Odbiory mieszkań od dewelopera - uwagi i zgłoszenia - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
mateusz

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - uwagi i zgłoszenia - Avia 3

Postautor: mateusz » 23 wrz 2017, 22:58

Mi też przyszły wpierw dwie informacje o wyznaczeniu terminu u ich notariusza, ale po kilku godzinach zadzwonił Pan Filip z terminem drugiego odbioru.. mam nadzieję, że teraz mieszkanie będzie już moje....

kherson

Postautor: kherson » 24 wrz 2017, 10:25

W notarialnej umowie przeniesienia wlasnosci jest punkt, w którym nabywca stwierdza, ze lokal odebral. Nabywca ktory nie otrzymal kluczy nie moze tego podpisac, gdyz poswiadczylby nieprawde, dlatego ten punkt prawdopobobnie zostanie zastapiony innym wpisem. Prawdopodobnie w/g nowego wpisu nabywca stwierdzi ze lokal widzial i nie zglasza zastrzezen. Zatem będzie zmuszony odebrac lokal w takim stanie, w jakim Budimex mu przekaże podczas odbioru.

dintojra

Postautor: dintojra » 25 wrz 2017, 18:36

W temacie odbiorów.

Jestem po I i II odbiorze, gdzie nie usunięto wszystkich wad. Do niektórych w ogóle nie przystąpiono.

Jeśli macie wady, nie podpisujcie cz. II protokołu!
Osoba z Budimexu będzie Wam tłumaczyła, że to tylko potwierdzenie wybudowania lokalu. Nie tylko!
Jeśli konieczny jest taki zapis, że lokal wybudowano to umieście go w uwagach do protokołu: Nabywca stwierdza, że lokal wybudowano ale nie odbiera, ze względu na wady obniżające wartość lokalu lub uniemożliwiające eksploatację.

Odbiór w umowie to: potwierdzenie przez Nabywcę wybudowania Lokalu mieszkalnego, Części Nieruchomości wspólnej oddanych do wyłącznego korzystania poświadczone poprzez spisanie protokołu Odbioru.

Znaczenie definicji w umowie jest podchwytliwie sformułowane, natomiast w ustawie ma znacznie szersze i po protokolarnym podpisie jest podstawą do wyznaczenia terminu przeniesienia własności.
Po podpisaniu Nabywca ma znacznie mniej możliwości wpływu na przebieg usuwania usterek i skutecznego kwestionowania ich negatywnego rozpatrzenia.
Jak dobrze zrozumiałem, procedura usuwania usterek jest z kodeksu cywilnego, terminy przedawnienia są roczne.

Zacytuje jeszcze Art. 27 Odbiór w ustawie z dnia 16 września 2011 r. o ochronie praw nabywcy lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, można sobie ściągnąć całość.

Art. 27. 1. Przeniesienie na nabywcę prawa, o którym mowa w art. 1, poprzedzone jest odbiorem lokalu mieszkalnego
lub domu jednorodzinnego przez nabywcę, który następuje po zawiadomieniu o zakończeniu budowy domu jednorodzinnego,
przy jednoczesnym braku sprzeciwu ze strony właściwego organu, albo na podstawie decyzji o pozwoleniu
na użytkowanie.
2. Odbiór, o którym mowa w ust. 1, dokonywany jest w obecności nabywcy.
3. Z odbioru, o którym mowa w ust. 1, sporządza się protokół, do którego nabywca może zgłosić wady lokalu mieszkalnego
lub domu jednorodzinnego.
4. Deweloper jest zobowiązany, w terminie 14 dni od dnia podpisania protokołu, doręczyć nabywcy oświadczenie
o uznaniu wad lub oświadczenie o odmowie uznania wad oraz o jej przyczynach.
5. Deweloper jest zobowiązany, w terminie 30 dni od dnia podpisania protokołu, usunąć uznane wady lokalu mieszkalnego
lub domu jednorodzinnego. Jeżeli deweloper, mimo zachowania należytej staranności nie usunie wady w powyższym
terminie, może wskazać odpowiedni, inny termin usunięcia wad wraz z uzasadnieniem opóźnienia.
6. W zakresie nieuregulowanym w przepisach ust. 1–5 do odpowiedzialności dewelopera za wady fizyczne i prawne
lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego stosuje się przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny
o rękojmi.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2017, 19:30 przez dintojra, łącznie zmieniany 1 raz.

dintojra

Postautor: dintojra » 25 wrz 2017, 19:19

W temacie wezwania do przeniesienia własności .

