Komunikacja publiczna i samochodowa w Czyżynach - propozycje usprawnień

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
maciek

Re: Komunikacja publiczna i samochodowa w Czyżynach - propozycje usprawnień

Postautor: maciek » 25 paź 2017, 21:40

Obrazek
ewentualnie takie rozwiązanie ....

sam.slater

Postautor: sam.slater » 25 paź 2017, 21:56

maciek pisze:Ha - mam Was zwolennicy komunikacji miejskiej - przeciwnicy prywatnych samochodów ;) Z jednej strony krytykujecie, że samochody parkują pod oknami i ciężko komuś przejść 400 m z parkingu, a z drugiej strony chcecie przystanków pod samymi oknami - ciężko jest przejść owe 400 m. :roll:
Dla mnie wystarczy, gdyby przystanek był w okolicy dawnego biura sprzedaży BDX, cieszyłbym się również jakby auta nie blokowały Orlińskiego, nie były zaparkowane na trawnikach, przejściach dla pieszych. 8-)
PS już widzę tę mijankę autobusów na łuku. :lol:

Dlatego napisałem, że tego jakoś nie widzę...zamysł jest dobry, autobus się pewnie zmieści, ale warunkiem ulica wolna od dzikiego parkowania. Przystanek nieopodal dawnej siedziby BX też załatwi sprawę. Przyłapałeś mnie,też mi się nie chce biegać na autobus 650 m, 8 min. ;)

A poza tym:
facebook.com/PKKinfo/posts/1768182979899892:0 ;)

Saul

Postautor: Saul » 26 paź 2017, 0:42

maciek pisze:Ha - mam Was zwolennicy komunikacji miejskiej - przeciwnicy prywatnych samochodów ;) Z jednej strony krytykujecie, że samochody parkują pod oknami i ciężko komuś przejść 400 m z parkingu, a z drugiej strony chcecie przystanków pod samymi oknami - ciężko jest przejść owe 400 m. :roll:
Dla mnie wystarczy, gdyby przystanek był w okolicy dawnego biura sprzedaży BDX, cieszyłbym się również jakby auta nie blokowały Orlińskiego, nie były zaparkowane na trawnikach, przejściach dla pieszych. 8-)
PS już widzę tę mijankę autobusów na łuku. :lol:

Zarzucają innym, a sami robią to samo. No ale wiadomo, jak to jest, gdy myśli się tylko o sobie i tylko ich zdanie ma racje bytu

Arav

Postautor: Arav » 26 paź 2017, 9:03

Pieknie kogos ponioslo z ta wizja 129 miedzy naszymi drapaczami chmur :D

Wedlug mnie przydaloby sie cos co szybko wskoczy na Bora/Opolska I dalej juz sobie pomknie... wydaje mi sie ze wzdluz Bora/Opolskiej moze pracowac spora czesc z nas.... jest coraz wiecej biurowcow/sklepow/galerii.

Inna sprawa.... nie ma zadnego sensownego przystanku na Bora w okolicy Serenady ... trzeba sie od gory przez Dobrego Pasterza jedynie pakowac... a jak wiemy z przepustowoscia tej jednopasmowki zdecydowanie nie ma szalu.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 26 paź 2017, 15:27

Trochę z innej beczki, a mianowicie jeżeli mówimy o transporcie publicznym, to nie lepiej byłoby puszczać na telebimie jakieś filmy, żeby umilić podróż. Co z tego, że jedziemy czasem parę przystanków i nie oglądniemy całego, ale lepsze to niż durne reklamy i filmy promujące migracje! Jak to widzę z dnia na dzień, to chce mi się rzygać.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 18:18 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Arav

Postautor: Arav » 26 paź 2017, 15:43

A wedlug mnie najlepsza opcja byloby wyswietlanie mapek z Google Maps - Traffic z aktualna sytuacja na ulicach zeby bylo wiadomo ktoredy dotrze sie najszybciej do celu.... no ale moze jednak wrocmy na ziemie.. :D

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 26 paź 2017, 15:46

Nie głupi pomysł.:)

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 08 lis 2017, 8:57

Pieniądze poszły na estakady i zapory dźwiękowe na Bohomolca-Bora Komoroskiego. Linie MPK poprzesuwali, lub utworzyli Tam, lub na Dąbroskiej. Tam się inwestuje!

mik

Postautor: mik » 17 lis 2017, 12:49

Odnośnie parkowania. Teraz jak na Medweckiego nieczynne jest po jednym pasie w każdym kierunku z powodu remontu nawierzchni, nie widzę, żeby stanowiło to jakiś problem i wąskie gardło dla ruchu samochodowego. Może rzeczywiście warto byłoby rozważyć to co proponował radny Ziemiański (jak dobrze pamiętam) - zezwolić na parkowanie na skrajnym północnym i południowym pasie ruchu, od pierwszego do drugiego wjazdu w 2 Pułku.

Arav

Postautor: Arav » 17 lis 2017, 14:38

To ze TERAZ nie ma problemu z przepustowoscia nie oznacza ze jak sie wprowadza cale Nowe Czyzyny, Hynka, i pare innych okolicznych inwestycji to tez bedzie tak kolorowo... mam powazne obawy...

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”