Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
mieszkaniecO1

Re: Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1

Postautor: mieszkaniecO1 » 16 sie 2017, 17:16

Również dostałem taka informację. Odbiory ruszają od 21-ego. (7dni wczesniej dostaniemy info). Dostałem również informację ze odbiory ruszą w momencie jak mieszkania i części wspólne zostaną odebrane od wykonawcy i dokumentacja zostanie przekazana. Dlatego na początku ruszą te klatki które zostały odebrane.
Co oznacza ze będzie w tym jakaś kolejność - nie będą skakać z klatki do klatki

gucio

Postautor: gucio » 16 sie 2017, 17:21

Gosia a gdzie ja napisałem że nie chce oglądać na żywo mieszkania i nie zależy mi na szybkim odbiorze?
Czytajcie ze zrozumieniem , przecież żadnen z Nas, klientów nie ma żadnego wpływu na to kiedy do niego żadzwonią i zaproszą na odbiór mieszkania . . .
Masz rację kończę ten temat bo nic nie wnosi do tego forum . . . Pozdrawiam . . .

Mate

Postautor: Mate » 16 sie 2017, 19:48

Odbiory na pewno nie zaczną się od 21 sierpnia. Mając na uwadze, iż Budimex musi zaproponować termin odbioru z minimum 7. dniowym wyprzedzeniem zakładając, że zadzwonią do kogoś jutro (17 sierpnia) pierwszy odbiór mógłby się odbyć 24 sierpnia - ale nie zadzwonią. Wg mnie realny termin startu odbiorów to 28 sierpnia, wówczas na oddanie blisko trzystu mieszkań będą mieli dwa tygodnie.

Virginia

Postautor: Virginia » 16 sie 2017, 22:05

A jeśli ktoś chce np, odebrać mieszkanie po 10tym września, bo wcześniej go nie ma w kraju to myślicie, ze można z nimi termin przesunąć?

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 21 sie 2017, 8:05

Virginia pisze:A jeśli ktoś chce np, odebrać mieszkanie po 10tym września, bo wcześniej go nie ma w kraju to myślicie, ze można z nimi termin przesunąć?

Podobno by;la by taka mozliwosc tylko wtedy jesli zaczna sie odbiory w danej klatce. Nie ma mozliwosci przyspieszenia jesli klatka jets nieodebrana od wykonwacy + wszystkie mieszkania w klatce... a to ma sie dziać stopniowo.
W sobote widzialem robotników na balkonach.
Teren nadal jest ogrodzony

Ktos dostał już telefon?

bar

Postautor: bar » 21 sie 2017, 10:44

mieszkaniecO1 pisze:
Virginia pisze:A jeśli ktoś chce np, odebrać mieszkanie po 10tym września, bo wcześniej go nie ma w kraju to myślicie, ze można z nimi termin przesunąć?

Podobno by;la by taka mozliwosc tylko wtedy jesli zaczna sie odbiory w danej klatce. Nie ma mozliwosci przyspieszenia jesli klatka jets nieodebrana od wykonwacy + wszystkie mieszkania w klatce... a to ma sie dziać stopniowo.
W sobote widzialem robotników na balkonach.
Teren nadal jest ogrodzony

Ktos dostał już telefon?

Do 10 września Budimex musi zaproponować każdemu termin odbioru, ale nie sądze żeby był problem z późniejszym terminem.

dexter

Postautor: dexter » 21 sie 2017, 11:00

Charlie30 pisze:Takie pisemko dostałem jakiś czas temu

Obrazek

Z tego pisma wynika że przekazanie kluczy ma nastąpić do 10.10.17 - termin odbioru mieszkań oznacza odbiór od głównego wykonawcy a nie umawianie się na przekazanie kluczy - no chyba że pismo jest już nieaktualne ;)

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 21 sie 2017, 11:00

Z tego co sie dowiedzialem obiecują do 10 wrzesnia zaprponowac termin przy 7-dmio dniowym wyprzedzeniu. Mieszkań jest duzo wiecej niz w porównaniu do niskich budynków orlinskiego /avia, wiec jak mnie poinformowano musza zaczą wczesniej.
Problemu z pózniejszym odbiorem nie ma jesli jest to propozycja z Twojej strony.

_damian

Postautor: _damian » 21 sie 2017, 20:35

dexter pisze:
Charlie30 pisze:Takie pisemko dostałem jakiś czas temu

Obrazek

Z tego pisma wynika że przekazanie kluczy ma nastąpić do 10.10.17 - termin odbioru mieszkań oznacza odbiór od głównego wykonawcy a nie umawianie się na przekazanie kluczy - no chyba że pismo jest już nieaktualne ;)

Od głównego wykonawcy odbiór robi inwestor a nie my.

Do 10.09 Budimex musi umożliwić mam odbiór mieszkania. Jeśli podczas takiego odbioru nie zostaną wykryte wady klucze będzie można odebrać od razu. Deweloper do tego będzie dążył. Jeśli jednak będą jakieś wady, które nie pozwolą na przekazanie mieszkania deweloper ma 30 dni na usunięcie wad tj. do 10.10.

Dodam, że to są terminy graniczne wynikające z umowy.

dexter

Postautor: dexter » 22 sie 2017, 11:09

Jasne - graniczne ;) my też mieliśmy terminy graniczne, które zostały przekroczone, mówię o tym ostatnim czyli termin przekazania kluczy - większość miała pierwszy termin odbioru po tej dacie nawet 2 tygodnie. I nic nie można z tym zrobić, bo dopiero przekroczenie terminu przeniesienia własności może skutkować karami dla dewelopera. Życzę szybkich i bezproblemowych odbiorów, bo to jest najważniejsze ;)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”