Odbiory mieszkań, usterki w mieszkaniach i sprawy organizacyjne - Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ikaaa

Re: Odbiory mieszkań, usterki w mieszkaniach i sprawy organizacyjne - Orlińskiego 10

Postautor: ikaaa » 21 lip 2017, 12:52

sand pisze:Szanowni Państwo,

Przedstawienie do odbioru lokalu w stanie opisanym przez ikaaa i Paula015 jest skandalem. Jestem przekonany, że Budimex robi to z premedytacją. Mieli dość czasu od momentu odbioru budynku od wykonawcy na naprawę opisanych usterek. Doskonale zdają sobie sprawę, że przedstawiają do odbioru lokale, które ze względu na usterki dyskwalifikują możliwość ich odbioru. Marnują tym samym Państwa czas.

Apeluję aby nie przymykać oka na usterki i wpisywać je do protokołu. Nasze pieniądze przelane na ich konto nie mają żadnych wad! Oczekujmy tego samego w zamian!

Każdy z nas czeka niecierpliwe od 2 lat na własne M. W międzyczasie ponosimy niemałe koszty wynajmu innego mieszkania. Nie dajmy się jednak tym faktem szantażować. Większość z nas zakupiła lokale na kredyt, którego spłata zajmie wiele lat. Czym jest miesiąc, dwa a nawet trzy dodatkowe miesiące wynajmu innego mieszkania wobec wielu lat spłaty kredytu.

Czytajcie uważnie umowę deweloperską, w której deweloper zobowiązał się do przeniesienia własności lokalu nie później niż do dnia 9 października 2017 r.

"§13 Skutki wpłaty zadatku
4. W przypadku opóźnienia Dewelopera w wykonaniu zobowiązania do zawarcia Umowy Przeniesienia własności Lokalu mieszkalnego, Deweloper zapłaci Nabywcy tytułem kary umownej za każdy dzień opóźnienia kwotę stanowiącą równowartość odsetek ustawowych od kwoty stanowiącej równowartość Ceny. Nabywca zachowuje roszczenie o zapłatę tej kary w przypadku odstąpienia przez Nabywcę od Umowy w myśl § 12 ust 3 Umowy."

Przygotowując się na odbiór własnego lokalu prześledziłem wątki "odbiorowe" innych inwestycji na naszym osiedlu. Zachęcam Państwa do tego samego. Można tam dowiedzieć się jak deweloper podchodzi do naprawy zgłaszanych usterek po odbiorze kluczy.

Pozdrawiam, życzę powodzenia i wytrwałości.

Dzięki za wiadomość. Mam nadzieję, że nie będzie trzeba korzystać z tego zapisu, ale zapamiętam oczywiście na wszelki wielki wypadek. No niestety, w takiej sytuacji każda strona myśli o sobie, ale ja wywiązałam się z umowy, a Budimex ze swoich obietnic i hasła, którym się reklamuje "Dotrzymane obietnice" niestety nie.

Tak jak mówię, poczekam cierpliwie 30 dni, może bedę miło zaskoczona, ale jak widzę po wpisach najemców chociażby z O8 to nie wiem już sama na co się nastawiać... Obawy są :(

Sand, czy Ty jesteś jeszcze przed, czy już po odbiorze?

Raf

Re: Odbiory mieszkań, usterki w mieszkaniach i sprawy organizacyjne - Orlińskiego 10

Postautor: Raf » 21 lip 2017, 13:13

ikaaa pisze:
Raf pisze:Dwa dni temu odebrałem lokal i to z fachowcem - więc to zależy od pewnej dozy szczęścia i dobrego trafu.
Z poważnych rzeczy były dwie - wymiana największej szyby w salonie (przytarta szlifierką na dużej powierzchni) i regulacja okien w salonie.
W protokole zostało zapisane że mają to wykonać od 30 do 45 dni w godzinach 8-16 po wcześniejszym umówieniu terminu.
Zobaczymy jak rzeczywiście będzie.
Ale najciekawsze jest to, że dziś miałem telefon o zawarciu umowy przenoszącej własność i jestem wstępnie umówiony na przyszły tydzień. Błyskawica...

