Witam
Chciałabym zapytać czy ktoś się orientuje w temacie kosztów użytkowania wieczystego działki pod tą inwestycję. Działka w miejscowym planie jest wpisana pod działalność usługową ale będą na niej wybudowane mieszkania. Zadaliśmy pytanie do dewelopera w tej kwestii, na które nie otrzymaliśmy jednoznacznej odpowiedzi. Opłata z tytułu użytkowania wieczystego może wynieść od 1 do 3% (kilka tysięcy złotych rocznie w zależności od powierzchni udziału na działce). Czy jest może ktoś kto orientuje się w tym temacie, ponieważ zakup mieszkania w tej inwestycji może być bardzo drogi w przyszłości ze względu na wysokie opłaty z tytułu użytkowania wieczystego?
Bardzo dziękuję za pomoc.
Koszty użytkowania wieczystego a zakup mieszkania - Aleja Pokoju 83 (Atal)
Re: Koszty użytkowania wieczystego a zakup mieszkania - Aleja Pokoju 83 (Atal)
Witam,
mamy informację, że koszt dzierżawy to 2,81 zł/m2. Też budzi u nas mały niepokój to użytkowanie wieczyste gruntu, ale chyba się zdecydujemy ponieważ zapewniono nas, że nawet jeśli kwota ta wzrośnie to nieznacznie. Przy założeniu, że będzie to faktycznie taka opłata, to opłata roczna nie będzie jakaś wysoka, ale boimy się, żeby ta cena nie wzrosła jakoś znacznie. Skąd ma Pani informację, że grunt jest przeznaczony pod zabudowę usługową? Czy w związku z tym opłata ta może wzrosnąć przy zmianie na zabudowę mieszkaniową?
mamy informację, że koszt dzierżawy to 2,81 zł/m2. Też budzi u nas mały niepokój to użytkowanie wieczyste gruntu, ale chyba się zdecydujemy ponieważ zapewniono nas, że nawet jeśli kwota ta wzrośnie to nieznacznie. Przy założeniu, że będzie to faktycznie taka opłata, to opłata roczna nie będzie jakaś wysoka, ale boimy się, żeby ta cena nie wzrosła jakoś znacznie. Skąd ma Pani informację, że grunt jest przeznaczony pod zabudowę usługową? Czy w związku z tym opłata ta może wzrosnąć przy zmianie na zabudowę mieszkaniową?
Re: Re: Koszty użytkowania wieczystego a zakup mieszkania - Aleja Pokoju 83 (Atal)
Informacja ta wynika z miejscowego planu zagospodarowania - można to sprawdzić na internecie dla obszaru Czyżyny Łęg. Ta kwota 2,81 zł/m2 jest bardzo niska i raczej może dotyczyć podatku od nieruchomości (nie wiem dokładnie). Wg mnie koszt użytkowania wieczystego może wynieść nawet kilka tysięcy rocznie za mieszkanie oraz garaż.
Ale ma Pani jakieś uzasadnienie dla takiego wyliczenia? Taką informację uzyskałem od działu sprzedaży ATAL, dokładnie dopytałem, czy chodzi o użytkowanie gruntu, a informację potwierdziła nam inna Pani na ostatniej giełdzie mieszkań. Są to wyliczenia z tego roku. Być może w Urzedzie miasta są w stanie potwierdzić i ewentualnie doradzić jak to może wyglądać? Dobrze byłoby gdzieś rozwiać wątpliwości, ale nie wiem za bardzo do kogo się zwrócić. Wiem, że w sejmie leży ustawa mówiąca o wykupie gruntów na użytkowanie wieczyste, a data jej uchwalenia była już kilkukrotnie przekładana i nie wiem jaki jest ostatecznie termin głosowania nad nią.
