Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera w bloku Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Evadnro

Re: Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera w bloku Avia 3

Postautor: Evadnro » 29 lip 2017, 9:58

Milkaczoko pisze:
Arkowski pisze:Hej,
Orientujecie się, czy w związku z niedotrzymaniem terminu pierwszego odbioru zawartego w umowie będą nam przysługiwać odszkodowania (kary umowne)?

Termin zostal dostrzymany w umowie jest wyraznie napisane na pierwszych stronach jak sa definicje pojec ze do 4 sierpnia maja wszystkim zaproponowac termin odbioru

Nie ma kar, ale powiedz mi co z bajki piszesz odnośnie przedstawienia terminu? Gdzie masz to napisane w umowie? Z tego co pamiętam w umowie jest zwrot iż "deweloper zobowiązuje się przedstawić mieszkanie do odbioru nie później niż do dnia 4 sierpnia 2017".
Przedstawić do odbioru czyli pokazać mieszkanie, a nie umówić termin.
Zatem deweloper nie dotrzymał terminu umownego, niestety bez żadnych konsekwencji.

Milkaczoko

Postautor: Milkaczoko » 29 lip 2017, 16:20

Evadnro pisze:
Milkaczoko pisze:
Arkowski pisze:Hej,
Orientujecie się, czy w związku z niedotrzymaniem terminu pierwszego odbioru zawartego w umowie będą nam przysługiwać odszkodowania (kary umowne)?

Termin zostal dostrzymany w umowie jest wyraznie napisane na pierwszych stronach jak sa definicje pojec ze do 4 sierpnia maja wszystkim zaproponowac termin odbioru

Nie ma kar, ale powiedz mi co z bajki piszesz odnośnie przedstawienia terminu? Gdzie masz to napisane w umowie? Z tego co pamiętam w umowie jest zwrot iż "deweloper zobowiązuje się przedstawić mieszkanie do odbioru nie później niż do dnia 4 sierpnia 2017".
Zatem deweloper nie dotrzymał terminu umownego, niestety bez żadnych konsekwencji.

Ludzie...uczcie sie czytac ze zrozumieniem... Paragraf 1 pkt 19 umowy deweloperskiej: "przedstawienie do odbioru- wezwanie nabywcy przez dewelopera do dokonania odbioru, zgodnie z postanowieniami umowy oraz stawienie sie przez dewelopera w lokalu mieszkalnym w tak ustalonym terminie celem dokonania odbioru" zatem jesli zadzwonili z propozycja terminu odbioru i dokonali tego telefonu przed 4 sierpnia to wywiazali sie z umowy

gigi

Postautor: gigi » 29 lip 2017, 17:15

Milkaczoko pisze:
Evadnro pisze:
Milkaczoko pisze:Termin zostal dostrzymany w umowie jest wyraznie napisane na pierwszych stronach jak sa definicje pojec ze do 4 sierpnia maja wszystkim zaproponowac termin odbioru

Ludzie...uczcie sie czytac ze zrozumieniem... Paragraf 1 pkt 19 umowy deweloperskiej: "przedstawienie do odbioru- wezwanie nabywcy przez dewelopera do dokonania odbioru, zgodnie z postanowieniami umowy oraz stawienie sie przez dewelopera w lokalu mieszkalnym w tak ustalonym terminie celem dokonania odbioru" zatem jesli zadzwonili z propozycja terminu odbioru i dokonali tego telefonu przed 4 sierpnia to wywiazali sie z umowy

Jest dokładnie tak jak napisałeś. Wspominałem o tym kilkadziesiąt postów wcześniej - ale wtedy to nie zostało potraktowane poważnie. Takie przypadki, że realny odbiór wypada później zdarzały się też w innych inwestycjach.

adamR

Postautor: adamR » 29 lip 2017, 17:59

Paragraf 1 pkt 19 umowy deweloperskiej: "przedstawienie do odbioru- wezwanie nabywcy przez dewelopera do dokonania odbioru, zgodnie z postanowieniami umowy oraz stawienie sie przez dewelopera w lokalu mieszkalnym w tak ustalonym terminie celem dokonania odbioru"

Ten punkt można zinterpretować również w inny sposób. Skoro przedstawienie do odbioru ma być do określonego dnia to zarówno wezwania nabywcy jak i stawienie sie przez dewelopera w lokalu mieszkalnym powinny nastąpić do tego dnia. Przynajmniej ja tak rozumiem ten punkt. Przy czym zaznaczam, że nie interesowałem się tym bardziej ponieważ na razie ta sprawa mnie nie dotyczy.