Zazdroszczę. Widzisz, piszesz, że masz wymianę szyby w salonie. To coś bardzo podobnego do mojego okna. W takim razie pytanie, czy to zależy od humoru wykonawcy, który decyduje o odbiorze kluczy? Tym bardziej mi przykro, ponieważ mi wykonawca powiedział, że on nie będzie wchodził do mieszkania podczas wykonywanego przeze mnie remontu, a widać, że się da to zrobić. Mi by to naprawdę nie przeszkadzało, że muszę udostępnić mieszkanie ekipie z Budimexu, o czym oczywiście poinformowałam komisję podczas odbioru, niestety, nie dali się przekonać.

Nie mieli obiekcji co do okna. Zresztą sama wymiana szyby czy regulacja zabiera niewiele czasu (miałem tak samo w poprzednim mieszkaniu). Zastrzegali jednak że jakby była robota z tynkami to nie wydadzą kluczy (taki mały szantaż). Widzimisię ekipy z Bx jest jak widać najważniejsze.

amber

Postautor: amber » 21 lip 2017, 14:18

Odebrałam mieszkanie wczoraj - klatka D. W sumie byłam mile zaskoczona, do protokołu zostały wpisane 3 usterki, na tyle drobne że nie przeszkodziły w odbiorze kluczy - mają być usunięte po wcześniejszym uzgodnieniu (zarysowana szyba, do wymiany zewnętrzny parapet, rysy na futrynie okna).
Reszta sprawiała dobre wrażenie. Była nas spora grupa do sprawdzenia i ogólnie zostało stwierdzone, że można brać :D Reszta pewnie wyjdzie w praniu podczas wykńczania. No i lokalizacja domofonu trochę mi nie pasuje, ale z tego co czytałam na forum, to nie jestem pierwsza. Ściany sprawiają wrażenie ładnych i gładkich, pewnie dzięki pomalowaniu na biało - nie jest tajemnicą, że to pomaga ukryć niedoróbki. Myślę jednak, że gładzie i tak mogą być potrzebne, ale decyzję pozostawiam ekipie wykończeniowej. Pracownicy Budimexu w porządku, zachowanie bez zarzutu. Wiadomo,że każdy broni swoich racji, ale byli dosć otwarci na pytania i udzielanie informacji.

amber

Postautor: amber » 21 lip 2017, 14:22

Mam jeszcze pytanie, do osób którym udało się odebrać klucze do mieszkania: Czekacie na kontakt z BUdimexu w sprawie umowy przeniesienia własności nieruchomości, czy szukacie notariusza na własną rękę żeby zyskać na czasie?

Raf

Postautor: Raf » 21 lip 2017, 14:52

amber pisze:Mam jeszcze pytanie, do osób którym udało się odebrać klucze do mieszkania: Czekacie na kontakt z BUdimexu w sprawie umowy przeniesienia własności nieruchomości, czy szukacie notariusza na własną rękę żeby zyskać na czasie?

A czemu "zyskać na czasie"? Mam kredyt na to mieszkanie, a do czasu wpisu hipoteki mam podwyższoną marżę banku. Więc w moim interesie jest, aby przeniesienie własności było jak najszybciej. I tak będę czekał pewnie z pół roku na wpis do KW.
Co do kosztów to w poniedziałek mam dostać wycenę notariusza od Bx - zobaczymy ile wyjdzie i wtedy będę ewentualnie szukać innego.

McCadron

Postautor: McCadron » 21 lip 2017, 15:10

Cześć

Tytułem wstępu, odebraliśmy klucze wczoraj.
Jeśli chodzi o sam odbiór to mam mieszane uczucia, bo przedstawiciel Budimexu bez problemów notował wszystkie nasze uwagi. Również generalny wykonawca nie robił problemów przy zgłaszaniu uwag. Jednak inspektor budowlany, który sam o sobie mówił, że jest bezstronny, to cały czas próbował zlekceważyć zgłaszane przez nas uwagi, a czasami wręcz straszył, że jeśli wpiszemy coś do protokołu to nie dostaniemy dziś kluczy.
Na szczęście był z nami nasz fachowiec, który zajął się mierzeniem i sprawdzaniem mieszkania, najpoważniejsze usterki to:
- część ściany w łazience nie trzymała pionu
- porysowany parapet
- źle zamontowany płot w ogródku
Jak pisałem wcześniej inspektor cały czas robił problemy i dochodziło do sporów. W pewnym momencie nasz fachowiec przestał zwracać na niego uwagę i rozmawiał jedynie z wykonawcą, który w miarę sensownie podchodził do problemu. W rezultacie ustalili, tak że usterki zostały wpisane do protokołu, jednak jeszcze tego samego dnia wpadła ekipa, która przeszlifowała ścianę w łazience, tak że teraz jest pion, pomalowała parapet i odpowiednio przykręciła płot.