Witam, aktualnie płacę użytkowanie wieczyste na osiedlu przy ul. Sołtysowskiej. Roczny koszt to około 220zł (w tym za miejsce w garażu podziemnym 80zł z uwagi na wspomniane 3%). Koszt zależy od wartości działki, ilości mieszkań, metrażu i samego podziału działki np. na części wspólne. Ciężko na tym etapie będzie wyliczyć coś dokładnie ale jeśli już to trzeba pytać w Urzędzie Miasta, Dział Opłat i Podatków. Na pewno plan zagospodarowania czy nawet planowane obiekty usługowe nie podniosą opłaty. Jeśli ktoś kupi mieszkanie będzie płacić 1% wartości udziału jaki ma w działce. Garaż jako obiekt nie mieszkalny 3%. Dodam że od 5lat moja opłata się nie zmieniła. Zakładając że wartość działki jest np. dwukrotnie większą a mieszkań będzie dwukrotnie mniej to opłata roczna może zbliżyć się do 1000zl. Uż.W. to jedno a czynsz to drugie. Często słyszę że ktoś płaci za podobne mieszkanie kilkaset złotych więcej (podobne zużycie mediów, też chronione, też fundusz remontowy itd) co w efekcie przekłada się na większe koszty niż wspomniane Uż.W. Pozdrawiam.
Witam,
Również kontaktowałem się z firmą Atal odnośnie opłat z tytułu użytkowania wieczystego. Dodatkowo poprosiłem o wykaz dodatkowych opłat jakie należy opłacić. Poniżej informacje od dewelopera (są to opłaty dla Bagry Park i opłaty należy traktować tylko poglądowo - mogą ulec zmianie):
LOKALE MIESZKALNE I UŻYTKOWE
1. Opłata eksploatacyjna: 2,71 zł/m2 (wg powierzchni użytkowej lokalu i pomieszczeń
przynależnych)
2. Centralne ogrzewanie i ciepła woda - opłata stała: 1,50 zł/m2 (wg powierzchni
użytkowej lokalu)
3. Zimna woda i kanalizacja: 10,15 zł/m3
4. Ciepła woda - opłata zmienna wg zużycia: 18,00 zł/m3 (zimna woda plus podgrzanie)
5. Centralne ogrzewanie opłata zmienna wg zużycia: 40,00 zł/GJ
6. Wywóz odpadów: 20,00 zł/lokal
MIEJSCA POSTOJOWE W GARAŻU
Opłata eksploatacyjna: 1,73 zł/m2 (wg powierzchni użytkowej udziału w garażu)
MIEJSCA POSTOJOWE NA ZEWNĄTRZ
Opłata eksploatacyjna: 0,38 zł/m2
Dodatkowo jeżeli chodzi o inwestycję Aleja Pokoju 83 – raz w roku klienci będą zobowiązani do uiszczania podatku z tytułu użytkowania wieczystego gruntu – wstępnie obliczona kwota to 2,81 zł/m2 mieszkania.
Czy dobrze rozumie, że 2,71 zl/m2 to opłata za czynsz, a ewentualne przekroczenia wody, ogrzewania itd będą naliczane wg powyzszego cennika?
Pozdrawiam.
Również kontaktowałem się z firmą Atal odnośnie opłat z tytułu użytkowania wieczystego. Dodatkowo poprosiłem o wykaz dodatkowych opłat jakie należy opłacić. Poniżej informacje od dewelopera (są to opłaty dla Bagry Park i opłaty należy traktować tylko poglądowo - mogą ulec zmianie):
LOKALE MIESZKALNE I UŻYTKOWE
1. Opłata eksploatacyjna: 2,71 zł/m2 (wg powierzchni użytkowej lokalu i pomieszczeń
przynależnych)
2. Centralne ogrzewanie i ciepła woda - opłata stała: 1,50 zł/m2 (wg powierzchni
użytkowej lokalu)
3. Zimna woda i kanalizacja: 10,15 zł/m3
4. Ciepła woda - opłata zmienna wg zużycia: 18,00 zł/m3 (zimna woda plus podgrzanie)
5. Centralne ogrzewanie opłata zmienna wg zużycia: 40,00 zł/GJ
6. Wywóz odpadów: 20,00 zł/lokal
MIEJSCA POSTOJOWE W GARAŻU
Opłata eksploatacyjna: 1,73 zł/m2 (wg powierzchni użytkowej udziału w garażu)
MIEJSCA POSTOJOWE NA ZEWNĄTRZ
Opłata eksploatacyjna: 0,38 zł/m2
Dodatkowo jeżeli chodzi o inwestycję Aleja Pokoju 83 – raz w roku klienci będą zobowiązani do uiszczania podatku z tytułu użytkowania wieczystego gruntu – wstępnie obliczona kwota to 2,81 zł/m2 mieszkania.