Evadnro

Postautor: Evadnro » 29 lip 2017, 18:43

gigi pisze:
Milkaczoko pisze:
Evadnro pisze:Nie ma kar, ale powiedz mi co z bajki piszesz odnośnie przedstawienia terminu? Gdzie masz to napisane w umowie? Z tego co pamiętam w umowie jest zwrot iż "deweloper zobowiązuje się przedstawić mieszkanie do odbioru nie później niż do dnia 4 sierpnia 2017".

Jest dokładnie tak jak napisałeś. Wspominałem o tym kilkadziesiąt postów wcześniej - ale wtedy to nie zostało potraktowane poważnie. Takie przypadki, że realny odbiór wypada później zdarzały się też w innych inwestycjach.

"stawienie sie przez dewelopera w lokalu mieszkalnym w tak ustalonym terminie celem dokonania odbioru" - termin zapisy w umowie - "nie później niż 4 sierpnia".

maniekmal

Postautor: maniekmal » 29 lip 2017, 19:36

jak wyrwiesz z kontekstu to możesz interpretować jak chcesz...

duda88

Postautor: duda88 » 29 lip 2017, 19:42

A jakie to ma teraz znaczenie skoro i tak nie ponoszą z tego tytułu żadnych kar - ważniejsze żeby odebrać za pierwszym podejściem i żeby nie było dużych defektów, małe można samemu ogarnąć. Zaczynacie wykończenie zaraz po odbiorze? My mamy taki plan i mam nadzieję że się uda go zrealizować. Życzę powodzenia przy odbiorach i mam nadzieję że podzielicie się z nami jak one wypadły - szczególnie Ci co odbierają już 2 sierpnia, czekamy na info :)

Arkowski

Postautor: Arkowski » 31 lip 2017, 9:06

14 sierpień, klatka G... no to po długim weekendzie :D

Arkowski

Postautor: Arkowski » 31 lip 2017, 9:13

Dzięki za gównoburzę w sprawie mojego pytania o wywiązanie się z terminu ^^, zadałem po prostu pytanie, mając nadzieję, że ktoś się może więcej orientuje w temacie. Dobrze, że można na was liczyć ^^

BTW, odbieracie mieszkania sami, czy z jakąś firmą zewnętrzną (inspektorem budowlanym)? Panowie, których ja znalazłem twierdzą, że mieli średnio 40 błędów na mieszkanie przy okazji niedawnego odbierania bloku na Orlińskiego, przy czym większość z nich to pierdoły (zacieki, płytki na balkonie itp). Nie wiecie czy na Avii wygląda to lepiej?

Selassie

Postautor: Selassie » 31 lip 2017, 9:31

Arkowski pisze:Dzięki za gównoburzę w sprawie mojego pytania o wywiązanie się z terminu ^^, zadałem po prostu pytanie, mając nadzieję, że ktoś się może więcej orientuje w temacie. Dobrze, że można na was liczyć ^^

BTW, odbieracie mieszkania sami, czy z jakąś firmą zewnętrzną (inspektorem budowlanym)? Panowie, których ja znalazłem twierdzą, że mieli średnio 40 błędów na mieszkanie przy okazji niedawnego odbierania bloku na Orlińskiego, przy czym większość z nich to pierdoły (zacieki, płytki na balkonie itp). Nie wiecie czy na Avii wygląda to lepiej?

Odbieram z inspektorem - mysle ze to loteria, znajomy na Avia 2 mial 123 punkty w protokole

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”