Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Re: Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie

Postautor: lrc1912 » 01 sie 2017, 22:34

Jako dzieciak chodziłem na pas startowy prawie codziennie.:) To było moje ulubione miejsce. Wtedy marzyłem, żeby dzisiaj lotnisko wyglądało tak: Kawałek ul. Stella Sawickiego biegłby tunelem pod ziemią, a nad nią pas. Obiekty SSE byłyby zbudowane tylko na małym obszarze. Natomiast cała reszta, to strefa pokazów w locie z niskimi :arrow: bardzo niskimi przelotami w czasie pikników. Wizja z dzieciństwa.:D
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 14:22 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

kamil

Re: Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie

Postautor: kamil » 09 sie 2017, 23:02

lrc1912 pisze:
- Air Show - jak najbardziej na plus, ale przeniesienie go z Czyzyn bym przezyl - gdyby dali mi w tym miejscu ladny park z miejscem na grilla, spacer itp

A ja bym nie przeżył :( Spacerować można po płycie lotniska.:D

lrc1912 proszę przestań już, ile można pisać o tej płycie lotniska...? (piszesz w kilku tematach o tym samym) jaka jest przyjemność z chodzenia po betonowej płycie? Codziennie przejeżdżam tamtędy i nie mogę się dopatrzeć walorów tej betonowej płyty (poza piknikiem lotniczym - aczkolwiek patrząc na okoliczną zabudowę byłbym za przeniesieniem imprezy do Pobiednika Wielkiego).

Abstrahując od kwestii własności działki, lepiej byłoby gdyby w miejscu tej betonowej płyty lotniska powstał park/boiska sportowe/wybiegi dla psów/tor rajdowy/odkryty basen, który służyłby mieszkańcom częściej niż raz w roku z okazji pikniku lotniczego.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 10 sie 2017, 19:16

lrc1912 proszę przestań już, ile można pisać o tej płycie lotniska...? (piszesz w kilku tematach o tym samym) jaka jest przyjemność z chodzenia po betonowej płycie? Codziennie przejeżdżam tamtędy i nie mogę się dopatrzeć walorów tej betonowej płyty (poza piknikiem lotniczym - aczkolwiek patrząc na okoliczną zabudowę byłbym za przeniesieniem imprezy do Pobiednika Wielkiego).

A ja nie mogę się dopatrzeć walorów Livie Festival który będzie 18-19 sierpnia 2017
Ostatnio zmieniony 10 sie 2017, 21:51 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

iti

Postautor: iti » 10 sie 2017, 20:30

@lrc1912, nie przesadzaj, właśnie wielofunkcyjność pasa startowego, to jego największa zaleta, jeszcze gdyby wokół niego powstał większy teren zielony. Niech odbywają się tam i Małopolskie Pikniki Lotnicze i takie imprezy, jak Livie Festival. Dlaczego Czyżyny nie miałyby mieć takich swoich własnych (choć betonowych) błoni, i to takich, z których mogą też samoloty startować, ale można i inną imprezę zrobić :) Mnie się taka koncepcja podoba. A jeśli chodzi o zagospodarowanie pasa, to pomyślałbym raczej o jego wschodniej części - urządzony tam Rynek Czyżyński, to byłoby coś!

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 10 sie 2017, 21:36

A ja nie mogę się dopatrzeć walorów Livie Festival, który będzie 18-19 sierpnia 2017.

Iti, za ostro pojechałem po bandzie.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 14:23 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 10 sie 2017, 22:56

W mieście powinny odbywać się imprezy różnego typu. Wątpię, by mieszkańcy Pobiednika zgodzili się na przeniesienie do nich pikniku lotniczego. Co najmniej jedną traumę związaną z wypadkiem lotniczym już i tak mają.

Arav

Postautor: Arav » 11 sie 2017, 9:41

Trzeba zrobic co tylko sie da zeby zachowac taki kawalek przestrzeni w naszej betonowej miejskiej dzungli (I nie chodzi mi tu o nasze osiedle tylko ogolnie cale miasto). Central Park to to nie jest ale super ze jest mozliwosc udania sie w miejsce gdzie jest troche wolnej przestrzeni. Pas sam w sobie moze I nawet zostac... chociaz zastanowilbym sie nad jego renowacja...wypelnieniem. Tak zeby sie chociaz rolkami dalo po nim jezdzic czy nie bac sie o skrecenie kostki jak sie biega.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 11 sie 2017, 16:55

Ekspresjah pisze: W mieście powinny odbywać się imprezy różnego typu. Wątpię, by mieszkańcy Pobiednika zgodzili się na przeniesienie do nich pikniku lotniczego. Co najmniej jedną traumę związaną z wypadkiem lotniczym już i tak mają.

