sand pisze:Szanowni Państwo,
Przedstawienie do odbioru lokalu w stanie opisanym przez ikaaa i Paula015 jest skandalem. Jestem przekonany, że Budimex robi to z premedytacją. Mieli dość czasu od momentu odbioru budynku od wykonawcy na naprawę opisanych usterek. Doskonale zdają sobie sprawę, że przedstawiają do odbioru lokale, które ze względu na usterki dyskwalifikują możliwość ich odbioru. Marnują tym samym Państwa czas.
Apeluję aby nie przymykać oka na usterki i wpisywać je do protokołu. Nasze pieniądze przelane na ich konto nie mają żadnych wad! Oczekujmy tego samego w zamian!
Każdy z nas czeka niecierpliwe od 2 lat na własne M. W międzyczasie ponosimy niemałe koszty wynajmu innego mieszkania. Nie dajmy się jednak tym faktem szantażować. Większość z nas zakupiła lokale na kredyt, którego spłata zajmie wiele lat. Czym jest miesiąc, dwa a nawet trzy dodatkowe miesiące wynajmu innego mieszkania wobec wielu lat spłaty kredytu.
Czytajcie uważnie umowę deweloperską, w której deweloper zobowiązał się do przeniesienia własności lokalu nie później niż do dnia 9 października 2017 r.
"§13 Skutki wpłaty zadatku
4. W przypadku opóźnienia Dewelopera w wykonaniu zobowiązania do zawarcia Umowy Przeniesienia własności Lokalu mieszkalnego, Deweloper zapłaci Nabywcy tytułem kary umownej za każdy dzień opóźnienia kwotę stanowiącą równowartość odsetek ustawowych od kwoty stanowiącej równowartość Ceny. Nabywca zachowuje roszczenie o zapłatę tej kary w przypadku odstąpienia przez Nabywcę od Umowy w myśl § 12 ust 3 Umowy."
Przygotowując się na odbiór własnego lokalu prześledziłem wątki "odbiorowe" innych inwestycji na naszym osiedlu. Zachęcam Państwa do tego samego. Można tam dowiedzieć się jak deweloper podchodzi do naprawy zgłaszanych usterek po odbiorze kluczy.
Pozdrawiam, życzę powodzenia i wytrwałości.
Dzięki za wiadomość. Mam nadzieję, że nie będzie trzeba korzystać z tego zapisu, ale zapamiętam oczywiście na wszelki wielki wypadek. No niestety, w takiej sytuacji każda strona myśli o sobie, ale ja wywiązałam się z umowy, a Budimex ze swoich obietnic i hasła, którym się reklamuje "Dotrzymane obietnice" niestety nie.
Tak jak mówię, poczekam cierpliwie 30 dni, może bedę miło zaskoczona, ale jak widzę po wpisach najemców chociażby z O8 to nie wiem już sama na co się nastawiać... Obawy są

Sand, czy Ty jesteś jeszcze przed, czy już po odbiorze?