"Aktualności dla projektu Czyżyny (Pavia) etap III enklawa E13
z dnia 2015-02-04
Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Czyżyny (Pavia) etap III na dzień 31.01.2015r wynosi 21,2 %
z dnia 2015-01-09
Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Czyżyny (Pavia) etap III na dzień 30.12.2014r wynosi 21 %.
z dnia 2014-12-15
Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Czyżyny (Pavia) etap III na dzień 30.11.2014r wynosi 21 %.
z dnia 2014-11-07
Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Czyżyny (Pavia) etap III na dzień 30.10.2014r wynosi 20 %."
SŁABIUTKO!
Trzy miesiące prac i przybył tylko 1,2 procenta???!!!
Budowa poziomu podziemnego na Orlińskiego 1 - relacja
Re: Budowa poziomu podziemnego na Orlińskiego 1 - relacja
Praca ruszyła w lutym. Czekam na informację z bieżącego miesiąca.
Ciekawe czy zrobili planowane 30%. A jeśli nie to jak duże mają opóźnienie.
Ciekawe czy zrobili planowane 30%. A jeśli nie to jak duże mają opóźnienie.
jasiek pisze:Keniger Orlińskiego 8 ma mieć niby wcześniejszy termin realizacji, a który blok jeszcze bo piszesz, że dwa bloki mają być wcześniej? Przy tym O1 to pewnie zejdzie trochę bo jednak to jest "kolos" jednak.
Orlinskiego 8 i jeden z bloków na Avii o którym nie wiedzialem nawet, ze mają zacząc go budować . No i ja bym nie zapominał , ze pewnie w kwietniu lub maju wrzuca do sprzedazy kolejny blok z terminem oddania ... ?
mam nadzieje , ze nie bedzie za duzo grzybów do tego barszczu , ale budownictwo czy developerka to nie moja branża , ktoś pewnie nad tym czuwa i wie co robi.
Pytałem dzisiaj w biurze na ten moment 25%
Wspomniane % są odzwierciedleniem zaawansowania finansowego, które to nie zawsze odzwierciedla realnego postępu rzeczowego na budowie. Sam nadzoruje dla banku duża inwestycje mieszkaniową, gdzie wykonawca skończył (dość dawno) stan surowy zamknięty budynku, a deweloper nie może dobić z kasą do stanu surowego otwartego..i nie dostaje przelewu z MRP-otwarty. Powodów dla takiej sytuacji jest co najmniej kilka, ogólnie: plan finansowy z harmonogramu przeds.dewelop. rozłazi się w stosunku do realnego cash flow.
A można wyobrazić sobie sytuację, w której budynek jest skończony, ale nie wszystkie pieniądze zostały wydane? I co wtedy? Rozumiem, że wtedy zawsze jakieś koszty by się znalazły, ale tak czysto teoretycznie.
Swoją drogą podoba sytuacja do tej opisanej przez Ciebie zachodzi w przypadku Orlińskiego 4, czyli harmonogram budowy został mocno nadrobiony, ale harmonogram finansowy idzie swoim torem, jaki jest zapisany w umowie
Swoją drogą podoba sytuacja do tej opisanej przez Ciebie zachodzi w przypadku Orlińskiego 4, czyli harmonogram budowy został mocno nadrobiony, ale harmonogram finansowy idzie swoim torem, jaki jest zapisany w umowie

Nowy pisze:A można wyobrazić sobie sytuację, w której budynek jest skończony, ale nie wszystkie pieniądze zostały wydane? I co wtedy? Rozumiem, że wtedy zawsze jakieś koszty by się znalazły, ale tak czysto teoretycznie.
Do takich sytuacji również dochodzi. W momencie gdy budowa jest zakończona, a deweloper uzyska prawomocne pozwolenie na użytkowanie, bank przelewa całość kasy z MRP-otwarty, bez względu na stan budzetu (wykorzystany w całości, oszczednosc, doplata), jak deweloper nie otrzyma calosci kasy, nie przeniesie wlasnosci na nabywce :]
Jak co tydzień kolejny update z budowy O1. Czy myślicie że nowy, drugi, żuraw stojący w środku budynku to coś normalnego? Myślę że będzie ładnie wyglądał jako stały element garażu 

Ja od siebie dorzucam z dnia dzisiejszego.

"Aktualności dla projektu Czyżyny (Pavia) etap III enklawa E13
dnia 2015-03-09
Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Czyżyny (Pavia) etap III na dzień 27.02.2015r wynosi 25,00 %."
Coś drgnęło.
dnia 2015-03-09
Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Czyżyny (Pavia) etap III na dzień 27.02.2015r wynosi 25,00 %."
Coś drgnęło.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”