Akustyka w nowych mieszkaniach od dewelopera LC Corp - Centralna Park

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Vissas

Re: Akustyka w nowych mieszkaniach od dewelopera LC Corp - Centralna Park

Postautor: Vissas » 27 paź 2017, 20:42

Mieszkamy na ostatnim pietrze. Dźwięk się niesie poprzez piony wentylacyjne i czasem rzeczywiście słyszymy sąsiadów z dołu.
Winde tez słychać z korytarza ale tak poza tym to ok :)
Wiadomo w lecie przy otwartych oknach będzie dodatkowo słychać ulice i plac budowy obok ale trzeba było to brać pod uwagę kupując mieszkanie w bloku .

Awatar użytkownika
Greg

Postautor: Greg » 28 paź 2017, 9:14

3 piętro. Dla mnie osobiście jest dramat. Z szybu wentylacyjnego w toalecie odgłosy rozmów wiercen itp tak jakby to działo się u mnie w mieszkaniu. Rozmowy z górnego piętra tez mega słychać, tupanie jak słonie. Oby to w jakichś sposób ucichlo.

sylwuszka

Postautor: sylwuszka » 28 paź 2017, 19:59

Ja też nie spodziewałam się, że będzie aż tak słychać z wentylacji. Może jak ludzie się bardziej "urządzą" to będzie inaczej,coś się wytłumi choć to prędzej kuchnia/salon niż łazienka. W pierwszych tygodniach słyszałam, jak sąsiedzi wyżej lali wodę do wanny.
Sypialnia sąsiaduje z windą, ale cisza totalna.

antek

Postautor: antek » 28 paź 2017, 20:18

Wstrzymałbym się z oceną akustyki do czasu, aż ludzie skończą wykańczać mieszkania, położą podłogi, założą anemostaty na podejścia wentylacji, przestaną się tłuc różnymi sprzętami itp. :) Sporo powinno się zmienić wtedy.

Pegaso

Postautor: Pegaso » 30 paź 2017, 11:15

blakeg1 pisze:a ktos kto mieszka na ostatnim pietrze i nie ma nikogo nad soba? jak to u takich osob wyglada?

Ja mam mieszkanie na ostatnim pietrze - nie mam nikogo nad sobą wiec go nie słyszę

blakeg1

Postautor: blakeg1 » 30 paź 2017, 13:02

u mnie podobnie, mieszkanie na ostatnim pietrze wiec ewentualne halasy z gory juz mozna wykreslic, dodatkowo sciana od sypialni sasiaduje ze sciana klatki schodowej wiec tez tu powinno byc cicho.

Ale tez wydaje mi sie to sensowne to co napisal @antek, ze jak beda zrobione podlogi (plytki/drewno/panele/dywan), zawsze to pomoze zniwelowac halas, na pewno wplynie na plus niz na minus.

misstrout

Postautor: misstrout » 02 lis 2017, 11:17

blakeg1 pisze:a ktos kto mieszka na ostatnim pietrze i nie ma nikogo nad soba? jak to u takich osob wyglada?

U mnie cicho. Jedyne co mi przeszkadza to to, że słychać windę w obu sypialniach (tylko jedna z nią sąsiaduje). Liczyłam na solidniejsze wyciszenie szybu windy.

kamraj11

Postautor: kamraj11 » 01 sty 2018, 18:07

Witam,

proszę mi powiedzieć czy jeśli mieszkanie styka się bezpośrednio z windą to ją słychać? Jeśli ktoś miał bądz ma taką sytuacje to niech sie wypowie. dziekuję

kustosz

Postautor: kustosz » 03 sty 2018, 21:52

kamraj11 pisze:Witam,

proszę mi powiedzieć czy jeśli mieszkanie styka się bezpośrednio z windą to ją słychać? Jeśli ktoś miał bądz ma taką sytuacje to niech sie wypowie. dziekuję

U nas się "styka" bezpośrednio przez ścianę z naszą sypialnią. Głowy podczas snu mamy skierowane w stronę windy i nie słychać nic a nic :)

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”