Pustaki silikatowe - dobry materiał budowlany?

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
slwk
Administrator

Pustaki silikatowe - dobry materiał budowlany?

Postautor: slwk » 23 lut 2015, 12:32

Ostatnio na forum pojawił się wpis dotyczący producenta bloczków silikatowych, z których powstają ściany osłonowe budynków na Orlińskiego i Avii. Z tego materiału budowane są również ściany oddzielające od siebie mieszkania. Może warto podyskutować o wadach i zaletach tego materiału. Poniżej wpis przeniesiony z innego tematu.
Pasiek pisze:Jak by kogoś interesowało: sil-pro.pl - ta firma dostarcza bloczki silikatowe na plac budowy naszego bloku.

iti

Re: Pustaki silikatowe - dobry materiał budowlany?

Postautor: iti » 23 lut 2015, 13:44

W sumie ciekawy temat. Trochę czasu zastanawiałem się nad tym, co jest lepsze, pustak ceramiczny, pustak silikatowy czy pustak z gazobetonu. W zasadzie to brałem pod uwagę tylko ceramikę i silikat, bo wiadomo, że beton tu chyba wypada najsłabiej. Na tej stronie, do której link dał @Pasiek oczywiście same zalety silikatów, ale wiadomo, że pisał producent. Generalnie raczej żałowałem, że w przypadku naszych bloków zastosowano cegłę silikatową, a nie ceramiczną, ale po przyjrzeniu się tematowi, może to jednak nie jest taki zły wybór. Ale jest kilka zalet silikatów, obok których trudno przejść obojętnie:

:arrow: Najlepsza izolacja akustyczna, chyba ze wszystkich tych wymienionych materiałów. To o tyle ważne, że z tego materiału są budowane nie tylko ściany zewnętrzne osłonowe, ale również ściany nośne oddzielające od siebie mieszkania. A wiadomo, że im mniej słychać sąsiadów, tym lepiej :)

:arrow: . na grzyby i bakterie, dzięki temu, że zawarte w nich jest wapno. Jak dla mnie to też spora zaleta. Do tego nie ma w nich żadnych chemicznych dodatków i generalnie są uważane za zdrowy materiał budowlany.

:arrow: Zdolność do regulowania poziomu wilgoci w pomieszczeniach. To brzmi nieźle, choć nie wiem jak to się sprawdza w praktyce, kiedy i tak zostają one pokryte tynkami, gładziami i farbami.

:arrow: Do tego jeszcze podobno są korzystne jeśli chodzi o regulację temperatury w pomieszczeniach. Czyli kiedy się ochładza, to oddają ciepło, a kiedy jest gorąco, to dłużej utrzymują chłód. Choć też nie wiem jak to się w praktyce sprawdza.

Może ktoś kojarzy to lepiej od strony praktycznej i coś więcej o tym napisze? No i jakie wady mają takie pustaki. Z tego co kojarzę, to są ciężkie, czy to nie będzie oznaczało, że blok będzie bardziej intensywnie pracował osiadając na podłożu?

Staś

Postautor: Staś » 23 lut 2015, 19:04

Silikaty są bardzo dobre. W zasadzie to tylko piasek, woda i wapno - bardzo zdrowa rzecz. Nie są wypalane tak jak cegła i pustaki ceramiczne. Bardzo naturalny materiał. Nie zawiera nawet cementu. Choć w sąsiedztwie tysięcy ton żelbetonu to chyba bez znaczenia.

Staś

Postautor: Staś » 23 lut 2015, 19:12

iti pisze:Może ktoś kojarzy to lepiej od strony praktycznej i coś więcej o tym napisze? No i jakie wady mają takie pustaki. Z tego co kojarzę, to są ciężkie, czy to nie będzie oznaczało, że blok będzie bardziej intensywnie pracował osiadając na podłożu?

