Zawiadomienie o zmianie opłat za mieszkanie / media - Orlińskiego 8
Zawiadomienie o zmianie opłat za mieszkanie / media - Orlińskiego 8
Hej. Czy ktoś z sąsiadów otrzymał zawiadomienie o zmianie opłat? Jestem w szoku patrząc na stawki które są za media i opłaty stałe. Ktoś ogarnia skąd takie duże? Jeszcze pare miesięcy temu wynajmowałem mieszkanie i teraz porównuje opłaty. Np opłata stała tu jest za metr ponad złotówkę, a dotąd płaciłam 0,60 gr. W efekcie mam miesięcznie większy czynsz o 120 zl
zreszta wszystkie opłaty są droższe a mieszkanie wynajmowałem na ślicznej, na zamkniętym osiedlu z monitoringiem i ochrona.

Re: Zawiadomienie o zmianie opłat za mieszkanie / media - Orlińskiego 8
Nie otrzymał.
Aktualny wykaz opłat z e-kartoteki
Odpady budowlane - pozycja ma zniknąć od października, podobno do końca września będzie kontener.

Aktualny wykaz opłat z e-kartoteki
Odpady budowlane - pozycja ma zniknąć od października, podobno do końca września będzie kontener.

Nic nie przyszło. Dostałaś pocztą czy mailowo?:>
Re: Zawiadomienie o zmianie opłat
Niestety stawki na różnych budynkach są różne.
Stawki zostały ustalone zgodnie z podjętą uchwałą WM zatwierdzającą plan finansowo-gospodarczy (dokumenty na e-kartotece). Często na nowych budynkach stawki są podniesione ponieważ nie wszystkie mieszkania są w tym samym czasie zamieszkałe. Jednak zazwyczaj po jakimś czasie się to zmienia. W naszej uchwale niestety nie ma mowy o zmianie. Więc będziemy musieli sami podjąć taką uchwałę.
Moim zdaniem kwota też jest za wysoka podobnie kwota podgrzania 1 metra sześciennego wody. Dobrze byłoby wziąć przykład np z poprzedniej inwestycji Budimexu tj. Myśliwska, opłaty stałe jak i kwotę podgrzania wody mają sporo niższe.
Może ktoś ma tam jakiś znajomych i mógłby również zabrać głos?
Ponieważ uchwały były podejmowane przy pierwszym akcie notarialnym Budimex z Zarządcą uchwalił "co chciał". W dokumentach jest kilka niejasności, np. regulamin rozliczania mediów moim zdaniem jest totalnie beznadziejny (delikatnie mówiąc) brakuje np. terminu wykonania rozliczenia i przekazania właścicielom tylko data odczytywania liczników podana jako 30 czerwca i 31 grudnia no i najważniejsza data płatności do 10 po otrzymaniu rozliczenia
A my otrzymujemy rozliczenie na początku września, żenada!
Uważam, że minął okres urlopowy i jak najszybciej musimy zorganizować zebranie WM. Rozliczyć zarządcę z jego funkcjonowania i zadbać o nasze przyszłe funkcjonowanie, dodatkowo pozbyć się ochrony bo zaliczkę na poziomie 3,00 zł za metr kwadratowy zawyża przede wszystkim koszt ochroniarzy.
Kto uważa podobnie?
Stawki zostały ustalone zgodnie z podjętą uchwałą WM zatwierdzającą plan finansowo-gospodarczy (dokumenty na e-kartotece). Często na nowych budynkach stawki są podniesione ponieważ nie wszystkie mieszkania są w tym samym czasie zamieszkałe. Jednak zazwyczaj po jakimś czasie się to zmienia. W naszej uchwale niestety nie ma mowy o zmianie. Więc będziemy musieli sami podjąć taką uchwałę.
Moim zdaniem kwota też jest za wysoka podobnie kwota podgrzania 1 metra sześciennego wody. Dobrze byłoby wziąć przykład np z poprzedniej inwestycji Budimexu tj. Myśliwska, opłaty stałe jak i kwotę podgrzania wody mają sporo niższe.
Może ktoś ma tam jakiś znajomych i mógłby również zabrać głos?
Ponieważ uchwały były podejmowane przy pierwszym akcie notarialnym Budimex z Zarządcą uchwalił "co chciał". W dokumentach jest kilka niejasności, np. regulamin rozliczania mediów moim zdaniem jest totalnie beznadziejny (delikatnie mówiąc) brakuje np. terminu wykonania rozliczenia i przekazania właścicielom tylko data odczytywania liczników podana jako 30 czerwca i 31 grudnia no i najważniejsza data płatności do 10 po otrzymaniu rozliczenia

