiczow nie bede mial wspolczucia - tym sie nalezy klik na mapie, tym wedlug mnie nalezy sie nawet karny k...
I argumenty ze o 22 nie ma miejsca 5 minut od bloku, to sie parkuje 10 minut od bloku a nie lamie ordynarnie przepisy.
Ja osobiscie popieram klikaczy mapowych - przynajmniej moze nie bedzie samowolki januszowej parkingowej
Rozumiem argumenty typu dajcie zyc czlowiekowi, spieszy sie czasem zaparkuje zle. Tym nic nie zarzucam, nie bede biegal z linijka i mierzyl Wam tych 1,5m. Jednak jesli widze auto postawione na trawniku, jesli widze auto postawione tak ze zastawia caly chodnik, auto postawione tak ze zastawia wyjazd ludziom ktorzy kupili miejsce postojowe. Dla takich parkingowiczow nie bede mial wspolczucia - tym sie nalezy klik na mapie, tym wedlug mnie nalezy sie nawet karny k...
I argumenty ze o 22 nie ma miejsca 5 minut od bloku, to sie parkuje 10 minut od bloku a nie lamie ordynarnie przepisy.
Mordin pisze:Dlaczego? Widziałem kilkakrotnie takie sytuacje. Ma Pani inne obserwacje?
Tak.
Raz mój tata wrócił z zagranicy i wnosił mi jakies meble do mieszkania, siedział 2 min, ja schodzę do samochodu bo jeszcze jakies klucze, a tam te *****. Gdy wyjasnialem cała sytuacje, akurat zszedł tata. Powtórzył dokładnie to samo. Ten **** powiedział, ze i tak musi wypisac wezwanie, a jak powiemy to samo na komendzie to pewnie anuluja mandat. Na komendzie powiedzieli, że oni nie moga nic zrobic i trzeba było rozmawiac z tym co wystawiał

Ale tata zaparkował pod tą budką elektryczną, bo widział jak innym razem policja podjechała i tam mandatu nie dali. Wiec to też zależy czy przyjedzie policja czy te *****
Trzeba było na awaryjnych stanąć.
No tak, jak się włączy awaryjne, to auto nagle w magiczny sposób staje się niewidzialne
A nie prościej przed wynajęciem mieszkania, mając samochód, zastanowić się, czy będzie się dało zaparkować w okolicy? A skoro się nie da, to wynająć mieszkanie gdzie indziej (setki, jak nie tysiące ogłoszeń z Krk pojawia się każdego dnia)?
Owszem, dają do wynajmu mieszkania bez miejsc postojowych, ale powód jest bardzo prosty: skoro jest mnóstwo idiotów, którzy mając auto i tak takie mieszkanie wynajmą, a potem będą wylewać żale tak, jak Ty, to po ch... kupować miejsce postojowe, skoro i tak ktoś mieszkanie wynajmie..?
Chyba to, gdzie wynajmujesz mieszkanie, zależy chyba od Ciebie? A z autem sprawa jest prosta: masz auto -> musisz gdzieś parkować -> wynajmujesz mieszkanie albo z miejscem postojowym albo w takiej lokalizacji, że można zaparkować LEGALNIE gdzieś w pobliżu.
Jak ludzie mają żyć ze sobą w zgodzie, skoro co chwila ktoś ma wyj.... na wszystkich innych, bo "wynająłem mieszkanie bez miejsca postojowego, więc gdzieś muszę stanąć (na zieleńcu / środku chodnika / drodze p. poż) i wszystkich innych mam w d..."?
Chyba litość, że są jeszcze tak głupie osoby, że mając auto potrafią wynająć mieszkanie w miejscu, gdzie nie da się zaparkować :/

sembsa pisze:Jeśli tylko było by miejsce to nie miał bym problemu, ale proszę pokaż mi wolne miejsce o 22:00, niestety znalezienie wolnego miejsca graniczy z cudem. Jeśli się zaparkuje umiejętnie na chodniku, to będzie przejezdna droga pożarowa jak i możliwość zaparkowania na miejscu parkingowym. Chętnie wynajmę takie miejsce, nie chodzi o pieniądze tylko że tych miejsc jest za mało, a zgłaszanie tego na policje jest nie w porządku bo rozumiem jak każdy mógłby stanąć na miejscu do tego wyznaczonym i przejść nawet te 5 minut do bloku nie ma problemu. A jeśli się mylę to proszę o wskazanie takiego. Nie wiem czy wiesz ale równie dobrze można dać komuś upomnienie oraz informacje o tym by prze parkował swój pojazd. A sorry zgłaszanie tego na mapie i mówienie, że jest to w porządku to trochę chora opcja. Zaraz ktoś inny powie że policja zajmuje się pierdołami a nie łapie prawdziwych przestępców.
A nie prościej przed wynajęciem mieszkania, mając samochód, zastanowić się, czy będzie się dało zaparkować w okolicy? A skoro się nie da, to wynająć mieszkanie gdzie indziej (setki, jak nie tysiące ogłoszeń z Krk pojawia się każdego dnia)?
Owszem, dają do wynajmu mieszkania bez miejsc postojowych, ale powód jest bardzo prosty: skoro jest mnóstwo idiotów, którzy mając auto i tak takie mieszkanie wynajmą, a potem będą wylewać żale tak, jak Ty, to po ch... kupować miejsce postojowe, skoro i tak ktoś mieszkanie wynajmie..?
sembsa pisze:Jak byś nie zauważył to ostatnio policja poświęcała dwa dni na wypisywaniu mandatów, z których my nic nie mamy a zaraz będą wszyscy sąsiedzi się na siebie krzywo patrzeć i będą sobie ludzie nazłość w innych kwestiach. Ludzie nie można żyć ze sobą w zgodnie i ze zrozumieniem, że nie wszystko zależy od nas.
Chyba to, gdzie wynajmujesz mieszkanie, zależy chyba od Ciebie? A z autem sprawa jest prosta: masz auto -> musisz gdzieś parkować -> wynajmujesz mieszkanie albo z miejscem postojowym albo w takiej lokalizacji, że można zaparkować LEGALNIE gdzieś w pobliżu.
Jak ludzie mają żyć ze sobą w zgodzie, skoro co chwila ktoś ma wyj.... na wszystkich innych, bo "wynająłem mieszkanie bez miejsca postojowego, więc gdzieś muszę stanąć (na zieleńcu / środku chodnika / drodze p. poż) i wszystkich innych mam w d..."?
sembsa pisze:Najgorsza jest w tym wszystkim zazdrość że ktoś ma lepiej, lub kogoś nie stać to trzeba mu jeszcze dojebać problemów.
Chyba litość, że są jeszcze tak głupie osoby, że mając auto potrafią wynająć mieszkanie w miejscu, gdzie nie da się zaparkować :/
O dziwo na awaryjnych policja się nie doczepi do Ciebie. Czary mary.
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”