Policyjna mapa zagrożeń i oznaczenie parkujących na Orlińskiego
Re: Policyjna mapa zagrożeń i oznaczenie parkujących na Orlińskiego
To prawda, że arogancja i roszczeniowa postawa niektórych osób tutaj, nawet osobę, której nie przyszłoby na myśl dzwonić po Straż Miejską, może to tego skłonić
Inna sprawa, że podobnie arogancko są niejednokrotnie parkowane samochody na osiedlu, na trawnikach, czy na chodnikach w taki sposób, że nie ma na nich przejścia zupełnie, np. tam, gdzie wychodzi się z deptaka pod lokalami usługowymi w Avii 5, tam zwykle całe przejście jest zastawione samochodami. Swoją drogą, to ciekawe, kiedy zacznie się "czyszczenie" ul. Orlińskiego, bo na dłuższą metę, to parkowanie wzdłuż niej jest nie do utrzymania. Może nieco tam pomoże to, że powstaną ogólnodostępne miejsca postojowe budowane przez ZIKiT, ale to raczej będzie kropla w morzu. Przy czym ja jestem zdecydowanie za takim prawem, że jeśli ktoś ma samochód, zwłaszcza w mieście, to powinien być zobligowany do zapewnienia dla niego miejsca postojowego.

SKY który blok na Orlinskiego opanujesz i czy to 14 piętro? 

Tak sobie spojrzałem na mapę zagrożeń
Osiedle akademickie - 1 zgłoszone parkowanie, a wiem że jest tam ciasno i auta stoją na chodnikach.
Avia + Orlińskiego - ponad 400 zgłoszeń.
Donośmy (albo raczej donoście) dalej to mamy szanse na pierwsze miejsce w skali Polski, jako osiedle oczywiście, bo Kraków i tak wygrywa w przedbiegach
Moim skromnym zdaniem lepiej dyskutować jako wspólnota, montować słupki w newralgicznych miejscach, niż donosić codziennie po kilka razy na sąsiadów, ale co ja wiem...
Osiedle akademickie - 1 zgłoszone parkowanie, a wiem że jest tam ciasno i auta stoją na chodnikach.
Avia + Orlińskiego - ponad 400 zgłoszeń.
Donośmy (albo raczej donoście) dalej to mamy szanse na pierwsze miejsce w skali Polski, jako osiedle oczywiście, bo Kraków i tak wygrywa w przedbiegach

Moim skromnym zdaniem lepiej dyskutować jako wspólnota, montować słupki w newralgicznych miejscach, niż donosić codziennie po kilka razy na sąsiadów, ale co ja wiem...
Słupki nie mogą być zamontowane z powodu drogi pożarowej!
Można założyć słupki, ale takie, które da się łatwo zdjąć lub po nich przejechać. Podobnie, jak z donicami, chodzi o to, żeby dało się je relatywnie łatwo przesunąć.
MarcinJ pisze:Można założyć słupki, ale takie, które da się łatwo zdjąć lub po nich przejechać. Podobnie, jak z donicami, chodzi o to, żeby dało się je relatywnie łatwo przesunąć.
A nie uważasz, że bez sensu jest wydawanie pieniędzy przez bandę idiotów, którzy nie potrafią stosować się do znaków i ogólnie przyjętych norm?
michalxg pisze:A nie uważasz, że bez sensu jest wydawanie pieniędzy przez bandę idiotów, którzy nie potrafią stosować się do znaków i ogólnie przyjętych norm?
Oczywiście, że to bez sensu wydane pieniądze, a słupki specjalnie dobrze też nie wyglądają, chodziło mi tylko o to, że to możliwe. Zasadniczo też wolę, żeby parkowanie odbywało się w miejscach, które są do tego przeznaczone i żeby ludzie respektowali przepisy i to, na co się zgodzili w umowach. Jeśli nie da się normalnie i jedynym (poza słupkami i donicami) środkiem do zapewnienia porządku na osiedlu jest policyjna mapa zagrożeń, to ja z tym nie mam problemu.
Ale jakies estetyczne betonowe donice na krawedziach chodnika bylyby juz calkiem spoko pomyslem
Na płn-zach. rogu A4 przykręcili pachołki, które... zostały zignorowane
). I jakby ich nie było. Parkują mimo tego, jak dawniej.
Śmiesznie to wygląda, ale jakim milicyjnym menelem trzeba być..?

Śmiesznie to wygląda, ale jakim milicyjnym menelem trzeba być..?
Myślę, że zamiast donic lepiej jakąs barierkę finezyjną lepiej postawic, starszym osobom będzie łatwiej się poruszać i w ogóle bezpieczniej
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”