Czy dobrze rozumie, że 2,71 zl/m2 to opłata za czynsz, a ewentualne przekroczenia wody, ogrzewania itd będą naliczane wg powyzszego cennika?
Pozdrawiam.
Wygląda na to, że osiedle faktycznie powstaje na działce o przeznaczeniu usługowym. Czy ktoś się orientuje jak w takim wypadku będzie wyglądać kwestia ujęta w planowanej od dawna ustawie, która została już po raz trzeci przesunięta, tym razem na styczeń 2018? Mówi ona "Projekt ustawy zakłada, że z chwilą wejścia w życie nowych przepisów posiadacze prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe automatycznie staną się właścicielami (lub współwłaścicielami) tych gruntów – niezależnie od tego, czy sobie tego życzą czy nie.". Czy należy przez to rozumieć, że na tym osiedlu nie będzie można przekształcić gruntów na własnościowe jeśli nie są to grunty przeznaczone stricte na cele mieszkaniowe?
Mnie biuro sprzedaży poinformowało, że 2,81 pln/m2 mieszkania to jedyna opłata z tytułu użytkowania wieczystego jaką będę ponosił. Natomiast nie ma oddzielnej opłaty za miejsca w garażu, więc albo ona nie występuje w ogóle albo jest już wliczona i rozłożona po równo na wszystkie mieszkania. Swoją drogą nie znalazłem nigdzie wyjaśnienia odnośnie opłat za miejsca postojowe, tym bardziej na platformach gdzie przy zakupie dajmy na to platformy górnej i dolnej miałbym płacić za obydwie? równie dobrze mogli by obliczać powierzchnie użytkową półek w mieszkaniu i doliczać do metrażu
Dobrze było by tą kwestie skonsultować z kimś kompetentnym przed podpisaniem umowy deweloperskiej. 

Yaro pisze: Mówi ona "Projekt ustawy zakłada, że z chwilą wejścia w życie nowych przepisów posiadacze prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe automatycznie staną się właścicielami (lub współwłaścicielami) tych gruntów – niezależnie od tego, czy sobie tego życzą czy nie.". Czy należy przez to rozumieć, że na tym osiedlu nie będzie można przekształcić gruntów na własnościowe jeśli nie są to grunty przeznaczone stricte na cele mieszkaniowe?
Rożnie to można interpretować. Skoro grunt został zabudowany na cele mieszkaniowe, to znaczy że mieszkańcy powinni stać się właścicielami.
Nie orientuje się ktoś jak jest np. w nowych blokach na Sołtysowskiej? Czy tam też sięgają plany zagospodarowania mówiące o działalności usługowej? Z tego co pisze użytkownik M_Biernik to nie ma tam jakichś skandalicznych opłat i innych niespodzianek.
Czy otrzymał ktoś od dewelopera informacje jak zostało wyliczone te 2,81 zł/m2? Znalazłem w sieci dyskusję na temat innej inwestycji Atal, na ul. Wielickiej i tam te koszty są znacznie wyższe, a lokalizacja nie wydaje się być bardziej atrakcyjna. Na Al. Pokoju opłata roczna za mieszkanie 50m2 wynosiłaby 140,5 zł. czy to możliwe? Poniżej wrzucam dyskusje - trzeba usunąć spacje
https:// budujesie. pl/viewtopic.php?f=24&t=794
Proszę o informację, jeśli ktoś zna szczegóły.
https:// budujesie. pl/viewtopic.php?f=24&t=794
Proszę o informację, jeśli ktoś zna szczegóły.
Wróć do „Aleja Pokoju 83 Atal - forum mieszkańców”