Jestem po dwóch odbiorach, gdzie nie usunięto wszystkich usterek.
Otrzymałem zaproszenie do Notariusza na 2.X www.notariusz-kocma.pl.

Zastanawiałem się, dlaczego nie do Notariusza przy Avia 3.
Podejrzewam, że rezerwują terminy u wielu Notariuszy żeby upchać wszystkich do 2.X, bo później można naliczać kary.

Chciałem wysłać oficjalnie odpowiedź jn., być może ktoś z Was będzie miał cenne uwagi.

----------------------------------------------
Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na wezwanie do zawarcia umowy przeniesienia własności lokalu nr .... w budynku nr 3 w Osiedlu Avia w Krakowie informuję, że w myśl zawartej umowy rep. nr ..... oraz Ustawy z dnia 16 września 2011 r. o ochronie praw nabywcy lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego wezwanie nie jest skuteczne ze względu na:

- Deweloper na dzień wezwania nie usunął wad w lokalu stwierdzonych w protokołach odbioru z dnia ............. oraz ............., gdzie zgodnie z art. 27 ust. 1 oraz ust. 3 w/w ustawy przeniesienie własności lokalu poprzedzone jest protokolarnym odbiorem lokalu,
- Deweloper nie dopełnił obowiązku z art. 27 ust. 4 dla protokołu spisanego w dniu .............,
- Deweloper nie dopełnił obowiązku z art. 27 ust. 5 dla protokołu spisanego w dniu .............,
- Deweloper wzywa do przeniesienia własności lokalu o wartości podanej w umowie rep. .............. z wadami, które obniżają wartość lokalu,
- Deweloper realizuje zapisy umowy związane odbiorem lokalu i przeniesieniem własności równocześnie, bez zachowania następstwa tj. najpierw doprowadzenia do odbioru lokalu, a potem wezwania do przejęcia lokalu,
- Deweloper przez swoje działanie doprowadza do sytuacji, gdzie Nabywca nie może przejąć lokalu i czerpać z niego korzyści,
- Deweloper w projekcie aktu notarialnego żąda bezpodstawnie potwierdzenia odbioru lokalu, gdzie nie nastąpiło przekazanie kluczy,

Jednocześnie Nabywca zwraca uwagę, że uregulował płatność za przedmiotowy lokal w lutym 2017, wiele miesięcy przed przystąpieniem do odbioru lokalu dopełniając wymagań umowy.
-----------------------------------------------

dintojra

Postautor: dintojra » 25 wrz 2017, 19:30

W temacie pomiarów elektrycznych.

Na przeglądzie wykazałem brak pomiarów elektrycznych. Otrzymałem odpowiedź, że Deweloper odrzuca uwagę, ponieważ sprawdzenia instalacji są jednym z etapów budowy i musiały być wykonane przed jej zakończeniem.

Wszyscy ubezpieczyciele wymagają przy likwidacji szkody przedstawienia ostatnich protokołów pomiarów, niektórzy jak Vienna Insurance nawet z dwóch ostatnich.
Większość ubezpieczycieli wymaga eksploatacji lokali zgodnie z przeznaczeniem, czyli ze sprawnymi instalacjami, gdzie potwierdzeniem są aktualne protokoły.
Czy nie mogę żądać takich protokołów, aby sprawdzić czy mogę bezpiecznie eksploatować instalacje?

Nie rozumiem, dlaczego nie mogę tego uzyskać?

dintojra

Postautor: dintojra » 25 wrz 2017, 19:46

W temacie usterek.

