Negocjacje ceny z deweloperem - Budimex
Negocjacje ceny z deweloperem - Budimex
Udało się Wam coś wynegocjować? Obniżenie ceny za metr, tańszy garaż, jakieś wykończenie mieszkania? My próbowaliśmy póki co z miejscem w garażu ale podobno nie ma takiej możliwości. Jak to wyglądało u Was?
Ostatnio zmieniony 30 lip 2014, 9:32 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Doprecyzowanie tytułu
Powód: Doprecyzowanie tytułu
Re: Negocjacje ceny z deweloperem
dają ceny na mieszkania mocno dumpingowe, więc odbijają sobie na garażu i parkingu pod chmurką. Raczej marne szanse dla samotnego nabywcy, by zeszli, bo jest duże popyt na tą lokalizację. Ale jaką taktykę przyjęliście przy negocjacjach?
Re: Negocjacje ceny z deweloperem
Dokładnie, z uwagi na stosunkowo niską cenę jak na tą lokalizację mogą sobie pozwolić na wywindowanie ceny za garaż czy miejsce postojowe..przecież nie każdy musi mieć swoje.
Ponadto dzięki temu, że przebijają ceną za metr^2 konkurencję i mieszkania cieszą się ogromnym zainteresowaniem to raczej nam bardziej zależy na tym żeby kupić mieszkanie w dobrej cenie niż im na jakichkolwiek negocjacjach.. chętni się znajdą.
Dla porównania kumpel kupował mieszkanie w Dasta Invest w inwestycji przy ul.Marii Dąbrowskiej.. za 1m^2 płacił około 6200pln ale miejsce w garażu podziemnym kosztowało w granicach (+/-) ceny miejsca postojowego na Orlińskiego.
Ponadto dzięki temu, że przebijają ceną za metr^2 konkurencję i mieszkania cieszą się ogromnym zainteresowaniem to raczej nam bardziej zależy na tym żeby kupić mieszkanie w dobrej cenie niż im na jakichkolwiek negocjacjach.. chętni się znajdą.
Dla porównania kumpel kupował mieszkanie w Dasta Invest w inwestycji przy ul.Marii Dąbrowskiej.. za 1m^2 płacił około 6200pln ale miejsce w garażu podziemnym kosztowało w granicach (+/-) ceny miejsca postojowego na Orlińskiego.
Re: Negocjacje ceny z deweloperem - Budimex
No ja też się dowiedziałem, że żadnej możliwości negocjacji ceny nie ma, a próbowałem chyba przy każdej możliwej okazji. Ale z drugiej strony, to specjalnie silnej pozycji przy tym nie miałem, skoro wiadomo, że w kolejce na to mieszkanie czeka pewnie jeszcze kilka osób.
@Wena myślę, że czas pokaże jak będzie np. z miejscami postojowymi i garażowymi, jeśli nie sprzedadzą się wszystkie, a jest chyba na to spora szansa, to może kiedyś będzie można dokupić w lepszej cenie. Ale na dwoje babka wróżyła, na tą chwilę, jak dla mnie, to chcą zdecydowanie zbyt dużo.
@Wena myślę, że czas pokaże jak będzie np. z miejscami postojowymi i garażowymi, jeśli nie sprzedadzą się wszystkie, a jest chyba na to spora szansa, to może kiedyś będzie można dokupić w lepszej cenie. Ale na dwoje babka wróżyła, na tą chwilę, jak dla mnie, to chcą zdecydowanie zbyt dużo.
ja też próbowałam negocjować ale bez szans... dokłądnie tak jak ATM, ze zbyt duża liczba chetnych... myślę że przy tych ostatnich inwestycjach będzie już mniej chętnych to i może negocjować bedzie można. Co do miejsc w garażu to wydaje mi się że w koncu się sprzedadzą. Jak powstaną wszystkie enklawy to zabraknie już miejsca na parkowanie przy ul. Orlinskiego i w tedy ludzie będą chcieli mieć swoje. My wybraliśmy miejsce w garażu.
Co do cen mieszkań to każdy następny blok ma mieć droższe mieszkania a czy faktycznie tak będzie to się okaże, a co do miejsc parkingowych to na ogólnym planie osiedla widać miejsca parkingowe na pasie startowym oraz niedaleko bloku na Orlińskiego 4 będzie spory parking 

Odnośnie tego parkingu sąsiadującego z Orlińskiego 4 to ceny miejsc mają być zbliżone do tych, które zaoferowano nam, jak będzie w praktyce okaże się gdy ruszy sprzedaż.
Natomiast duży parking (około 200 miejsc postojowych) = wzmożony ruch przed blokiem. Pamiętajmy, że obie drogi (zarówno przed naszym blokiem jak i przed Orlińskiego 6) będą dwukierunkowe i ogólnodostępne. Chyba jeszcze nie wiadomo, w którym miejscu zlokalizowany szlaban do wjazdu na sam parking.
Natomiast duży parking (około 200 miejsc postojowych) = wzmożony ruch przed blokiem. Pamiętajmy, że obie drogi (zarówno przed naszym blokiem jak i przed Orlińskiego 6) będą dwukierunkowe i ogólnodostępne. Chyba jeszcze nie wiadomo, w którym miejscu zlokalizowany szlaban do wjazdu na sam parking.
Prawdopodobnie miejsca parkingowe będą w obrębie nieruchomości jak poniżej, natomiast do dużego parkingu będzie już szlaban. Mam nadzieje, że choć te zaznaczone na zielono będą ogólnodostępne.

I dodam jeszcze, że mi też nie udało się nic utargować - "cena i tak jest już bardzo atrakcyjna" i koniec
Ale próbować nie zaszkodzi
Jedynie na czym można zaoszczędzić (niewiele bo ok 70 zł) to wypis dla dewelopera przy przenoszeniu własności, ale musicie poprosić o to przed podpisaniem umowy - wymaga zmiany w p. dot. kosztów przeniesienia (więcej tutaj: http://noweczyzyny.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=16&start=10).

Jeśli chodzi o lokalizację samego szlabanu to nasz przedstawiciel z budimexu wspomniał, że rozważają dwa warianty.. ale mniejsza o to
bardziej istotną kwestią z naszego punktu widzenia (mieszkańcy Orlińskiego 4) jest fakt ogólnodostępnej drogi przed blokiem.
Jeśli chodzi o te miejsca parkingowe, które zakreśliłeś na zielono to rzeczywiście było by bardzo fajnie gdyby były ogólnodostępne chociażby z uwagi na ewentualnych gości
Natomiast nie łudziłbym się, że będą one wolne.. Orlińskiego 6 ma zostać oddany do użytku niedługo po 4 więc mieszkańców będzie sporo a miejsc zaledwie kilka :/
Ze swojej strony mogę jedynie wyrazić nadzieję, że nie będzie sytuacji jak na Avii 6 gdzie część mieszkańców zakupiło miejsca a część "żeruje" na chodnikach.. skutkuje to tym, że m.in kobiety z wózkami muszą poruszać się po ulicy.

Jeśli chodzi o te miejsca parkingowe, które zakreśliłeś na zielono to rzeczywiście było by bardzo fajnie gdyby były ogólnodostępne chociażby z uwagi na ewentualnych gości

Ze swojej strony mogę jedynie wyrazić nadzieję, że nie będzie sytuacji jak na Avii 6 gdzie część mieszkańców zakupiło miejsca a część "żeruje" na chodnikach.. skutkuje to tym, że m.in kobiety z wózkami muszą poruszać się po ulicy.
Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”