Wyspa w kuchni / w salonie: plusy i minusy wyspy, opinie - jaką zrobić i gdzie
Wyspa w kuchni / w salonie: plusy i minusy wyspy, opinie - jaką zrobić i gdzie
Pojawił się tu kiedyś wątek o tym, czy bar oddzielający aneks kuchenny od salonu do dobre rozwiązanie. Ale w nim pojawiły się również wpisy na temat wyspy w kuchni i chyba warto rozpocząć również dyskusję o takim rozwiązaniu. Widziałem coś takiego u znajomego i muszę przyznać, że zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie. Co prawda na wyspie nie było umywalki czy płyty indukcyjnej, ale sporej wielkości prostokątny blat to niezłe rozwiązanie, tym bardziej, że był po jednej stronie wypuszczony dalej, dzięki czemu dobrze spełnia również funkcję niewielkiego stołu. A pod nim oczywiście dodatkowe szafki i schowki
Jak dla mnie świetna sprawa, jeśli ktoś ma na to odrobinę miejsca, moja opinia zdecydowanie na plus.

Re: Wyspa w kuchni / w salonie: plusy i minusy wyspy, opinie - jaką zrobić i gdzie
Jak dla mnie pomysl wyspy to mozna robic majac duze powierzchnie. W pomieszczeniach w blokach gdzie wiekszosc planujesz tak by rozsadnie zagospodarowac wszystko na 40-60m2 jest moim zdaniem lipą. Kiedys widzialem artykuł pokazujacy na podstawie roznych utawien, ze kuchnia z wyspa powinna miec min 15m2 i to jest minimum tak na styk. W przypadku otwartej kuchni kolo 10m2.
W domu albo apartamencie 100m2 to mozna sobie robic.
W domu albo apartamencie 100m2 to mozna sobie robic.
Re: Wyspa w kuchni / w salonie: plusy i minusy wyspy, opinie - jaką zrobić i gdzie
Tak jak pisałem, ja widziałem to w formie takiego "stałego stołu" jakoś na granicy aneksu kuchennego i salonu, dawało radę, choć gdyby się tam chciało włożyć faktycznie jeszcze normalny stół, to byłoby dosyć słabo z miejscem 

Ja uważam to za bardzo fajne rozwiązanie. Zdecydowanie stawiam na wyspę jak na stół, który sugeruje budimex w projekcie. Wiadomo, są różne mieszkania. Niemniej jednak większość z nich ma w salonie aneks kuchenny i w takim przypadku to bardzo fajne rozwiązanie. Niestety metraże nie powalają na kolana, ciężko pogodzić w salonie posiadanie stołu do wspólnych posiłków jak i wyspy do wygodnego gotowania tudzież blatu do "kuchennych pogaduszek"
Mimo iż cenię sobie mocno czas spędzany z rodziną to taki stół by się u mnie sprawdzał raz w tygodniu, wyspa będzie służyła przez 7 dni. Proszę zwrócić uwagę na projektach ile miejsca jest przeznaczonego na blaty kuchenne. Centymetr i porównujemy to z aktualnym stanem w mieszkaniu. W przypadku aneksu jest ubogo. Wiadomo że można wspomagać się stołem, ale skoro ma mi służyć do gotowania to wolę mieć wyspę 
Na koniec takie małe rozwiązanie odnośnie wyspy podpatrzone w programach kulinarnych. Wiadomo że pod spodem robi się szafki, ale można też kawałek wydzielić na kosz na odpady i zrobić w blacie dziurkę
Przy obieraniu niezwykle przydatne, jednym ruchem ręki wszystko w koszu się znajduje
Technicznie nie wiem jak to dokładnie wygląda, nie sprawdzałem jeszcze nigdzie.
BTW Zwiedzając mieszkania w Atalu widziałem że tam od razu przewidują w większości mieszkań wyspy i przygotowywane są pod nie instalacje na etapie budowy

Na koniec takie małe rozwiązanie odnośnie wyspy podpatrzone w programach kulinarnych. Wiadomo że pod spodem robi się szafki, ale można też kawałek wydzielić na kosz na odpady i zrobić w blacie dziurkę

BTW Zwiedzając mieszkania w Atalu widziałem że tam od razu przewidują w większości mieszkań wyspy i przygotowywane są pod nie instalacje na etapie budowy

-
Ja w swoim małym salonie planuję wyspę, ponieważ zależy mi na blacie roboczym, ostatnio znalazłam fajne rozwiązanie - ławostoły.
Wklejam link, może komuś się przyda
oczywiście ceny są różne, ale warto zainwestować w takim praktyczny stół.
allegro.pl/stolik-lawa-rozkladana-podnoszona-lawostol-diana-i5705634477.html
Pozdrawiam
Wklejam link, może komuś się przyda

Pozdrawiam
moze komuś to pomoże ja mam na obecnym mieszkaniu kuchnie w takim podobnym ala Skandynawskim stylu. W sensie chodzi o blat ktory jest przedlużony i pełni funkcje stolu, od gory wiszące lampy z żarnikiem wieczorami robią klimat. Na dole są szafki i kwadratowe poleczki na wino 4x4 (16 miejsc). Za blatem jest sofa z tv czyli jednym słowem taki salon z kuchnia.
homebook.pl/inspiracje/kuchnia/59434_mieszkanie-krakow-debniki-kuchnia-styl-skandynawski

Wnioski moje są takie. Jest to efektowne i robi wrażenie dla salonu, dla singla jak znalazł lub młodego małżeństwa. W przypadku kiedy ma się rodzine i ograniczoną powierzchnie to taka kuchnia jest słabym pomysłem.
homebook.pl/inspiracje/kuchnia/59434_mieszkanie-krakow-debniki-kuchnia-styl-skandynawski

Wnioski moje są takie. Jest to efektowne i robi wrażenie dla salonu, dla singla jak znalazł lub młodego małżeństwa. W przypadku kiedy ma się rodzine i ograniczoną powierzchnie to taka kuchnia jest słabym pomysłem.
-
jednokolorowa pisze:Ja w swoim małym salonie planuję wyspę, ponieważ zależy mi na blacie roboczym, ostatnio znalazłam fajne rozwiązanie - ławostoły.
Wklejam link, może komuś się przydaoczywiście ceny są różne, ale warto zainwestować w takim praktyczny stół.
Pozdrawiam
pochwalisz sie zdjeciem swojej "wyspy"?

-
Podbijam temat. Chętnie podpatrzę, jak urządziliście salony z aneksem
Z wyspą lub innymi rozwiązaniami, najlepiej takimi z funkcją stołu 

my przenosiliśmy kuchnie do salonu (w planie była osobna) o powierzchni prawie 19m2. Na wyspę nie było miejsca więc będzie okrągły stół (o średnicy ok 1m) z możliwością rozkładania. Pomieszczenie trochę chyba będzie ciasne, jednak 3 sypialnia + pralnia to duży plus w mieszkaniu 

https://www.youtube.com/watch?v=QgkhUT4yDx8 - South Park na temat wyspy w kuchni 

Wróć do „Jak urządzić kuchnię w nowym mieszkaniu?”