Ponieważ mój temat został przeniesiony do tematu związanego z ochroną, tworzę nowy dotyczący spotkania.
Aby uruchomić procedurę odwołania ochrony musimy złożyć wniosek w tej sprawie (z 10 podpisami). Potem Zarządca przygotowuje ustwę i głosowanie odbywa się przez Internet w panelu klienta. Proponuję zrobić spotkanie ( i zebrać wymagane podpisy) w tej sprawie 8 listopada (środa) o godz 19:00 na naszym dziedzińcu. Proszę o potwierdzenie przybycia.
Pierwsze spotkanie i uruchomienie procedury usunięcia ochrony - Avia 3
Re: Pierwsze spotkanie i uruchomienie procedury usunięcia ochrony - Avia 3
ale może najpierw znajdźmy jakąś alternatywę dla rezygnacji z ochrony. Trzeba pomyśleć o monitoringu, dogadaniem się z innymi blokami na Avii. A takie odwoływanie ochrony, bo tak i już chyba jest nie na miejscu.
Ja również nie popieram takich wniosków byle szybciej zaoszczędzić 60zl! A później będziemy z przysłowiową ręką w nocniku...
Ja przede wszystkim nie rozumiem tego pośpiechu.
Nie chciałabym już głosować, nie mam jeszcze całkowicie wyrobionego zdania na ten temat. Mieszkanie odebrałam, ale jeszcze się nie wprowadziłam. Myślę że jest jeszcze trochę takich osób.
Chciałabym się móc przekonać, czy faktycznie ta ochrona jest zbędna. Póki co zrobiła na mnie dobre wrażenie.
Dlatego uważam, że sprawiedliwie byłoby poczekać z tym przynajmniej do pierwszego zebrania wspólnoty, każdy miałby prawo przekonać się jak działa ochrona i każdy mógłby się wtedy określić. Byłby też czas, w razie odwołania, na zastanowienie się nad jakąś sensowną alternatywą i jej realizacją.
W tym momencie nie rozumiem też za bardzo jak miałoby to wyglądać, co ze zdaniem osób które w ogóle nie odebrały mieszkania a chciałyby ochronę zostawić? Zostałyby zignorowane?
Uważam, że to spotkanie i wniosek już teraz to zły pomysł.
Nie chciałabym już głosować, nie mam jeszcze całkowicie wyrobionego zdania na ten temat. Mieszkanie odebrałam, ale jeszcze się nie wprowadziłam. Myślę że jest jeszcze trochę takich osób.
Chciałabym się móc przekonać, czy faktycznie ta ochrona jest zbędna. Póki co zrobiła na mnie dobre wrażenie.
Dlatego uważam, że sprawiedliwie byłoby poczekać z tym przynajmniej do pierwszego zebrania wspólnoty, każdy miałby prawo przekonać się jak działa ochrona i każdy mógłby się wtedy określić. Byłby też czas, w razie odwołania, na zastanowienie się nad jakąś sensowną alternatywą i jej realizacją.
W tym momencie nie rozumiem też za bardzo jak miałoby to wyglądać, co ze zdaniem osób które w ogóle nie odebrały mieszkania a chciałyby ochronę zostawić? Zostałyby zignorowane?
alianka pisze:W tym momencie nie rozumiem też za bardzo jak miałoby to wyglądać, co ze zdaniem osób które w ogóle nie odebrały mieszkania a chciałyby ochronę zostawić? Zostałyby zignorowane?
Wspólnotę tworzą osoby, które odebrały mieszkanie. Mamy pełne prawo zgłosić taką ustawę. Jeśli po pewnym czasie dojdą osoby, które będą miłośnikami ochrony, to mogą przedstawić swój wniosek o powołanie ochrony. Głosowanie jest demokratyczne. Na forum zdecydowana więszkość osób (liczyłem) opowiadała się za rezygnacją z ochrony. Ale zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie i ile osób przyjdzie na spotkanie. Bo jeśli nie będzie 10, to nawet wniosku nie złożymy.