To bez znaczenia przy wielkości, masie obiektu i ilości użytego żelbetu. Tylko na ostatnich piętrach są stosowane jako materiał wewnętrznych ścian nośnych, w innych miejscach jako elewacja i ścianki działowe. I tak mają niższa masę własną niż żelbet.
To "osiadanie" to jakieś straszydło dla małych dzieci. Budynek osiada (a w zasadzie zwiększa się jego nacisk na podłoże) już w momencie budowy kolejnych pięter (zwiększa się masa całości , a więc nacisk na m2 podłoża). Tego wątku nie będę rozwijał bo zakładam , że właściwie dobrano rodzaj fundamentu do gruntu pod blokiem (jego nośności) i osiadanie (w sensie negatywnym - skrzywienie obiektu itp.) nie wystąpi.
Odrębną sprawą jest coś w rodzaju "układania się budynku". W skutek dojrzewania betonu, zmian temperatur, ogrzewania zimą, schnięcia oraz rozszerzalności termicznej materiałów powstają naprężenia , które często skutkują pęknięciami. Często na styku fragmentów konstrukcji wykonanych z różnych materiałów (np. beton/ bloczek silikatowy) . Unika się tego stosując przerwy dylatacyjne. Pęknięcia to zjawisko normalne i na pewno w naszych budynkach wystąpi. Nie skutkuje niczym złym . Jeśli ktoś będzie miał rysę na suficie lub w połowie ściany w salonie to nie znaczy to nic poza to, że ma pecha. Nawet rzeczoznawca orzeknie , że to normalne i nieuniknione zjawisko w tego typu monolitycznych, żelbetowych konstrukcjach, więc proszę nie biegać od razu z reklamacją do Budimexu, bo Budimex może najwyżej "zaciapać" rysę jakąś elastyczną masą akrylową. Po kilku latach (!) budynek jest już ułożony i pracuje sobie już w zmniejszonym zakresie w tych powstałych rysach - można spokojnie pomalować mieszkanie. :lol:

iti

Postautor: iti » 23 lut 2015, 21:03

Dzięki @Staś za naświetlenie sprawy. Jeśli chodzi o ściany wewnętrzne z silikatów, to jest ich sporo, zaczynają się chyba od czwartej lub piątej kondygnacji (poza klatkami całymi z betonu), więc nie będzie tak źle, tylko (albo aż) podłoga i sufit z betonu. Natomiast same ściany wewnętrzne mają być z bloczków gipsowych i to akurat chyba jednak jakiś minus.

A, że budynek będzie pracował przez kilka lat jeszcze, to tym również nie jestem zaskoczony, bo raczej jeśli wyjdą pęknięcia, rysy, to nie będę specjalnie zaskoczony. Byle nie były zbyt duże ;)

Bojazbo

Postautor: Bojazbo » 07 lip 2015, 18:33

Ja o silikatowych nie mogę złego słowa powiedzieć. Sprawdzały się jak wszystkie inne.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2015, 23:04 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pod linkiem zamieszczonym we wpisie znajdowała się strona niezwiązana z tematem dyskusji

Feelip

Postautor: Feelip » 08 lip 2015, 23:21

Na budowie decyduje: cena, cena,dostepnosc materialu,cena, latwosc montazu no i jeszcze..cena :mrgreen: . Tu silikat wygra. Sam materiał jest ok, wystepuje praktycznie na kazdej duzej budowie i nikt nie narzeka. Bajek co lepsze, nie ma co sobie opowiadac, warto sprawdzic parametry techniczne:

- wytrzymalosc na sciskanie
- wspolczynnik przenikania ciepla
- opor dyfuzyjny (pojecie oddychania scian w jezyku inzynierskim nie istnieje)
- gestosc objetosciową (akustyke)

i wyciagnac wnioski. Mi osobiscie to i beton nie przeszkadza, bo pod wzgledem akustycznym jest najlepszy. Przy sciankach gipsowych lekkie pierdniecie z lazienki uslyszy kazdy, znajomi w salonie, zona w kuchni czy sypialni. Niestety przerbiam to w wynajmowanym mieszkaniu.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”