Nawiewniki w oknach i ich głośna praca - co zrobic - Avia 5 Kraków

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
mko13

Re: Nawiewniki w oknach i ich głośna praca - co zrobic - Avia 5 Kraków

Postautor: mko13 » 05 lis 2017, 22:13

Neigbour pisze:
morth pisze:Polecam podkładi filcowe,można je kupić w np. w Agata Meble,Leroy Merlin itd. najlepiej taki prostokąt o wielkości kartki i wyciąć sobie potrzebne paski i przykleić ( z jednej strony jest przylepny).

Z doświadczenia wiem że zwykłe taśmy dużo nie dają.

zgadzam się w 100% z przedmówcą :)

Ja zakleiłem zwykłą taśmą (tylko odpowiednio szeroką) i jest w porządku. Nie wiem w czym filc miałby tu pomóc?

morth

Postautor: morth » 06 lis 2017, 12:06

mko13 pisze:
Neigbour pisze:
morth pisze:Polecam podkładi filcowe,można je kupić w np. w Agata Meble,Leroy Merlin itd. najlepiej taki prostokąt o wielkości kartki i wyciąć sobie potrzebne paski i przykleić ( z jednej strony jest przylepny).
Z doświadczenia wiem że zwykłe taśmy dużo nie dają.

zgadzam się w 100% z przedmówcą :)

Ja zakleiłem zwykłą taśmą (tylko odpowiednio szeroką) i jest w porządku. Nie wiem w czym filc miałby tu pomóc?

Przez taśmę powietrze mimo wszystko mi przechodziło ( była dostatecznie szeroka), przez filc już nie bo jest wystarczająco "gruby". Może miałem marnej jakości taśmę, a podkładkę filcową i tak miałem kupioną więc ją wykorzystałem i sprawdziła się ( przynajmniej u mnie) lepiej.

s!mon

Postautor: s!mon » 15 lis 2017, 0:15

morth może podrzucisz linka? Oszczędzisz trochę czasu na szukanie :)

wojtek

Postautor: wojtek » 15 lis 2017, 13:48

Zrobiłem test podkładek kupionych w OBI (takich dużych prostokątnych do wycinania) I jest dużo lepiej,
wydaje mi się że jest to lepsze rozwiązanie niż taśma gdyż jakiś przepływ powietrza jest potrzebny,
mam cichą nadzieję że filc filtrować też będzie pył smogowy.

madoxx

Postautor: madoxx » 15 lis 2017, 16:38

Witam

Czy ktoś może zamontował inne nawiewniki, które mają normalnie regulację i pasują w wycięte otwory w oknach? Sam trochę się rozglądałem, ale nie mogę się natknąć, dlatego też pytam może ktoś będzie mógł polecić. Z góry dzięki.

dudicom

Postautor: dudicom » 15 lis 2017, 17:44

Ja kupiłem filtry do nawiewników Typ V295 - uniwersalny ventboo.pl
Sprawdzają się moim zdaniem super. Na znanym portalu aukcyjnym ok 10 zł za sztukę. Montaż banalnie prosty: zdjąć osłonę nawiewnika, odkręcić podstawę nawiewnika, zamontować na otwór w oknie filtr (taśma samoprzylepna) i skręcić wszystko z powrotem.

s!mon

Postautor: s!mon » 18 lis 2017, 17:21

madoxx pisze:Witam

Czy ktoś może zamontował inne nawiewniki, które mają normalnie regulację i pasują w wycięte otwory w oknach? Sam trochę się rozglądałem, ale nie mogę się natknąć, dlatego też pytam może ktoś będzie mógł polecić. Z góry dzięki.

@madoxx kupiłem Brookvent ISOLA HY PLUS. Zdemontowałem poprzedni łącznie z ramką, która jest przykręcona do okna. Wg mnie nie ma jakiejś znaczącej różnicy nawet jeśli nawiewnik ustawi się w pozycji "zamkniętej" bo wtedy i tak następuje wymiana powietrza, tylko wolniej.

@dudicom, dzięki, chyba skorzystam :)

madoxx

Postautor: madoxx » 20 lis 2017, 9:28

Dudicom i S!mon dzięki za namiary. Właśnie czegoś takiego jak te nawiewniki szukałem. Filtry też niegłupie, przy naszym krakowskim powietrzu pewnie pasowałoby co miesiąc wymieniać ;) .

xksisnki

Postautor: xksisnki » 20 lis 2017, 10:58

dudicom pisze:Ja kupiłem filtry do nawiewników Typ V295 - uniwersalny ventboo.pl
Sprawdzają się moim zdaniem super. Na znanym portalu aukcyjnym ok 10 zł za sztukę. Montaż banalnie prosty: zdjąć osłonę nawiewnika, odkręcić podstawę nawiewnika, zamontować na otwór w oknie filtr (taśma samoprzylepna) i skręcić wszystko z powrotem.

Dzieki za linka! :)

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”