Poza najczęstszymi usterkami typu ubytki w ścianach, regulacji okien, brudne nawiewniki, poprawa montażu osprzętu el, brudny osprzęt, uzupełnienia silikonów te ciekawsze to:

- skrzynka na listy w środku wykonana z dwóch arkuszy blachy gdzie w szparze mogą klinować się listy - poprosilem o zasylikonowanie
- skrzynka na listy - wystające gwinty od śruby, nie przykręcone wszystkie śruby w miejscach mocowania
- skrzynka na listy - mnóstwo tynku / gipsu w środku
- zacieki na aquapanelu i suficie balkonu - na I przeglądzie nie padało więc tylko wykazałem zacieki do przemalowania, natomiast na II przeglądzie padało i okazało się, że zacieki będą stale po kilku-kilkunastu tygodniach ponieważ woda gromadzi się na poręczach i spływa z brudem na aquapanel. Dla mnie wada projektowa i wykonawcza trudna do usunięcia. Podejrzewam, że zacieki na suficie balkonu są z tego samego powodu - gdzie gromadzi się woda i nacieka z brudem
- komórka lokatorska - ubytki, wgniecenia w wełnie / izolacji termicznej
- szacht z zaworami - nie usunięte nadlewki betonu / tynku w dolnej części (uwaga odrzucona bo to nie lokal, tylko powierzchnie wspólne, zgłaszać do administracji)
- szacht z zaworami - rdzewiejąca konstrukcja mocująca rury - chyba zaszczepie się na tężec :)
- szacht z zaworami - wełna po lewej stronie nie docięta, luźna, nie przyklejona, pyląca - podstawy BHP
- czujka oświetlenia w korytarzu - przy wychodzeniu z mieszkania trzeba zrobić 2 kroki w ciemny korytarz ponieważ przysłania ją oprawa oświetleniowa (uwaga odrzucona bo to nie lokal, tylko powierzchnie wspólne, zgłaszać do administracji)
- szpary obustronne progu i ościeżnicy - wykazałem próg do wymiany, otrzymałem pismo że przesuwają termin kolejnego odbioru ze względu dostawę progu, a później się okazało, że zasylikonowali szpary jako jedynemu na klatce. Brak nadzoru, a gotowe progi w różnych wymiarach można kupić lub wykonać Obi, Castorama, dziesiątki stolarni w ciągu jednego dnia.

Odnośnie powierzchni wspólnych w umowie jest informacja, że lokal będzie wyposazony w zawory do CO i wody. Jeśli zawory wyniesiono na zew. to ten szacht bedzie można podciągnąć pod lokal.

Wysyłam jeszcze pismo o realizacji umowy bez braku należytej staranności, bez nadzoru i wymaganego profesjonalizmu - dotyczy wezwania do II odbioru, gdzie do części uwag w ogóle nie przystąpiono.

Zastanawiam się na roszczeniami.

iiii

Postautor: iiii » 25 wrz 2017, 21:26

Odebrane ale co : na odbiorze mialam jeszcze ekipe ktora robila poprawki przez okolo 30min. Usterki dalej nie usuniete krzywo brudno i koszmar .. A z kazda naprawa bylo coraz gorzej .....

miśka

Postautor: miśka » 26 wrz 2017, 0:35

dintojra pisze:W temacie usterek.

Poza najczęstszymi usterkami typu ubytki w ścianach, regulacji okien, brudne nawiewniki, poprawa montażu osprzętu el, brudny osprzęt, uzupełnienia silikonów te ciekawsze to:

- skrzynka na listy w środku wykonana z dwóch arkuszy blachy gdzie w szparze mogą klinować się listy - poprosilem o zasylikonowanie
- skrzynka na listy - wystające gwinty od śruby, nie przykręcone wszystkie śruby w miejscach mocowania
- zacieki na aquapanelu i suficie balkonu - na I przeglądzie nie padało więc tylko wykazałem zacieki do przemalowania, natomiast na II przeglądzie padało i okazało się, że zacieki będą stale po kilku-kilkunastu tygodniach ponieważ woda gromadzi się na poręczach i spływa z brudem na aquapanel. Dla mnie wada projektowa i wykonawcza trudna do usunięcia. Podejrzewam, że zacieki na suficie balkonu są z tego samego powodu - gdzie gromadzi się woda i nacieka z brudem
- szacht z zaworami - nie usunięte nadlewki betonu / tynku w dolnej części (uwaga odrzucona bo to nie lokal, tylko powierzchnie wspólne, zgłaszać do administracji)
- szacht z zaworami - rdzewiejąca konstrukcja mocująca rury - chyba zaszczepie się na tężec :)
- szacht z zaworami - wełna po lewej stronie nie docięta, luźna, nie przyklejona, pyląca - podstawy BHP
- czujka oświetlenia w korytarzu - przy wychodzeniu z mieszkania trzeba zrobić 2 kroki w ciemny korytarz ponieważ przysłania ją oprawa oświetleniowa (uwaga odrzucona bo to nie lokal, tylko powierzchnie wspólne, zgłaszać do administracji)
- szpary obustronne progu i ościeżnicy - wykazałem próg do wymiany, otrzymałem pismo że przesuwają termin kolejnego odbioru ze względu dostawę progu, a później się okazało, że zasylikonowali szpary jako jedynemu na klatce. Brak nadzoru, a gotowe progi w różnych wymiarach można kupić lub wykonać Obi, Castorama, dziesiątki stolarni w ciągu jednego dnia.

