Czy ktos z Was moze orientowal sie czy mozna w mieszkaniu zrobic ogrzewanie podlogowe podlaczone do sieci cientralnej? Mam na mysli to zeby zrezygnowac z grzejnika w lazience natomiast podlaczyc instalacje ogrzewania centralnego do rurek w podlodze. Biore pod uwage to ze stracona zostanie rekojmia ale czy taka istalacja w ogole jest dozwolona?
Pozdrawiam!
Założenie ogrzewania podlogowego w nowym mieszkaniu - Orlińskiego / Avia
Re: Założenie ogrzewania podlogowego w nowym mieszkaniu - Orlińskiego / Avia
Instalacja c.o. to instalacja wysokotemperaturowa a podłogówkę robi się w nisko temperaturowej. Nie da się tak bezpośrednio podpiąć pod wyjścia z grzejnika. Zrobić technicznie się oczywiście da ale wymaga to doprojektowania jakiegoś samoregulującego się węzła z zaworem mieszającym.
Druga sprawą jest grubość wylewki. Nie wiem ile ma, ale na pewno nie zmieszczą się w niej instalacja wodna.
Trzecia sprawa to izolacyjność podłogi/stropu. Pytanie czy wykonanie takiego ogrzewania nie grzało by "za bardzo" sufitu sąsiada. Czyli za ogrzewanie łazienki sąsiada poniżej zapłacisz Ty
. Ale to by wymagało analizy jak izolowane są te przestrzenie.
Krótko mówiąc, Budimex się nie zgodzi na takie rozwiązanie, ewentualnie można się zastanowić nad elektrycznym podłogowym.
Druga sprawą jest grubość wylewki. Nie wiem ile ma, ale na pewno nie zmieszczą się w niej instalacja wodna.
Trzecia sprawa to izolacyjność podłogi/stropu. Pytanie czy wykonanie takiego ogrzewania nie grzało by "za bardzo" sufitu sąsiada. Czyli za ogrzewanie łazienki sąsiada poniżej zapłacisz Ty

Krótko mówiąc, Budimex się nie zgodzi na takie rozwiązanie, ewentualnie można się zastanowić nad elektrycznym podłogowym.
Ja kiedyś o to pytałam dewelopera (byłam zainteresowana zrobieniem u siebie w mieszkaniu) i deweloper odpisał, że nie ma możliwości wykonania ogrzewania podłogowego.
Ewentualnie pomyśl o elektrycznym jeśli bardzo Ci zależy.
Ewentualnie pomyśl o elektrycznym jeśli bardzo Ci zależy.
http://sandersystem.pl/systemy-suche/
Lekkie system ogrzewania podłogowego, bez wylewki tzw. suchy. Inspektor budowlany od generalnego wykonawcy powiedział że nie ma problemu z montażem ogrzewania podłogowego. Mnie wyliczyli na 56m niecałe 10tys. zł.
Lekkie system ogrzewania podłogowego, bez wylewki tzw. suchy. Inspektor budowlany od generalnego wykonawcy powiedział że nie ma problemu z montażem ogrzewania podłogowego. Mnie wyliczyli na 56m niecałe 10tys. zł.
Wróć do „Jak urządzić łazienkę w nowym mieszkaniu?”