Zakaz parkowania na ulicy Orlińskiego w Krakowie - kiedy postawią znaki

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
Staś

Re: Zakaz parkowania na ulicy Orlińskiego w Krakowie - kiedy postawią znaki

Postautor: Staś » 22 wrz 2017, 12:15

Staś pisze:
Staś pisze:
Mordin pisze:Przy Orlińskiego 6 są znaki "Droga pożarowa" i służby karzą za zastawiane drogi pożarowej (formalnie za niestosowanie się do tego znaku). Natomiast przy Orlińskiego 10 takiego oznaczenie nie ma i nie wiem jaka jest podstawa ewentualnego karania w tym wypadku (istotnie w ostatnich dniach chyba z 2-3 razy służby zostawiały zawiadomienia za szybami parkujących tam pojazdów). Być może chodzi o znak "Strefa zamieszkana", gdzie można parkować tylko w miejscach do tego przeznaczonych - najpewniej służby uznają, że chodnik nie jest takim miejscem. Jednak zgaduje - nie wiem faktycznie na co się powołują - może np na brak zachowania odpowiedniej przestrzeni na chodniku.

Kodeks drogowy. Strefa zamieszkania (niebieski znak) = zakaz parkowania gdziekolwiek poza wyznaczonymi miejscami.
Tak. na chodniku nie ma wyznaczonych miejsc do parkowania. Chodnik, jak sama nazwa wskazuje jest do chodzenia, parking do parkowania.

Mordin

Postautor: Mordin » 22 wrz 2017, 12:22

Staś pisze:Chodnik, jak sama nazwa wskazuje jest do chodzenia, parking, do parkowania.

Będąc precyzyjnym ogólnie przepisy dopuszczają parkowanie na chodniku - muszą być jednak zachowane warunki ku temu - nie ma problemu z parkowaniem na chodniku na drodze gminnej przy zachowaniu wymaganej odległości dla pieszych (i braku znaków zakazu). Jednak istotnie wydaje się, że w strefie zamieszkania - tylko na wyznaczonych postojach.

Rysiul4

Postautor: Rysiul4 » 22 wrz 2017, 14:16

Mordin pisze:
basiakr pisze:Mam pytanie wiecie coś o zakazie parkowania na uliczkach bocznych pod blokami? Ostatnio posypały się upomnienia na ulicy dojazdowej do bloku na Orlińskiego 10 - wjazd ulica za blokiem nr 6

Przy Orlińskiego 6 są znaki "Droga pożarowa" i służby karzą za zastawiane drogi pożarowej (formalnie za niestosowanie się do tego znaku). Natomiast przy Orlińskiego 10 takiego oznaczenie nie ma i nie wiem jaka jest podstawa ewentualnego karania w tym wypadku (istotnie w ostatnich dniach chyba z 2-3 razy służby zostawiały zawiadomienia za szybami parkujących tam pojazdów). Być może chodzi o znak "Strefa zamieszkana", gdzie można parkować tylko w miejscach do tego przeznaczonych - najpewniej służby uznają, że chodnik nie jest takim miejscem. Jednak zgaduje - nie wiem faktycznie na co się powołują - może np na brak zachowania odpowiedniej przestrzeni na chodniku.

Nie wiesz? Nie klam! Pod O6 od strony o8 kaza za strefe zamieszkania a nie droge pozarowa. Robia to blednie bo strefa jest nieszczelna i nieobowiazuje! Dokad pod o 10 nie zmienia oznakowania to pod o6 mozna parkowac. Potwierdzalem to z patrolami RD i SM. Przyjezdzaja ciagle bo lysy pan w okularach nie rozumie oznakowania i ciagle dzwoni. Sluzby powoluja sie tylko i wylacznie na strefe zamieszkania ale nie zwracaja uwagi na bledne oznakowanie. Sukcesywnie ich pouczam i przyznaja mi racje ;)

Mordin

Postautor: Mordin » 22 wrz 2017, 15:13

Rysiul4 pisze:
Mordin pisze:
basiakr pisze:Mam pytanie wiecie coś o zakazie parkowania na uliczkach bocznych pod blokami? Ostatnio posypały się upomnienia na ulicy dojazdowej do bloku na Orlińskiego 10 - wjazd ulica za blokiem nr 6

Przy Orlińskiego 6 są znaki "Droga pożarowa" i służby karzą za zastawiane drogi pożarowej (formalnie za niestosowanie się do tego znaku). Natomiast przy Orlińskiego 10 takiego oznaczenie nie ma i nie wiem jaka jest podstawa ewentualnego karania w tym wypadku (istotnie w ostatnich dniach chyba z 2-3 razy służby zostawiały zawiadomienia za szybami parkujących tam pojazdów). Być może chodzi o znak "Strefa zamieszkana", gdzie można parkować tylko w miejscach do tego przeznaczonych - najpewniej służby uznają, że chodnik nie jest takim miejscem. Jednak zgaduje - nie wiem faktycznie na co się powołują - może np na brak zachowania odpowiedniej przestrzeni na chodniku.