Wiem, że to nie wątek nt tego czy warto zostawiać ochronę czy nie, ale napiszę tylko, że mnie argumenty osób, które chcą pozostać z ochroną kompletnie nie przekonują. Np pisze ktoś, że kurier może zostawić paczkę... no przecież ręce opadają... po to się korzysta z kuriera, aby w dogodnym terminie i czasie dostarczył paczkę, także argument jak i inne niepoważny. Ale nie przekonuję nikogo na siłę. Zyjemy w demokratycznym kraju.
I to jest dobra postawa. Ja agituje za głosowaniem na nie, i nie podpisywaniem wniosku - ale również nie dobieram nikomu prawa do robienia tego.
Jaki będzie wynik głosowania tak się u nas stanie - w końcu żyjemy we wspólnocie.
Jaki będzie wynik głosowania tak się u nas stanie - w końcu żyjemy we wspólnocie.
Odnośnie miejsca spotkania, to sensowniejsza wydaje się hala garażowa 

-
Gdy dojdzie do głosowania, oddam głos na "nie". Ważniejszym tematem jest zmiana zarządcy, bo wtedy wszystko będzie tańsze. Po takiej zmianie i obliczeniu nowej stawki na ochronę, wtedy powinno dojść do głosowania nad ochroną.
Co do obioru paczki... umawiać się z kurierem?? HAHAHAHHAHAHAHAHA. Do mnie w centrum Krakowa kurier nie przyjechał później niż 15. Na odpowiedź, że będę po 16 w domu, najczęściej słyszę od kuriera "ja też". Znajomy ostatnią paczkę odbierał 2tyg od kuriera, aż musiał z pracy wyjść wcześniej, bo jak zamówić pralkę np do pracy.
Co do obioru paczki... umawiać się z kurierem?? HAHAHAHHAHAHAHAHA. Do mnie w centrum Krakowa kurier nie przyjechał później niż 15. Na odpowiedź, że będę po 16 w domu, najczęściej słyszę od kuriera "ja też". Znajomy ostatnią paczkę odbierał 2tyg od kuriera, aż musiał z pracy wyjść wcześniej, bo jak zamówić pralkę np do pracy.
Przypominam o środowym spotkaniu o godz 19:00. Prosze o informacje na forum bądź priv kto planuje przyjść i podpisać wniosek o odwołanie ochrony.
mko13 pisze:Wspólnotę tworzą osoby, które odebrały mieszkanie. Mamy pełne prawo zgłosić taką ustawę. Jeśli po pewnym czasie dojdą osoby, które będą miłośnikami ochrony, to mogą przedstawić swój wniosek o powołanie ochrony.
To że mamy prawo do odwołania ochrony już teraz, nawet jeżeli inni się jeszcze nie wprowadzili/nie odebrali mieszkania nie oznacza że musimy to robić i że to jest dobre. Pokażmy klasę poczekajmy na resztę, a nie myślmy tylko o sobie.
Skoro chcemy być dobrą wspólnotą i szanować siebie nawzajem to zróbmy to wszystko po kolei, czekając np. na pierwsze spotkanie wspólnoty, dajmy szansę wszystkim na zagłosowanie, gdy już wszyscy się wprowadzą/odbiorą mieszkania. Wtedy takie głosowanie będzie sprawiedliwe.
A do tego czasu przekonamy się jak ta ochrona funkcjonuje i ustalmy przede wszystkim jakąś alternatywę.
Wprowadzanie czegoś takiego na szybko może tylko nam zaszkodzić.
mko13 pisze:Na forum zdecydowana więszkość osób (liczyłem) opowiadała się za rezygnacją z ochrony.
Ok, może i tak, ale dużo osób wypowiadało się, że woli mieć w zamian za to np. monitoring, albo ochronę całego osiedla. W tym momencie nie mamy żadnego konkretnego pomysłu na zastąpienie ochrony i nikogo kto chciałby się tym zająć.
Dlatego dopóki nie będziemy mieli czegoś ustalonego w tym temacie, zagłosuję zdecydowanie przeciwko odwołaniu ochrony.
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”