Zmiany w dokumentacji powykonawczej względem pierwotnego planu mieszkania - Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
PawelR

Zmiany w dokumentacji powykonawczej względem pierwotnego planu mieszkania - Orlińskiego 10

Postautor: PawelR » 15 lip 2017, 11:30

Witam wszystkich,

Dostałem od Budimexu drogą mailową dokumentację powykonawczą mojego mieszkania. Odbiór mam zaplanowany na 24 lipca - klatka E. Niestety przeglądając otrzymany plik napotkałem niemiłą niespodziankę - kaloryfer w kuchni wylądował na innej ścianie niż było to w początkowym projekcie, który otrzymałem od Budimexu. Ta zmiana, jak widać na rzucie - na górze dokumentacja powykonawcza, na dole projekt, znacznie zmienia możliwości zabudowy kuchni, praktycznie eliminując możliwość ustawienia szafek stojących na ścianie pod oknem.

Czy ktoś z Państwa spotkał się już z taką zmianą i myślicie, że Budimex będzie skłonny to przenieść na zaplanowaną ścianę w ramach poprawek?

Obrazek
Zmiana położenia kaloryfera

michalxg

Re: Zmiany w dokumentacji powykonawczej względem pierwotnego planu mieszkania - Orlińskiego 10

Postautor: michalxg » 15 lip 2017, 12:32

To zdjęcie poniżej to nie projekt, a przykładowa aranżacja mieszkania. Projekt można było uzyskać od BDMX osobno.

Karo88

Re: Zmiany w dokumentacji powykonawczej względem pierwotnego planu mieszkania - Orlińskiego 10

Postautor: Karo88 » 15 lip 2017, 21:33

Mamy identyczne mieszkanie, także klatka E i żadnego e-maila że zmianami nie otrzymaliśmy. My z koleji chcemy wyburzyc ścianę łącząca kuchnię z salonem i już wcześniej dopytywalismy o możliwość przeniesienia kaloryfera na inną ścianę i jest to możliwe :) Oczywiście koszt pozostaje po naszej stronie, bdx na żadne zmiany się nie zgodził.

PawelR

Postautor: PawelR » 17 lip 2017, 15:39

W dokumentacji projektowej, którą otrzymałem od Budimexu nie ma rzutów, które pokazywałyby rozmieszczenia kaloryferów, mają ich dla mnie poszukać, jednak nie dostałem jednoznacznej informacji czy to umieszczenie jest zgodne z pierwotnym planem czy też nie zostało to zmienione na etapie budowy.

Jestem świadom tego, że na załączonym obrazku jedynie widać przykładową aranżację, problem w tym, że kaloryfer to nie szafka nocna, że można ją bez problemu przesunąć gdzie się podoba, a jest to element instalacji. Rozmawiałem z Budimexem i nie przeniosą tego nawet za dopłatą, ponieważ nie wykonują poprawek. Koszty przeniesienia nie są szczególnie wysokie, problem polega jednak na tym, że jeśli zrobię to we własnym zakresie to stracę rękojmię na szczelność instalacji.

jasiek

Postautor: jasiek » 17 lip 2017, 17:25

Można wykonać zabudowę blatem i wyciąć nawiew dla kaloryfera. W kuchni kaloryfera się raczej nie używa i tak. W miejscu przy ścianie można postawić bez problemu stół czy małą mobilną wyspę. Chyba wolałabym tą lokalizację kaloryfera, która wykonali.

Karo88

Postautor: Karo88 » 17 lip 2017, 17:59

Nie chce Cię wprowadzić w błąd ale gdzieś na forum czytałam że jeśli ten kaloryfer przeniosłaby Ci firma która wykańczala blok i wydała stosowane zaświadczenie to nie tracisz rękojmi. Niestety nie chce Cię wprowadzać w błąd, dlatego dopytaj może w bdx.

jasiek

Postautor: jasiek » 17 lip 2017, 20:08

Oni mają jakieś swoje ekipy. To może trzeba takich wziąć i wtedy gwarancja nie przepada.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 18 lip 2017, 20:37

przeniesienie kaloryfera to koszt 350 pln

Basia_T

Postautor: Basia_T » 19 lip 2017, 10:10

Paweł, mamy ten sam układ w klatce E. Jeśli okaże się, że my również będziemy mieć pod oknem kaloryfer, to mnie ucieszyłeś, bo właśnie chciałam zburzyć tę ścianę na salon. Ale pewnie nie, bo nie dostaliśmy żadnej dokumentacji ze zmianami.

michalxg

Postautor: michalxg » 19 lip 2017, 13:06

Basia_T pisze:Paweł, mamy ten sam układ w klatce E. Jeśli okaże się, że my również będziemy mieć pod oknem kaloryfer, to mnie ucieszyłeś, bo właśnie chciałam zburzyć tę ścianę na salon. Ale pewnie nie, bo nie dostaliśmy żadnej dokumentacji ze zmianami.

To standardowy układ - kaloryfer jest pod oknem. Niestety istnieje szansa, że w salonie będziesz mieć go na tej ścianie "kuchennej" - u mnie tak jest ;)

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”