Z innych usterek: w pokoju nad oknem ściany nie trzymały kąta, jednak nasz fachowiec powiedział, że odchylenie jest niewielkie i w tym miejscu nie będzie to stanowiło problemu. Ponadto w mieszkaniu prawie wszystkie kontakty były brudne, a ściany i narożniki miały miejscami drobne rysy i obicia, ale doszedłem do wniosku, że takie drobne rzeczy naprawię sam przed malowaniem.

amber

Postautor: amber » 21 lip 2017, 16:01

Raf pisze:
amber pisze:Mam jeszcze pytanie, do osób którym udało się odebrać klucze do mieszkania: Czekacie na kontakt z BUdimexu w sprawie umowy przeniesienia własności nieruchomości, czy szukacie notariusza na własną rękę żeby zyskać na czasie?

A czemu "zyskać na czasie"? Mam kredyt na to mieszkanie, a do czasu wpisu hipoteki mam podwyższoną marżę banku. Więc w moim interesie jest, aby przeniesienie własności było jak najszybciej. I tak będę czekał pewnie z pół roku na wpis do KW.
Co do kosztów to w poniedziałek mam dostać wycenę notariusza od Bx - zobaczymy ile wyjdzie i wtedy będę ewentualnie szukać innego.

Mam taką samą sytuację. Dlatego pisałam o zyskaniu na czasie bo im szybciej będzie przeniesienie własności, tym lepiej dla nas. Brałam pod uwagę ze Budimex będzie zwlekal i będzie chciał załatwić tą kwestię pod koniec terminu z umowy, czyli w październiku.

jasiek

Postautor: jasiek » 21 lip 2017, 17:56

Oni nie zwlekają z umawianiem notariusza. Już nie pamiętam dokładnie ile u nas minęło czasu od odbioru. Warto jednak negocjować cenę ;)

pchelcok

Postautor: pchelcok » 21 lip 2017, 21:38

My również odebraliśmy mieszkanie. Mieliśmy ze sobą ekipę do technicznych odbiorów i nie żałujemy wydanych pieniędzy, bez nich dużo trudniej byłby sprawdzić cokolwiek jak i również konfrontować to z osobą z BDMX. Oczywiście bez usterek się nie obyło, na pierdoły typu brudne kontakty nie zwracaliśmy uwagi.
W protokół wpisaliśmy: porysowane drzwi, porysowane okna w dwóch pomieszczeniach, wybity bloczek przy futrynie do jednego z pokoi, obróbka tynkarska przy drzwiach wejściowych.
Do protokołu nie wpisaliśmy m.in. krzywego sufitu w kuchni oraz w jednym z pokoi, minimalnie krzywy kąt w innym pokoju, delikatnie porysowany wizjer, punktowo krzywa wylewka. Gdyby nie te sufity i wylewka mieszkanie byłoby niemal idealne. Potwierdziła to również ekipa od odbiorów a już sporo mieszkań na tym osiedlu odbierali. Określili nasze mieszkanie jako jedno z lepszych na osiedlu - taki fart, rekordowe miało prawie 300 usterek w protokole.
Wskazali i uczulili na uszkodzenia na częściach wspólnych, tego w całym bloku będzie chyba sporo bo na naszym poziomie jest ich kilka - trzeba to zgłaszać do zarządcy.

Reszcie życzę powodzenia.

Karo88

Postautor: Karo88 » 22 lip 2017, 7:56

Części wspólne zgłasza się do zarządcy? W innych blokach także wpisywali to w protokoły i to bdx odpowiadał za naprawę. Coś się zmieniło?

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”