Odnośnie powierzchni wspólnych w umowie jest informacja, że lokal będzie wyposazony w zawory do CO i wody. Jeśli zawory wyniesiono na zew. to ten szacht bedzie można podciągnąć pod lokal.

Wysyłam jeszcze pismo o realizacji umowy bez braku należytej staranności, bez nadzoru i wymaganego profesjonalizmu - dotyczy wezwania do II odbioru, gdzie do części uwag w ogóle nie przystąpiono.

Heh, poważnie chciało Ci się? Mi by było szkoda czasu nawet na to, żeby to napisać na forum a co dopiero żeby doszukiwać się takich bzdur...Silikonowanie skrzynki?? Nadlewki betonu?? Będziesz tam co tydzień zamiatał i pastował czy co?
Jeśli chodzi o zawory i liczniki, to Twój lokal jest w nie wyposarzony ale nie znaczy że do niego należą. Budynek (a co za tym idzie twoje mieszkanie również) jest wyposarzony w dach, ale to nie znaczy że należy tylko do Ciebie. Taka właśnie jest idea części wspólnych budynku.

Ludzie, opamietajcie się - jak zgłaszacie takie usterki to ja się nie dziwię, że nie możecie mieszkań odebrać.

evilkaa

Postautor: evilkaa » 26 wrz 2017, 10:11

miśka pisze:
dintojra pisze:W temacie usterek.

Heh, poważnie chciało Ci się? Mi by było szkoda czasu nawet na to, żeby to napisać na forum a co dopiero żeby doszukiwać się takich bzdur...Silikonowanie skrzynki?? Nadlewki betonu?? Będziesz tam co tydzień zamiatał i pastował czy co?
Jeśli chodzi o zawory i liczniki, to Twój lokal jest w nie wyposarzony ale nie znaczy że do niego należą. Budynek (a co za tym idzie twoje mieszkanie również) jest wyposarzony w dach, ale to nie znaczy że należy tylko do Ciebie. Taka właśnie jest idea części wspólnych budynku.

Ludzie, opamietajcie się - jak zgłaszacie takie usterki to ja się nie dziwię, że nie możecie mieszkań odebrać.

Dlaczego mamy się opamiętać.... to dotyczy naszych przyszłych własności i nikomu nic do tego, czy chcemy każdą krzywą śrubkę zgłaszać, czy nie.
Więc jeśli komuś nie odpowiadają zamieszczane przez nas uwagi, to można ich nie czytać i nie komentować - proste.
Jeśli odebrałeś, podpisałeś akt itp., to moje gratulacje i tyle w temacie.

I ostatnia sprawa: WYPOSAŻONY.....
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2017, 11:34 przez evilkaa, łącznie zmieniany 2 razy.

dintojra

Postautor: dintojra » 26 wrz 2017, 10:21

W temacie miska.

Kolego, niegrzecznie i z brakiem szacunku jest komentowanie uwag, które są pisane tylko do mojego mieszkania, za które zapłaciłem w lutym i do dzisiaj nie mogę użytkować. Płace -> wymagam. U mnie wszystko musi być pięknie, czysto i dobrze.

Bardziej konstruktywne byłoby, jakbyś sam napisał zgłoszone uwagi.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”