Przeniesienie kuchni do salonu i zyskanie dodatkowego pokoju - Avia 2

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
mko13

Re: Przeniesienie kuchni do salonu i zyskanie dodatkowego pokoju - Avia 2

Postautor: mko13 » 09 lis 2017, 18:10

Ana87 pisze:Myślałam o tym żeby odpływ poprowadzić do łazienki tam będzie najbliżej, a zlew i zmywarkę zaplanować w "nowej kuchni" jak najbliżej łazienki, natomiast płytę i piekarnik jak najbliżej okna.

Co do zlewu i zmywarki to jest to sensowen podejście. Fachowiec musi się wypowiedzieć jedynie, czy na tej odległości da się uzyskać spadek rur odpływowych (one są w wylewce, a ona ma określoną grubość)

Płyta i piekarnik ładnie wyglądają na środku aneksu, ale to już kwestia gustu (wtedy całość wygląda symetrycznie)
Nad piekarnikiem jest okap i tu są dwie możliwości:
- pochłaniacz- nie trzeba rury wentylacyjnej
- okap z rurą spiro, która odprowadza zapachy tą rurą do pionu wentylacyjnego

No i jeszcze gdzieś musi być lodówka

Nie wiem jaką długość ma ta ściana z aneksem i jak liczna rodzina tam będzie mieszkać, ale dla rodziny 2+2 przyda się 3m aneksu nie licząc lodówki.

Ana87

Postautor: Ana87 » 09 lis 2017, 18:23

mko13 pisze:Co do zlewu i zmywarki to jest to sensowen podejście. Fachowiec musi się wypowiedzieć jedynie, czy na tej odległości da się uzyskać spadek rur odpływowych (one są w wylewce, a ona ma określoną grubość)

Płyta i piekarnik ładnie wyglądają na środku aneksu, ale to już kwestia gustu (wtedy całość wygląda symetrycznie)
Nad piekarnikiem jest okap i tu są dwie możliwości:
- pochłaniacz- nie trzeba rury wentylacyjnej
- okap z rurą spiro, która odprowadza zapachy tą rurą do pionu wentylacyjnego

No i jeszcze gdzieś musi być lodówka

Nie wiem jaką długość ma ta ściana z aneksem i jak liczna rodzina tam będzie mieszkać, ale dla rodziny 2+2 przyda się 3m aneksu nie licząc lodówki.

Ściana na której będzie aneks ma 370 cm, a blatem chciałam jeszcze zakręcić pod okno. Tym sposobem będzie wiecej blatu roboczego :)
Plan ogólny mam, wszystko rozrysowane, ale wiadomo kartka wszystko przyjmie, a ostatecznie po wejściu tam okaże się czy miejsca będzie wystarczająco.

mik

Postautor: mik » 09 lis 2017, 18:56

Młynek w zlewie może pomóc na ewentualne zatkania odpływu. A poza tym spadki minimum 2 % (2cm na 1m) a maksimum około 30% w zależności od producenta rur.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 09 lis 2017, 20:41

mamy inny układ i u nas przeniesienie było tylko przez ścianę przy której akurat był pion więc spoko. Tu jedyny problem mogą stanowić już wspomniane spadki. Różnie w tych mieszkaniach bywa, jak wylewki będzie mało to może być problem, ale to już ktoś kto na tym się zna musi się wypowiedzieć, no i żeby się dowiedzieć trzeba będzie kuć. Faktycznie z prądem jest najmniej problemu. My okap z pochłaniaczem zastosowaliśmy, jednak wyciąg (ten mechaniczny) też dociągnęliśmy i ukryjemy go w szafce za meblami, może jakaś kratka albo szczelina - to już stolarz będzie ogarniał).

michalxg

Postautor: michalxg » 10 lis 2017, 15:36

Wylewka ma jakieś 2-3 cm, przy takiej odległości nie ma szans uzyskania odpowiedniego spadku bez kucia w stropie, co już narusza konstrukcje budynku. Szczerze odradzam przenoszenie kuchni we wskazane miejsce.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 11 lis 2017, 12:48

jeszcze jest kwestia tego, na jakiej wysokości jest umieszczone wejście rury w pion. Jak będzie przy samym stropie to może się udać. U nas te wejścia w pion były dość wysoko, ale odległości małe więc się udało.

skyman

Postautor: skyman » 07 gru 2017, 22:53

Jakiej wielkości pokoje zrobione z kuchni zyskaliście? Jakieś sensowne wielkości? Zadowoleni jesteście z takiego rozwiązania?

maniekmal

Postautor: maniekmal » 08 gru 2017, 10:09

pokój 2,4 x 3 m + pralnia (miejsce na pralkę obok komina wentylacyjnego + 90 x 140 cm miejsca na graty). Jesteśmy zadowoleni bardzo, łazienka bez pralki to najlepsze rozwiązanie w mieszkaniu. Dzięki temu mamy na 5m^2 zarówno wannę i prysznic z odpływem liniowym.

mik

Postautor: mik » 11 sty 2018, 13:19

Czy możecie się podzielić info nt. tego ile kosztowała robocizna zrobienia łazienki (płytki, wanna itd), przedpokoju (płytki) i kuchni tej przeniesionej (płytki). Chodzi mi o cenę pi razy drzwi. Nie wiem na jakie koszty mam się przygotować.
Pytam tutaj bo mam taki sam układ mieszkania.

Obrazek

Jeszcze jedno. jaki będzie problem z przebiciem się do pionu z drugiej strony? Tak jak idzie pomarańczowa linia.
Wymyśliłem taki układ. Pokój powinien mieć ok 10m2.

jasiek

Postautor: jasiek » 11 sty 2018, 23:56

Ogólnie trzeba liczyć standardowo ok 1000 zł/metr mieszkania.

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”