Dzień dobry, sąsiedzi.
Czy ktoś może mi nauczyć jak włączyć ogrzewanie w mieszkaniu?
(pytam, bo kaloryfer jest ciągle zimny).
Pozdrawiam serdecznie.
Ogrzewanie mieszkania - jak je włączyć w mieszkaniu - Orlińskiego 8
Re: Ogrzewanie mieszkania - jak je włączyć w mieszkaniu - Orlińskiego 8
Jest zimny bo nie zaczął się jeszcze sezon grzewczy.
Decyzje o rozpoczęciu grzania podejmuje prezydent. Jeśli dobrze pamiętam to jak przez 3 dni temperatura spadnie w nocy poniżej 10 st to prezydent wydaje dyspozycję dla MPEC do uruchomienia grzania.
Inną sprawą jest, że MPEC, na życzenie może rozpocząć grzanie wcześniej, ale to pewnie taki wniosek musiałaby złożyć wspólnota.
Decyzje o rozpoczęciu grzania podejmuje prezydent. Jeśli dobrze pamiętam to jak przez 3 dni temperatura spadnie w nocy poniżej 10 st to prezydent wydaje dyspozycję dla MPEC do uruchomienia grzania.
Inną sprawą jest, że MPEC, na życzenie może rozpocząć grzanie wcześniej, ale to pewnie taki wniosek musiałaby złożyć wspólnota.
Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej S.A. w Krakowie zawiadamia, że z dniem 20 września br. rozpoczyna dostawę ciepła wszystkim Odbiorcom. Prosimy o zabezpieczenie instalacji wewnętrznych budynków. Rezygnacja z dostawy energii cieplnej może nastąpić na indywidualny wniosek Odbiorcy podpisany przez upoważnioną osobę.

Drodzy sąsiedzi,
czy po wczorajszym rozpoczęciu sezonu grzewczego działają u Was kaloryfery. U mnie po odkręceniu zaworów itp. nadal są zimne
czy po wczorajszym rozpoczęciu sezonu grzewczego działają u Was kaloryfery. U mnie po odkręceniu zaworów itp. nadal są zimne

A odpowietrzaliście kaloryfery?
jasiek pisze:A odpowietrzaliście kaloryfery?
W mieszkaniu mam 3 kaloryfery + ręcznikowiec w łazience. Nie grzeje żaden z nich. Odpowietrzyliśmy jeden z nich ale nic to nie dało.
U mnie znowu wszystkie grzeją oprócz łazienki odpowietrzylem go ale nic to nie dało.
W O4 też na początku sezonu grzewczego (pierwszego od wprowadzenia) były problemy z kaloryferami. Jakiś wątek powinien być w zakładce z tematami O4.
To co możemy zrobić we własnym zakresie, to trzeba sprawdzić wszystkie zawory czy są poodkręcane:
1. W szachtach na korytarzu, zawór przed i za licznikiem
2. Zawory w przyłączach wejście i wyjście, są na dole pod kaloryferami. Do odkręcenia trzeba użyć śrubokręta płaskiego. Otwarte są w pozycji pionowej.
3. Ustawienie termostatu na max - wartość 5
4. Odpowietrzniki kaloryferów - to już na samym końcu, aby grzejniki były pełne ciepłej wody
1. W szachtach na korytarzu, zawór przed i za licznikiem
2. Zawory w przyłączach wejście i wyjście, są na dole pod kaloryferami. Do odkręcenia trzeba użyć śrubokręta płaskiego. Otwarte są w pozycji pionowej.
3. Ustawienie termostatu na max - wartość 5
4. Odpowietrzniki kaloryferów - to już na samym końcu, aby grzejniki były pełne ciepłej wody

Wszystko porobione jedyne co mi zostało to zawór wylotowy zobaczyć na ręcznikowcu który jest na imbusa
Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”