A my otrzymujemy rozliczenie na początku września, żenada!
Uważam, że minął okres urlopowy i jak najszybciej musimy zorganizować zebranie WM. Rozliczyć zarządcę z jego funkcjonowania i zadbać o nasze przyszłe funkcjonowanie, dodatkowo pozbyć się ochrony bo zaliczkę na poziomie 3,00 zł za metr kwadratowy zawyża przede wszystkim koszt ochroniarzy.
Kto uważa podobnie?
Rozliczenia wrzucali do skrzynek.
Ja również jestem ZA zebraniem, jak zobaczyłam wysokość moich nowych opłat to się załamałam. Ciągle się zastanawiam za co ja mam tyle płacić.
Pomijając fakt wysokości opłaty za utrzymanie części wspólnych, to mnie dla mnie najbardziej fascynująca i zastanawiająca jest pozycja "opłata stała za CO i CWU". Czy pod tą pozycją kryje się oplata za to, że w ogóle mam ciepłą wodę i ogrzewanie?
BTW: Wie ktoś może do kiedy był u nas sezon grzewczy? Ja w rozliczeniu od drugiej połowy maja do końca czerwca mam niedopłatę za ogrzewanie i zastanawiam się jak to jest możliwe, skoro już wtedy chyba ogrzewanie było wyłączone...
Ja również jestem ZA zebraniem, jak zobaczyłam wysokość moich nowych opłat to się załamałam. Ciągle się zastanawiam za co ja mam tyle płacić.

BTW: Wie ktoś może do kiedy był u nas sezon grzewczy? Ja w rozliczeniu od drugiej połowy maja do końca czerwca mam niedopłatę za ogrzewanie i zastanawiam się jak to jest możliwe, skoro już wtedy chyba ogrzewanie było wyłączone...
Tak, "opłata stała za CO i CWU" to opłata za to, że masz ciepłą wodę i ogrzewanie (coś jak abonament). Natomiast zużycie to dodatkowa opłata zmienna. Mnie zastanawia tak wysoka stawka za podgrzewanie wody (23,37 za m^3), serio to tyle kosztuje? Ja nigdy nie miałam ciepłej wody "z miasta" więc kompletne nie wiem czy faktycznie tyle powinno to kosztować. Wychodzi na to, że za 1 m^3 ciepłej wody płacimy 33,52zł (zimna woda+podgrzanie), moim zdaniem to strasznie dużo. Jestem w szoku.
A&A pisze:Tak, "opłata stała za CO i CWU" to opłata za to, że masz ciepłą wodę i ogrzewanie (coś jak abonament). Natomiast zużycie to dodatkowa opłata zmienna. Mnie zastanawia tak wysoka stawka za podgrzewanie wody (23,37 za m^3), serio to tyle kosztuje? Ja nigdy nie miałam ciepłej wody "z miasta" więc kompletne nie wiem czy faktycznie tyle powinno to kosztować. Wychodzi na to, że za 1 m^3 ciepłej wody płacimy 33,52zł (zimna woda+podgrzanie), moim zdaniem to strasznie dużo. Jestem w szoku.
Opłata za podgrzanie wody zawiera już wodę i ścieki a cena jest zależna od ilości zużytej wody w całym bloku.
No właśnie też tak myślałam, że za ciepłą wodę płacimy tylko stawkę "podgrzanie wody", jednak z otrzymanego rozliczenia wynika, że do zużycia zimnej wody policzyli zużycie zimnej + zużycie ciepłej, a osobno podgrzanie... 

Jestem za spotkaniem. Piszemy wniosek o spotkanie? Czy jest inna procedura?
Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”