Założenie siatki na balkonie (osiatkowanie balkonu) - Centralna Park

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
sylwuszka

Re: Założenie siatki na balkonie (osiatkowanie balkonu) - Centralna Park

Postautor: sylwuszka » 15 lip 2017, 16:12

Moje dziecko już próbowało czy się tam zmieści :shock: ja myślałam właśnie o jakiejś siatce żeby nie przeszkadzało w odplywie ale jeszcze nie wiem jakby to zamontować

eInka

Postautor: eInka » 01 sie 2017, 11:22

Jutro mam wizyte firmy siatkujacej, dam Wam znac, czy maja jakis pomysl na ta szpare na dole.

eInka

Postautor: eInka » 02 sie 2017, 20:57

No i wychodzi na to, ze da sie to zrobic i to bezinwazyjnie :mrgreen:

sidney

Postautor: sidney » 02 sie 2017, 22:44

Pozwoliłem sobie wysłać email do administracji z prośbą o wyjaśnienie kilku istotnych z technicznego i prawnego punktu widzenia. Czekam na odpowiedź.
Proponuje od razu zapytać firmę montującą o koszt demontażu ;)

Treść email :
Dzień dobry,
Szanowni Państwo,
Jestem właścicielem jednego z mieszkań w nowo zrealizowanym bloku przy ul. Galicyjskiej 3D w Krakowie (LC Corp).
Kontaktuje się z Państwem jako zarządcą tego obiektu z prośbą o zajęcie stanowiska w kwestii montażu urządzeń na elewacji.
W szczególności odniosę się do systemu „bezinwazyjnego” montażu siatek ochronnych. Dostawcy przedmiotowego systemu zapewniają, że sposób montażu ich urządzeń nie ingeruje bezpośrednio w strukturę ściany.
W związku z powyższym proszę o odpowiedź na poniższe pytania:
1. Czy dostawca systemu elewacji przewidział i dopuszcza stosowanie wspomnianego mocowania siatek?
a. czy to w sposób przewiercenia się przez warstwy izolacyjne z kotwieniem do ściany konstrukcyjnej, lub
b. przyklejenie elementów mocujących siatkę do warstwy wierzchniej ?
2. Czy Deweloper i Generalny Wykonawca nie będą mieć zastrzeżeń i nie odstąpią od warunków udzielonej gwarancji i rękojmi w przypadku stwierdzenia ingerencji w założone przez Producenta parametry systemu elewacyjnego?
3. Czy przedstawiciel Państwowej Straży Pożarnej posiadał wiedzę o możliwości stosowania na elewacji materiałów nie przebadanych pod kątem palności ?
4. Czy projekt budowlany na podstawie którego wydane jest pozwolenie na użytkowanie dopuszcza stosowanie materiałów nie przebadanych pod kątem reakcji na ogień na elewacji?
5. Czy Deweloper i Projektant, jako właściciel praw autorskich, wyraża zgodę na montaż przedmiotowych siatek ochronnych na elewacji. Zgodnie z zapisem §5 pkt 5 c) „Nabywca: przyjmuje do wiadomości, że wygląd elewacji budynku objęty jest ochroną wynikająca z przepisów prawa autorskiego i zobowiązuje się nie podejmować bez zgody Dewelopera oraz autora projektu architektonicznego żadnych działań mających na celu zmianę wyglądu elewacji budynku”.

Mając na uwadze bezpieczeństwo wszystkich mieszkańców bloku jak również w działając we wspólnym interesie materialnym, proszę o zajęcie stanowiska w powyższej kwestii.

Jednocześnie proponuję, aby każdy z prawnych właścicieli mieszkań uzyskał Państwa oficjalną zgodę na montaż przedmiotowych zabezpieczeń. Zgodę taką, miał by uzyskać na podstawie przedstawionego do Państwa systemowego rozwiązania producenta.

Proszę również o pilna odpowiedź, gdyż na tym etapie prowadzenia prac wykończeniowych, może dojść do bezprawnej i bezpowrotnej ingerencji w prawidłowo wykony system elewacyjny.

eInka

Postautor: eInka » 03 sie 2017, 9:07

No to czekamy na odpowiedz ;)

sojus

Postautor: sojus » 03 sie 2017, 9:19

Pochodze z 75 tys. miatsa i ani jednej siatki nawet na 11-sto pietrowych wierzowcach ale ludzie nie maja takich 'problemow' jak siatki na balkonie dla kotka... ale ktos mi kiedys powiedzial ze teraz to sie ludziom w glowach przewraca i powoli zwierzetami bardziej przejmuja sie niz ludzmi... niestety...

eInka

Postautor: eInka » 03 sie 2017, 9:27

A wiecie ile kosztuje czyszczenie balkonu z ptasich odchodow? ;)
Ja mam zasrana cala loggie, to jest jakas abstrakcja. A jak sie ludzie wprowadza, zaczna je jeszcze dokarmiac i sie zacznie dopiero...

sidney

Postautor: sidney » 03 sie 2017, 9:40

eInka pisze:A wiecie ile kosztuje czyszczenie balkonu z ptasich odchodow? ;)
Ja mam zasrana cala loggie, to jest jakas abstrakcja. A jak sie ludzie wprowadza, zaczna je jeszcze dokarmiac i sie zacznie dopiero...

1 piwko ;)

Demiko

Postautor: Demiko » 03 sie 2017, 9:42

@sidney, sluszne punkty i glos w sprawie. Mam nadzieje ze otrzymamy wyczerpujace odpowiedzi.

Pegaso

Postautor: Pegaso » 03 sie 2017, 10:43

Będzie wesoło - już widzę te zebrania... :)

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”