Działka przed budynkiem Orlińskiego 4 - co tam będzie?
Re: Działka przed budynkiem Orlińskiego 4 - co tam będzie?
Dzięki @Staś za wyjaśnienie, tak właśnie widzę to z tramwajami, choć to nigdy nie jest dobrze, jak jakieś kwoty z takiej inwestycji są zabierane i przeznaczane na inne cele (jeżeli komuś zależy na jej powstaniu) 
Z zabudową działki przed Orlińskiego 4, to właśnie na to liczę, że nawet pomimo tego, że nie obowiązuje tam plan zagospodarowania przestrzennego, to nie powstanie tam w przyszłości nic dużego, w każdym razie nie na tyle dużego, żeby zasłoniło mi widok z okna
Inna sprawa, że gdyby był jakiś ciekawy koncept na jej urządzenie, to też nie byłoby źle, bo teraz to jest tam trochę krzaków i dzikie(?) działki 

Z zabudową działki przed Orlińskiego 4, to właśnie na to liczę, że nawet pomimo tego, że nie obowiązuje tam plan zagospodarowania przestrzennego, to nie powstanie tam w przyszłości nic dużego, w każdym razie nie na tyle dużego, żeby zasłoniło mi widok z okna

Faktycznym zagrożeniem na tej działce jest powstanie jakichs uciążliwych usług, typu stacja benzynowa. Jesli pojawi się taka WZ trzeba ja bedzie zablokować za wszelką cene. Trzymamy ręke na pulsie...
No tak, coś takiego byłoby niezbyt dobre, ale wydaje się, że przynajmniej do czasu modernizacji Stella-Sawickiego miasto (jeśli to faktycznie miejska działka) nie będzie się pozbywało tego terenu. Choć w sumie to z politykami nigdy nic nie wiadomo
A gdzie można monitorować WZ
Swoją drogą, może warto by również dopilnować tego przy tworzeniu ewentualnego planu zagospodarowania przestrzennego dla tej okolicy, bo ten aktualny jest chyba nieważny, czyli pewnie zrobią jakiś nowy (poprawią stary).

ja się tym zajme, co do PZP to oczywiście też bede na bieżąco pilnować tych spraw. Ta działka powinna zostać niezabudowana i musimy tego bronić. Jeśli pojawi sie jakas WZ na ten teren, potencjalni zainteresowani zapewne mogą chcieć wykorzystać chwilę obecną, będę informował. A co do polityki Miasta to trzeba byc naprawdę czujnym...tu sytuacja może się zmienić z dnia na dzień bez względu na okolicznosci towarzyszące...szczerze powiem, ze mnie aż przeraża atrakcyjnośc tej działki w kontekście usytuowania na niej stacji benzynowej - to wrecz idealne z punktu widzenia biznesowego miejsce dla niej 

@ŁukaszC, to super, że ktoś ogarnia ten temat
A jak to w praktyce wygląda, zajmujesz się zawodowo takimi sprawami i WZ-ki możesz śledzić dzięki temu
A jeśli polityka miasta by się zmieniła i chcieli wybudować tam np. tą hipotetyczną stację benzynową i pojawiła się na to WZ, to jakie są sposobny i szanse na to, żeby taką inwestycję zablokować? To jest w ogóle wykonalne? No i taki interes pod oknami, to byłaby faktycznie kiepska sprawa.

A jeśli polityka miasta by się zmieniła i chcieli wybudować tam np. tą hipotetyczną stację benzynową i pojawiła się na to WZ, to jakie są sposobny i szanse na to, żeby taką inwestycję zablokować? To jest w ogóle wykonalne? No i taki interes pod oknami, to byłaby faktycznie kiepska sprawa.
cześć, wszystkie WZ przychodza do Rady Dzielnicy w celu ich zaopiniowania. Działam w Radzie więc, taka WZ nie minie moich rąk, inna sprawa, ze opinie takie nie zawsze są brane pod uwagę, nie sa wiążace. Wówczas trzeba będzie wywrzec presje społeczną typu, zebranie podpisów pod protestem. Na razie nic nie wskazuje na niebezpieczenstwo ale lepiej trzymac reke na pulsie 

Ostatnio przespacerowałem się po wspomnianych chaszczach, generalnie oprócz wychodka pod krzaczkiem, jest tam chyba jeden pseduo ogródek działkowy, gdzie można siorpnąć jakiś spiritusik z miejscowym menelem
Generalnie w mym mniemaniu lepiej dla mieszkańców osiedla byłoby gdyby ktoś tam zainwestował , ogranął bałagan i postawił coś niskiego.

A tu zdjęcie bloku w aktualnym stanie. Wygląda na to, że zarośla na działce przed budynkiem, jeśli będą w takim stanie, zabiorą trochę światła mieszkańcom najniższych kondygnacji tego bloku. Choć z drugiej strony, w tych mieszkaniach od tej strony pewnie będzie też najciszej dzięki zaroślom. No i widać jeszcze, że w godzinach popołudniowych będzie tam sporo słońca 

Mi od samych krzaków bardziej przeszkadzałyby osoby które będą tam spożywac wysokoprocentowy alkohol, dzielic się swoim talentem muzycznym i załatwiac tam swoje potrzeby fizjologiczne..
Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”