Brak odbioru mieszkania a podpisanie aktu notarialnego - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
BraveHeartt

Re: Brak odbioru mieszkania a podpisanie aktu notarialnego - Orlińskiego 1

Postautor: BraveHeartt » 03 paź 2017, 20:45

Dostałem to samo pismo dzisiaj na maila. Ja bym tego nie podpisywał bo wtedy będzie trzeba płacić czynsz i wszystko a na mieszkanie i tak nie wejdziesz i nie wiadomo kiedy wejdziesz, a płacić będzie trzeba. Do tego będziesz się bujał z nimi jeśli chodzi o usterki. Ja jutro próbuje się dowiedzieć jakiegoś radcy prawnego co w takiej sytuacji trzeba zrobić. Bo oni chcą zrzucić z siebie wszelką odpowiedzialność i wymigać się od kar umownych za niedotrzymanie terminów.

a.k.

Postautor: a.k. » 03 paź 2017, 21:54

Tez dostałam i też nie odebrałam...
A "Prosimy również o uregulowanie opłat za użytkowanie - oczywiście w przypadku gdy jeszcze nie zostały opłacone." ? O co chodzi?

zagi

Postautor: zagi » 03 paź 2017, 23:54

Skoro mieszkanie nieodebrane jednak odebrałas bo podpisujesz ta umowę notarialna to musisz zapłacić zaległe czynsze i inne opłaty.ja tak rozumiem to zdanie,ale mogę się mylic

BraveHeartt

Postautor: BraveHeartt » 04 paź 2017, 8:42

Nie wiem o co w tym zapisie może chodzić ale chyba chodzi to dla tych którzy odebrali klucze bo wtedy stan licznika i wszystko jest spisywane i dostają wszystkie dokumenty i konta gdzie trzeba płacić. A jak nie odebrane to nic nie dostajesz. Mam nadzieje że mi się uda dzisiaj coś dowiedzieć u radcy prawnego. Bo to są kpiny w jaki sposób mam podpisać przekazanie własności mieszkania jak nie zostało odebrane ze względu na usterki. Po podpisaniu tego będzie trzeba robić wszystkie opłaty a klucze do mieszkania jak dostanę w ciągu miesiąca będzie dobrze. Tym bardziej że wtedy oni już będą mieli wszystko gdzieś bo mieszkanie jest już wtedy moje i nie muszą się spieszyć i starać. To jest ich problem, że się nie wywiązują z umowy ale na siłę chcą wcisnąć mieszkanie.
Jak by ktoś coś wiedział dokładniej zanim ja się zorientuje to dawajcie znać.

BraveHeartt

Postautor: BraveHeartt » 04 paź 2017, 8:48

Najlepszy jest punkt 3.
3. Nabywca oświadcza, że przedmiotowy lokal widział, znany jest mu jego stan fizyczny i prawny oraz stan techniczny budynku, w którym jest położony i nie wnosi do nich zastrzeżeń (z uwzględnieniem uwag zgłoszonych w protokole odbioru technicznego z dnia _______ 2017 roku .

Naprawią Ci te usterki albo nie ale już więcej nie zgłosisz nawet gdyby Ci coś rozwalili w trakcie naprawiana tych usterek bo mieszkanie jest już Twoje. Podpisując ten punkt mamy pozamiatane...
Przynajmniej ja to tak rozumiem. Niektórzy pisali że mieli po 3 odbiory, a gdy to popiszemy pozostanie tylko ten jeden. I do widzenia.

morth

Postautor: morth » 04 paź 2017, 9:14

BraveHeartt pisze:Najlepszy jest punkt 3.
3. Nabywca oświadcza, że przedmiotowy lokal widział, znany jest mu jego stan fizyczny i prawny oraz stan techniczny budynku, w którym jest położony i nie wnosi do nich zastrzeżeń (z uwzględnieniem uwag zgłoszonych w protokole odbioru technicznego z dnia _______ 2017 roku .

Naprawią Ci te usterki albo nie ale już więcej nie zgłosisz nawet gdyby Ci coś rozwalili w trakcie naprawiana tych usterek bo mieszkanie jest już Twoje. Podpisując ten punkt mamy pozamiatane...
Przynajmniej ja to tak rozumiem. Niektórzy pisali że mieli po 3 odbiory, a gdy to popiszemy pozostanie tylko ten jeden. I do widzenia.

Trochę dziwnie też można interpretować tekst, "lokal widział, znany jest mu jego stan fizyczny i prawny oraz stan techniczny budynku, w którym jest położony i nie wnosi do nich zastrzeżeń ". Wiele rzeczy wychodzi po wprowadzeniu się do budynku, to co mam rozumieć że nie bęziecie mogli już zgłosić potem np. jakiś rzeczy, które zobaczycie w częściach wspólnych?

Nie podpisałbym.

a.k.

Postautor: a.k. » 04 paź 2017, 11:37

Dzwoniłam do Budimexu (do pani, która przysłała pismo) i zupełnie na spokojnie pani wytłumaczyła mi, że termin jest tylko propozycją i mogę się nie zgodzić i poczekać do odbioru mieszkania. Teraz się tylko zastanawiam jak to się ma do Banku, do umowy itd. ale muszę się wczytać ponownie w dokumenty.

Kali

Postautor: Kali » 04 paź 2017, 11:40

Ktoś już w tym wątku wspominał, że co do banku to trzeba dostarczyć oświadczenie od budimexu, które oni sami niechętnie wydają. Bez tego mogą być problemy z kredytem. Nie starałem się jeszcze o ten kwitek więc może ktoś inny podzieli się swoim doświadczeniem na ten temat.

agulass

Postautor: agulass » 04 paź 2017, 18:24

Kali pisze:Ktoś już w tym wątku wspominał, że co do banku to trzeba dostarczyć oświadczenie od budimexu, które oni sami niechętnie wydają. Bez tego mogą być problemy z kredytem. Nie starałem się jeszcze o ten kwitek więc może ktoś inny podzieli się swoim doświadczeniem na ten temat.

Proponuję zadzwonić do swojego Doradcy. Porozmawiać i nakreślić obecną sytuację. W efekcie ja dziś złożyłam w Banku pismo, które sama przygotowałam i w którym opisałam jak obecnie wygląda moja sytuacja i co zaproponował mi BX. To powinno wystarczyć na razie. Oczywiście zobowiązałam się do dostarczenia aktu własności niezwłocznie po jego podpisaniu.

BraveHeartt

Postautor: BraveHeartt » 06 paź 2017, 11:35

Nie wiem jak Wy ale ja w tej sprawie kontaktuję się z prawnikiem. Zorientowałem się tylko puki co tyle, że akt notarialny który mieliśmy podpisany można różnie interpretować i ciężko stwierdzić jak odbierać niektóre zapiski. I czy nie będziemy mieć konsekwencji żadnych jeśli nie podpiszemy teraz przeniesienia własności lokalu.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”