Lotnisko Aeroklubu Krakowskiego nie jest przystosowane do imprezy o takiej randze, więc zostają Czyżyny. Miejsce jest sprawdzone i bezpieczne!!! Organizowanie imprez w mieście jest dużym plusem, bo nie grozi im mała frekwencja.

Arav pisze: Trzeba zrobic co tylko sie da zeby zachowac taki kawalek przestrzeni w naszej betonowej miejskiej dzungli (I nie chodzi mi tu o nasze osiedle tylko ogolnie cale miasto). Central Park to to nie jest ale super ze jest mozliwosc udania sie w miejsce gdzie jest troche wolnej przestrzeni. Pas sam w sobie moze I nawet zostac... chociaz zastanowilbym sie nad jego renowacja...wypelnieniem. Tak zeby sie chociaz rolkami dalo po nim jezdzic czy nie bac sie o skrecenie kostki jak sie biega.

Też bym chciał, żeby pas startowy został wyremontowany, ale nie jest to łatwe, bo mamy do czynienia z zabytkiem. Wszelkie ewentualne prace muszą być prowadzone w porozumieniu z konserwatorem zabytków. Z reguły, jest to możliwe tylko, trzeba chcieć. Central Park Czyżyny to świetna idea i jak najbardziej powinien powstać. Dużo nie trzeba, bo Małopolskie Centrum Nauki jest już w planach. Uporządkować pozostałe działki, nasadzić nowe drzewa w zamian za wycięcie tych, po obu stronach pasa (Pas awaryjny), ławki (na terenie zielonym), oświetlenie pasa po obu stronach np. lampami Led. Dodatkowo co ileś metrów w pasie zamontować lampy o zmiennym kącie ustawienia (kąt świecenia wschód, zachód). Takie rozwiązanie dawałoby możliwość lądowania w nocy (sporadycznie i nie często!!!) np. samolot krótkiego startu i lądowania M-28 Bryza/Skytruck, który miałby na swoim pokładzie, powiedzmy narządy do przeszczepu, a trzeba by było je dostarczyć jak najszybciej do miejscowego szpitala. Oczywiście lądowanie w nocy, jest szczególnie ryzykowne od wschodu, ponieważ lądujący samolot może zahaczyć o przewody elektryczne na końcu pasa. Z tym problemem również sobie poradziłem. Na linii elektrycznej, są zamontowane kule ostrzegawcze koloru (czerwonego, białego). Po prostu w ich wnętrzu, zamontować dosyć mocne źródło światła dzięki, któremu pilot widziałby przeszkody. To samo, jeżeli idzie o 15 - piętrowe bloki Avia. Na dachu każdego bloku zamontowane światła stroboskopowe ostrzegające o wysokich obiektach. (Po jednym stroboskopie na dach). A najlepiej, żeby ten fragment linii elektrycznej, która przebiega nad podejściem do lądowania, była zlikwidowana, a reszta może zostać. Strefa pokazu chroniona przez prawo lotnicze, które przyczyniłoby się znacząco do ochrony przed deweloperami. (Tylko niech mi nikt nie mówi, że Lotnictwo jest niebezpieczne). Jest czasem ryzykowne, ale na pewno nie niebezpieczne. Zobaczcie na stronie Flight radar 24 jakie jest ruch lotniczy nad Europą. Gdyby latanie było aż tak niebezpieczne, to samoloty ulegałyby katastrofie codziennie.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (220.73 KiB) Przejrzano 4210 razy
Bez tytułu 2.jpg
Bez tytułu 2.jpg (234.07 KiB) Przejrzano 4210 razy
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 16:02 przez lrc1912, łącznie zmieniany 8 razy.

Lucek

Postautor: Lucek » 11 sie 2017, 18:05

Mogło być gorzej... Sprawa spalarni opadów rozeszła się po kościach.

lofinden

Postautor: lofinden » 11 sie 2017, 20:42

lrc1912 pisze: [...]oświetlenie pasa po obu stronach np. lampami Led.
Dodatkowo co ileś metrów w pasie zamontować lampy o zmiennym kącie ustawienia (kąt świecenia wschód, zachód). Takie rozwiązanie dawałoby możliwość lądowania w nocy (sporadycznie i nie często!!!)
[...]
Na linii elektrycznej, są zamontowane kule ostrzegawcze koloru (czerwonego, białego) po prostu w ich wnętrzu, zamontowałbym dosyć mocne źródło światła dzięki, któremu pilot widziałby przeszkody.
To samo, jeżeli idzie o 15 - piętrowe bloki Avia. Na dachu każdego bloku zamontowane światła stroboskopowe ostrzegające o wysokich obiektach. (Po jednym stroboskopie na dach).

Jaki byłby koszt zakupu oraz utrzymania tego całego oświetlenia?

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”