WItam.
Z uwagi na fakt iż część nabywców wykończyła mieszkania i się wprowadziła. (tak... sam jestem takim szczęśliwcem wraz z rodziną), chciałem zaproponować aby w ramach dobrych stosunków międzysąsiedzkich w naszej rozwijającej się wspólnocie, hałaśliwe elementy wykończeń (kucie, wiercenie czy też rżnięcie i cięcie desek) realizować w przyzwoitych porach pomiędzy 8:00 a 20:00.
Zdaję sobie sprawę, iż każdy chce się wprowadzić jak najszybciej... jednak wiercenie czy kucie przed 8:00 lub po 20:00 jest trochę przesadą... naprawdę pracę można zorganizować w taki sposób aby w tych godzinach realizować czynności które nie roznoszą się na cały pion..
Bez dyskusji jest konieczność samych czynności.. każdy chce sobie upiększyć i urządzić mieszkanie jak sobie życzy.. więc ma pełne prawo hałasować ile maszyna dała... lecz można to zorganizować w kulturalny sposób, który nie będzie zakłócał ludziom prawa do wypoczynku (wieczornego czy porannego).
PS. Zgodnie z treścią uchwały z 21 lipca 2017 r. nr 04 cisza nocna w naszej wspólnocie jest od 22 do 6.
Powyższą propozycję także można przedstawić jako projekt uchwały. Jednak nie jestem zwolennikiem ubierania wszystkiego w sztywne ramy regulaminów, a myślę że ci którzy są blisko zakończenia wykończenia sami znajdą się w sytuacji, w której chcieliby mieć zapewniony odpoczynek.
Pozdrawiam
Współlokator Jaro
Prawo do odpoczynku / stosunki międzysąsiedzkie i cisza w bloku - Orlińskiego 10
-
Re: Prawo do odpoczynku / stosunki międzysąsiedzkie i cisza w bloku - Orlińskiego 10
Popieram ograniczenie przedziału czasu prac wykończeniowych do godzin 8:00-20:00. Obawiam się jedynie, że bez uchwały z jasnym zakazem i sankcją bezwzględnego pozbawienia wolności skutek inicjatywy będzie marny.
-
Re: Prawo do odpoczynku / stosunki międzysąsiedzkie i cisza w bloku - Orlińskiego 10
Powiem tak... z tymi porannymi godzinami może być trudno bo niektóre ekipy zaczynają prace o 7 rano no i oczywistym jest że jak muszą akurat teraz kuć to będą. Natomiast rozsądne wydaje się aby prace kończyć o 20... Niestety ja od paru dni mam nieprzyjemność słuchania odgłosów układania paneli / wiercenia etc. dobrze po 21 a czasami i po 22... Z jednej strony denerwuje mnie to bardzo bo moja córa o 21 już śpi więc jak ktoś odpali wiertarkę z udarem to po spaniu... Z drugiej strony rozumiem też że ludzie część prac wykonują dopiero po pracy ( wystarczy o 21 wyjrzećprzez okno aby zobaczyćile ludzi ogarnia malowanie / gruntowanie etc.
Ale prawdą jest, że gdyby ludzie wykańczający mieszkania wieczorami ogarneli wiercenie do 20 a potem zajęli się lżejszymi pracami to wszystkim żyłoby się lepiej. Szczególnie patrząc ile jescze jest niewykończonych mieszkań w naszym bloku.
Ale prawdą jest, że gdyby ludzie wykańczający mieszkania wieczorami ogarneli wiercenie do 20 a potem zajęli się lżejszymi pracami to wszystkim żyłoby się lepiej. Szczególnie patrząc ile jescze jest niewykończonych mieszkań w naszym bloku.
Ciekawe problemy!
Niektóre, Normalnie Nie Istnieją!
Niektóre, Normalnie Nie Istnieją!
Jeśli jest się na takim etapie robot że można po 20.00 po prostu robić coś innego to ok ale czasem zostaje już tylko wiercenie lub układanie paneli i nie można się już po 20.00 przerzucić na inną robotę. Ci co mogą to pewnie tak robią a ci co po pracy sobie remontują i nie zostały już im inne roboty to nie mają wyjścia. Każdy chce się szybko wprowadzić
Xpe pisze:Jeśli jest się na takim etapie robot że można po 20.00 po prostu robić coś innego to ok ale czasem zostaje już tylko wiercenie lub układanie paneli i nie można się już po 20.00 przerzucić na inną robotę. Ci co mogą to pewnie tak robią a ci co po pracy sobie remontują i nie zostały już im inne roboty to nie mają wyjścia. Każdy chce się szybko wprowadzić
oczywiście jest to zrozumiałe wiec trzeba cierpliwie przeczekać i tyle...im szybciej ktoś skończy tym szybciej uciążliwe dźwięki się skończą.
ok, do 22 nie ma problemu z wierceniem. Ale wczoraj w nocy musiałem uspokajać ekipę która wierciła nade mną o 23.40... To już jest lekkie przegięcie.
Zaproponowałem Panu pracę w postaci usypiania moich dzieci. Szybko nastała cisza:)
Zaproponowałem Panu pracę w postaci usypiania moich dzieci. Szybko nastała cisza:)
Raf pisze:ok, do 22 nie ma problemu z wierceniem. Ale wczoraj w nocy musiałem uspokajać ekipę która wierciła nade mną o 23.40... To już jest lekkie przegięcie.
Raf podpowiesz piętro i klatkę abym wiedział gdzie się udać gdyby sytuacja się powtorzyla dzisiaj również?
-
Podziwiam Was ze zamiast dzwonic na policje szukacie ratunku w internecie. Niemozliwie niesamowite 

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”