Brak odbioru mieszkania a podpisanie aktu notarialnego - Orlińskiego 1
-
Re: Brak odbioru mieszkania a podpisanie aktu notarialnego - Orlińskiego 1
Dostałem to samo pismo dzisiaj na maila. Ja bym tego nie podpisywał bo wtedy będzie trzeba płacić czynsz i wszystko a na mieszkanie i tak nie wejdziesz i nie wiadomo kiedy wejdziesz, a płacić będzie trzeba. Do tego będziesz się bujał z nimi jeśli chodzi o usterki. Ja jutro próbuje się dowiedzieć jakiegoś radcy prawnego co w takiej sytuacji trzeba zrobić. Bo oni chcą zrzucić z siebie wszelką odpowiedzialność i wymigać się od kar umownych za niedotrzymanie terminów.
Tez dostałam i też nie odebrałam...
A "Prosimy również o uregulowanie opłat za użytkowanie - oczywiście w przypadku gdy jeszcze nie zostały opłacone." ? O co chodzi?
A "Prosimy również o uregulowanie opłat za użytkowanie - oczywiście w przypadku gdy jeszcze nie zostały opłacone." ? O co chodzi?
Skoro mieszkanie nieodebrane jednak odebrałas bo podpisujesz ta umowę notarialna to musisz zapłacić zaległe czynsze i inne opłaty.ja tak rozumiem to zdanie,ale mogę się mylic
-
Nie wiem o co w tym zapisie może chodzić ale chyba chodzi to dla tych którzy odebrali klucze bo wtedy stan licznika i wszystko jest spisywane i dostają wszystkie dokumenty i konta gdzie trzeba płacić. A jak nie odebrane to nic nie dostajesz. Mam nadzieje że mi się uda dzisiaj coś dowiedzieć u radcy prawnego. Bo to są kpiny w jaki sposób mam podpisać przekazanie własności mieszkania jak nie zostało odebrane ze względu na usterki. Po podpisaniu tego będzie trzeba robić wszystkie opłaty a klucze do mieszkania jak dostanę w ciągu miesiąca będzie dobrze. Tym bardziej że wtedy oni już będą mieli wszystko gdzieś bo mieszkanie jest już wtedy moje i nie muszą się spieszyć i starać. To jest ich problem, że się nie wywiązują z umowy ale na siłę chcą wcisnąć mieszkanie.
Jak by ktoś coś wiedział dokładniej zanim ja się zorientuje to dawajcie znać.
Jak by ktoś coś wiedział dokładniej zanim ja się zorientuje to dawajcie znać.
-
Najlepszy jest punkt 3.
Naprawią Ci te usterki albo nie ale już więcej nie zgłosisz nawet gdyby Ci coś rozwalili w trakcie naprawiana tych usterek bo mieszkanie jest już Twoje. Podpisując ten punkt mamy pozamiatane...
Przynajmniej ja to tak rozumiem. Niektórzy pisali że mieli po 3 odbiory, a gdy to popiszemy pozostanie tylko ten jeden. I do widzenia.
3. Nabywca oświadcza, że przedmiotowy lokal widział, znany jest mu jego stan fizyczny i prawny oraz stan techniczny budynku, w którym jest położony i nie wnosi do nich zastrzeżeń (z uwzględnieniem uwag zgłoszonych w protokole odbioru technicznego z dnia _______ 2017 roku .
Naprawią Ci te usterki albo nie ale już więcej nie zgłosisz nawet gdyby Ci coś rozwalili w trakcie naprawiana tych usterek bo mieszkanie jest już Twoje. Podpisując ten punkt mamy pozamiatane...
Przynajmniej ja to tak rozumiem. Niektórzy pisali że mieli po 3 odbiory, a gdy to popiszemy pozostanie tylko ten jeden. I do widzenia.
BraveHeartt pisze:Najlepszy jest punkt 3.3. Nabywca oświadcza, że przedmiotowy lokal widział, znany jest mu jego stan fizyczny i prawny oraz stan techniczny budynku, w którym jest położony i nie wnosi do nich zastrzeżeń (z uwzględnieniem uwag zgłoszonych w protokole odbioru technicznego z dnia _______ 2017 roku .
Trochę dziwnie też można interpretować tekst, "lokal widział, znany jest mu jego stan fizyczny i prawny oraz stan techniczny budynku, w którym jest położony i nie wnosi do nich zastrzeżeń ". Wiele rzeczy wychodzi po wprowadzeniu się do budynku, to co mam rozumieć że nie bęziecie mogli już zgłosić potem np. jakiś rzeczy, które zobaczycie w częściach wspólnych?
Nie podpisałbym.
Dzwoniłam do Budimexu (do pani, która przysłała pismo) i zupełnie na spokojnie pani wytłumaczyła mi, że termin jest tylko propozycją i mogę się nie zgodzić i poczekać do odbioru mieszkania. Teraz się tylko zastanawiam jak to się ma do Banku, do umowy itd. ale muszę się wczytać ponownie w dokumenty.
Ktoś już w tym wątku wspominał, że co do banku to trzeba dostarczyć oświadczenie od budimexu, które oni sami niechętnie wydają. Bez tego mogą być problemy z kredytem. Nie starałem się jeszcze o ten kwitek więc może ktoś inny podzieli się swoim doświadczeniem na ten temat.
Kali pisze:Ktoś już w tym wątku wspominał, że co do banku to trzeba dostarczyć oświadczenie od budimexu, które oni sami niechętnie wydają. Bez tego mogą być problemy z kredytem. Nie starałem się jeszcze o ten kwitek więc może ktoś inny podzieli się swoim doświadczeniem na ten temat.
Proponuję zadzwonić do swojego Doradcy. Porozmawiać i nakreślić obecną sytuację. W efekcie ja dziś złożyłam w Banku pismo, które sama przygotowałam i w którym opisałam jak obecnie wygląda moja sytuacja i co zaproponował mi BX. To powinno wystarczyć na razie. Oczywiście zobowiązałam się do dostarczenia aktu własności niezwłocznie po jego podpisaniu.
-
Nie wiem jak Wy ale ja w tej sprawie kontaktuję się z prawnikiem. Zorientowałem się tylko puki co tyle, że akt notarialny który mieliśmy podpisany można różnie interpretować i ciężko stwierdzić jak odbierać niektóre zapiski. I czy nie będziemy mieć konsekwencji żadnych jeśli nie podpiszemy teraz przeniesienia własności lokalu.
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”