Auto stojące w poprzek ulicy + wzmianka o ochronie osiedla

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
Pewien mieszkaniec

Auto stojące w poprzek ulicy + wzmianka o ochronie osiedla

Postautor: Pewien mieszkaniec » 25 sie 2017, 19:46

Od popołudnia stoi i blokuje jeden pas ruchu czerwone Cinquecento w tym miejscu:

Obrazek

Prawdopodobnie auto stoczyło się z chodnika wyżej (bo kierowca zapewne tam zaparkował) z racji braku zaciągniętego ręcznego. I teraz dwie kwestie...

1. Zgłosiłem ochroniarzowi zaistniałą sytuację, będąc zdziwiony, że od kilku godzin sam tego nie zauważył. Jednak odpowiedź z jaką się spotkałem sprawiła, że ręce mi opadły. Ochroniarz niemalże mnie wyśmiał! Powiedział, że jego to nic nie obchodzi, kompletnie go to nie interesuje. Dodał, że on się tym nie zajmie bo "długo już żyje i zna takie przypadki". Bał się, że pchając ze mną samochód coś w nim "zniszczy". Przedziwna argumentacja. Ochroniarz odszedł niewzruszony i totalnie niezaangażowany spacerować z założonymi rękami za plecami dalej. Przepraszam? Ale jeśli nie od sytuacji tego typu jest ochrona to od czego?
Pamiętam, że jakiś czas temu na forum była poruszana kwestia monitoringu oraz rezygnacji z ochrony. Spora część mieszkańców, w tym ja, nie godziła się na pozbawienie ochrony naszego osiedla. Ale po tym co usłyszałem przed chwilą to wyrzucić to na zbity pysk. Pozbyć się po prostu ochrony. Na co nam ochrona skoro NIC nie robi i JAWNIE to przyznaje co najzabawniejsze?

2. Może pójdzie ktoś ze mną je przepchnąć do tyłu? Akurat szczęśliwie uda się to zrobić bo z tyłu jest pusta "koperta" z zakazem zatrzymywania się, nie stoi tam żadne inne auto i jak je przepchniemy to odblokujemy ulice. Jedna osoba popchnie, druga podłoży kamień. W pojedynke boje się to robić bo mogę nie zdążyć. Ktoś z dobrych sąsiadów chętny do pomocy?

Ralfin

Re: Auto stojące w poprzek ulicy + wzmianka o ochronie osiedla

Postautor: Ralfin » 25 sie 2017, 21:36

Ok. godz. 20 auto zostało wepchnięte w to samo miejsce przez 2 osoby m.in. przez Pana listonosza, podobno stało tak gdzieś od godziny 14ej. Ciekawe że przez tyle czasu nikt się nim nie interesował.
Od razu odpowiadam na ewentualne złośliwe komentarze - sam dopiero wychodziłem ze swojego samochodu po zaparkowaniu.

Pewien mieszkaniec

Postautor: Pewien mieszkaniec » 26 sie 2017, 2:15

No faktycznie nikt się tym nie zainteresował przez połowę dnia. A w tym nawet ochrona, która temat znała i olała.
Powiedzcie mi jak taki nie przejmujący się niczym człowiek ma sprawować nadzór nad naszym osiedlem?
Przecież takiego starego piernika to na zbity pysk wyrzucić od razu.

Ralfin

Postautor: Ralfin » 26 sie 2017, 9:39

Tylko zapewne ten stary piernik będzie się tłumaczyć że ten samochód nie stał na terenie Avii który to on ma "ochraniać". Samochód stał na ulicy Orlińskiego czyli poza siatką Avii.
Jednakże według mnie powinien on w jakiś sposób zareagować, a nie olać sprawę.

ptr85

Postautor: ptr85 » 27 sie 2017, 12:09

Mógł chociaż zadzwonić na SM.
Też jestem za likwidacją ochrony. Kosztuje mnie 70pln miesięcznie i niewiele z tego pożytku.

Pewien mieszkaniec

Postautor: Pewien mieszkaniec » 28 sie 2017, 21:39

Ale OD CZEGOŚ jest ta ochorna, prawda?
Od czegoś przynajmniej ma być. Jakiś pożytek z niej musi płynąć.
No to ja się pytam, w jakich sytuacjach ochrona dopiero interweniuje?
Co musi się wydarzyć aby podjęła działaia? Jaki rodzaj występku, sytuacji musi mieć miejsce by ochroniarz się tym zainteresował?

Nie dość, że był to brak interwencji to zostałem niemalże wyśmiany :D
Było to na zasadzie "Paaanie, no i co z tego, że stoi? A co mi Pan tu będzie takie rzeczy sugerował, a niech stoi".
Koszmat!

CzarnaKawa

Postautor: CzarnaKawa » 04 wrz 2017, 19:00

Z jednej strony fajnie pomyśleć "ooo, jest ochrona, można czuć się troche bezpieczniej", ale z drugiej jak się nad tym zastanowić... czy nawet gdyby coś się działo to oni są w stanie coś zrobić? Nie znam wszytskich z ochrony, ale osoby które zdarza mi się mijać nie wyglądają na gotowe "do obrony" jeżeli coś by się działo. Jeżeli ktoś będzie chciał wejść wieczorem na osiedle i mnie pobić/ zabrać torebkę a potem uciec to i tak to zrobi. Raz, że ni zareagują odpowiednio szybko a dwa, że nawet gdyby byli obok to raczej nie są fizycznie gotowi na to ; D :?
Także jeżeli nie dość, ze to odpada to jeszcze sa takie kwiatki jak wyżej- chociaż mogą nic nie robią to ja też nie widzę powodu do kontynuowania "ochrony"

Robu

Postautor: Robu » 07 wrz 2017, 19:14

No np. tego ochrona już nie mogła nie zauważyć

Obrazek
Szkoda że nie ma miejsc dla inwalidów umysłowych.

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”