Nie wiesz? Nie klam! Pod O6 od strony o8 kaza za strefe zamieszkania a nie droge pozarowa. Robia to blednie bo strefa jest nieszczelna i nieobowiazuje! Dokad pod o 10 nie zmienia oznakowania to pod o6 mozna parkowac. Potwierdzalem to z patrolami RD i SM. Przyjezdzaja ciagle bo lysy pan w okularach nie rozumie oznakowania i ciagle dzwoni. Sluzby powoluja sie tylko i wylacznie na strefe zamieszkania ale nie zwracaja uwagi na bledne oznakowanie. Sukcesywnie ich pouczam i przyznaja mi racje ;)

Co to znaczy, że strefa jest nieszczelna i nie obowiązuje - może to Pan poprzeć jakimiś konkretami?

Mordin

Postautor: Mordin » 22 wrz 2017, 15:17

Rysiul4 pisze:
Mordin pisze:

Proszę mi też nie zarzucać kłamstwa - podaję co obserwuje, wskazuję, że: "wydaje mi się" albo że "przypuszczam", więc trudno to nazwać kłamstwami. Za to Pan wypowiada się kategorycznie jak ekspert od prawa drogowego - dlatego chętnie usłyszę konkrety odnośnie nieobowiązującej strefy zamieszkania.

kamil

Postautor: kamil » 22 wrz 2017, 17:22

Moim zdaniem predzej czy później dojdzie do jakiegos wypadku, poza tym jak wszyscy zaczna rano wyjezdzac z osiedla to przy o1 zaczną sie robić korki bo ludzie beda przepuszczac tych jadących z przeciwnej strony :/

sam.slater

Postautor: sam.slater » 22 wrz 2017, 20:22

Mordin pisze:Co to znaczy, że strefa jest nieszczelna i nie obowiązuje - może to Pan poprzeć jakimiś konkretami?

Wydaje mnie się, że ma racje, oznakowanie zostało wykonane dla sytuacji w której droga pod O6 była ślepa - nie było przejazdu. Żeby "uszczelnić" strefę trzeba postawić znak za stacją trafo informujący że opuszczamy strefę jadąc w kierunku O10 oraz znak o początku strefy od strony bloku O10. Pismo pójdzie do zarządcy o uzupełnienie ;)

Mordin

Postautor: Mordin » 22 wrz 2017, 20:56

Przepisy Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 roku w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz.U.2003.220.2181 z dnia 2003.12.23) wskazują:

Sekcja 5.2.4.6:
Znak D-40 "strefa zamieszkania" (rys. 5.2.46.1) stosuje się w celu oznakowania ustalonej strefy zamieszkania, w której obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego (pierwszeństwo pieszych przed pojazdami, ograniczenie prędkości do 20 km/h, parkowanie tylko w miejscach wyznaczonych).

Znaki D-40 mają wymiary: długość podstawy 900 mm, wysokość 600 mm.

Umieszcza się je na początku strefy zamieszkania na wszystkich drogach doprowadzających do niej ruch. Strefy te ustala się w obszarach zabudowanych na ulicach, również pojedynczych, na których w zasadzie odbywa się ruch tylko docelowy, przede wszystkim w osiedlach mieszkaniowych, w dzielnicach willowych i zabytkowych (starówkach). Ustalenie takich stref powinno być poprzedzone szczegółową analizą zasadności ich umieszczenia opartą m.in. na statystyce wypadków drogowych.

Więc pytanie czy faktycznie powinien być znak za stacją trafo - te ulice są połączone a znaki są na wyjazdach do ulicy Orlińskiego - wydaje się, że jest to jeden ciąg i znaki powinny być tylko na początku a więc tak jak są teraz - przy wjazdach przy 6-tce i 8-emce. Chyba, żeby uznać, że strefa kończy się na "rogalu" między ulicami dojazdowymi przy obu blokach a sam "rogal" to już nie jest strefa zamieszkania. Podobnie przy dojeździe do ulicą między 10-tką a 8-ką znak jest na początku drogi - stanowi ona dojazd do ulicy przy 8-emce a więc wydaje się, że tam znak jest wystarczający. Być może jednak się mylę - przepisy jakie są każdy widzi - wydają się one jednoznaczne. Pytanie czy faktycznie można powołać tę kwestię odmawiając mandatu a później wygrać przed sądem karnym - z doświadczenia wiem, że jak się kwestionuje mandat to służby nie rezygnują z ukarania tylko kierują sprawę do sądu chyba, że sprawa jest oczywiście przez nie naciągana. Być może jednak macie inne doświadczania.

morth

Postautor: morth » 22 wrz 2017, 21:02

A pod Orlińskiego 8 i 10 to nie jest przypadkiem też droga pożarowa? Bo raczej tak, więc uzupełnić znak i po problemie.

Rysiul4

Postautor: Rysiul4 » 22 wrz 2017, 21:23

Krotka pilka wjezdzajac w strefe masz wiedziec dokad ona obowiazuje. U nas konczy sie ona znakiem droga wewnetrzna. Druga sprawa wjezdzajac od o10 w droge wenetrzna gdzie obowiazuja jedynie znaki drogowe nie musisz widziec znaku strefa zamieszkania ktoey jest przy o6. Tam MOZNA parkowac dokad nie uszczelnia strefy. Jak kierowca tego nie wie to nie powinien miec prawa jazdy. Podstawy ludzie.... podstawy!

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”