Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia - kto powinien dostać / czy wszyscy

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
weider80

Re: Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia

Postautor: weider80 » 07 wrz 2017, 10:53

Również jestem by każdy z mieszkańców miał możliwość wjazdu na teren osiedla, bo jakby nie było to jest cześć wspólna. Miejsc postojowych jest symboliczna ilość i jeśli usuniemy z osiedla samochody które stoją po za miejscami co są wykupione to i tak je trzeba gdzieś upchnąć. Na Orlińskiego samochodów jest już ponad stan, a wydaje mi się że dopiero połowa mieszkańców tu zamieszkała. Ogólnie jest problem i będzie on narastał.
Jestem za lobbowaniem by mieszkańcy otrzymali piloty. Tak naprawdę za kilkanaście miesięcy jak Budimex sprzeda to co wybudował to stąd zniknie i zarządzanie terenem osiedla będzie należało to wspólnot mieszkaniowych. W sprawie parkowania my czyli mieszkańcy musimy dojść do jakiś kompromisów, by mieszkanie i funkcjonowanie tu było w miarę komfortowe i nie rodziło niezdrowych emocji.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 07 wrz 2017, 11:36

Jestem ciekawy jakie dokładnie są te stosowne konsekwencje? Na chwilę obecną chyba żadne, bo drogi na naszym osiedlu są oznaczone jako wewnętrzne i nie ma możliwości wyegzekwowania przestrzegania przepisów. Inaczej mówiąc panuje całkowita "samowolka".

Jeśli coś nie jest zabronione, to jest dozwolone, i tego się trzymajmy. Jeśli ktoś będzie łamał przepisy, będzie karany, jeśli nie będzie łamał przepisów, to co najwyżej możesz sobie zakląć pod nosem...

151

Postautor: 151 » 07 wrz 2017, 13:07

weider80 pisze:(...) W sprawie parkowania my czyli mieszkańcy musimy dojść do jakiś kompromisów, by mieszkanie i funkcjonowanie tu było w miarę komfortowe i nie rodziło niezdrowych emocji.

Takim kompromisem będzie rozdanie pilotów wszystkim mieszkańcom po przegłosowaniu wprowadzenia strefy zamieszkania. Pozwoli to wszystkim mieszkańcom na dojazd pod swoją klatkę (w celu np. wypakowania ciężkich zakupów lub odebrania/wysadzenia osoby mającej problemy z poruszaniem się) oraz na interwencję służb porządkowych w przypadku niewłaściwego parkowania.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 07 wrz 2017, 14:02

151 pisze:
weider80 pisze:(...) W sprawie parkowania my czyli mieszkańcy musimy dojść do jakiś kompromisów, by mieszkanie i funkcjonowanie tu było w miarę komfortowe i nie rodziło niezdrowych emocji.

Takim kompromisem będzie rozdanie pilotów wszystkim mieszkańcom po przegłosowaniu wprowadzenia strefy zamieszkania. Pozwoli to wszystkim mieszkańcom na dojazd pod swoją klatkę (w celu np. wypakowania ciężkich zakupów lub odebrania/wysadzenia osoby mającej problemy z poruszaniem się) oraz na interwencję służb porządkowych w przypadku niewłaściwego parkowania.

Ale dlaczego rozdanie wszystkim właścicielom mieszkań pilotów umożliwiających dostęp do części wspólnych ma być warunkowane czymkolwiek? Jeśli nie zostanie z jakiegoś powodu wprowadzona strefa zamieszkania, to ma to ograniczać czyjąś własność i swobodę korzystania z niej?

Arav

Postautor: Arav » 07 wrz 2017, 15:02

Dlaczego jak ktos zrobi wieksze zakupy/wieksze gabaryty I bedzie chcial na 2 minuty podjechac pod klatke zeby nie taszczyc ciezarow przez pol osiedla to nagle nie bedzie mial wjazdu pod swoj blok/klatke? Przeciez to chore...

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 07 wrz 2017, 15:44

Albo jak będę pijana wracała z Rynku taksówką (w końcu jestem pełnoletnia), to dlaczego ma mnie nie podwieźć pod klatkę? ;) Mam się niby za każdym razem ochroniarzowi tłumaczyć i prosić go, by łaskawie otworzył bramę? Przekonywać, że jestem właścicielem mieszkania, na które ciężko zapracowałam?

Nie mam złych intencji. Tak, jak napisałam - co nie jest zabronione, jest dozwolone, a jak ktoś łamie przepisy, to należy mu się kara. Nie zgadzam się jednak na prewencyjne ograniczenie dostępu do bramy, przejazdu, drogi, za które również i ja płacę, choć nie kupiłam miejsca parkingowego (ale to inna historia).

genk

Postautor: genk » 07 wrz 2017, 16:11

Wg mnie dać wszystkim piloty.
Rozrysować możliwe miejsca do parkowania ( np. wzdłuż avii 4 dwa koła na chodniku i dwa na drodze ) tak aby nie utrudniały życia ani matkom z wózkami ani też posiadaczom miejsc parkingowych. I wtedy jak ktoś zostawi samochód po za wyznaczonymi miejscami dzwonić po SM.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2017, 19:42 przez genk, łącznie zmieniany 1 raz.

klukli26

Postautor: klukli26 » 07 wrz 2017, 16:17

Arav pisze:Dlaczego jak ktos zrobi wieksze zakupy/wieksze gabaryty I bedzie chcial na 2 minuty podjechac pod klatke zeby nie taszczyc ciezarow przez pol osiedla to nagle nie bedzie mial wjazdu pod swoj blok/klatke? Przeciez to chore...

Dokładnie tak, popieram ! Każdy ma prawo podjechać pod swoją klatkę, tak samo zapłaciłam za to mieszkanie jak osoby które maja wykupione miejsce wiec każdemu należy sie pilot do bramy.. każdy chce tu normalnie funkcjonować a nie mieć ograniczenia bo nie można podjechać bliżej, bo cos nie daj Boże sie stanie to trzeba lecieć pół osiedla poza bramę... np kobieta w ciąży która podwozi taksówka musi zapierdzielac pół osiedla z zakupami bo nie wjedzie za bramę gdyż nie ma wykupionego miejsca postojowego i brak pilota... jeśli wszyscy mieszkańcy nie bedą tak samo traktowani i nie dostaną tego pilota (to jest śmieszne) to wyobrażam sobie jakie bedą konflikty na całym osiedlu... zamiast "integrować sie" będziemy wrogo na siebie patrzyć bez słowa "dzień dobry"

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 07 wrz 2017, 16:51

Cena bramy z całym systemem do otwierania pewnie została rozłożona na wszystkie mieszkania, konserwacja bramy, odśnieżanie przejazdu i wszystkie inne koszty pewnie będą rozłożone po równo (proporcjonalnie) na wszystkie mieszkania i włączone do czynszu. A korzystać mogłaby z tego tylko garstka mieszkańców? Na pewno nikt, poza tym osobami z wykupiony miejscami (a i to pewnie bez osób z miejscami na dużych parkingach), się na to nie zgodzi.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 07 wrz 2017, 16:56

genk pisze:Wg mnie dać wszystkim piloty.
Rozrysować możliwe miejsca do parkowania ( np. wzdłuż avii 4 dwa koła na chodniku i dwa na drodze ) tak aby nie utrudniały życia ani matką z wózkami ani też posiadaczom miejsc parkingowych. I wtedy jak ktoś zostawi samochód po za wyznaczonymi miejscami dzwonić po SM.

Zgadzam się.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”