Policyjna mapa zagrożeń i oznaczenie parkujących na Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Mnb

Re: Policyjna mapa zagrożeń i oznaczenie parkujących na Orlińskiego

Postautor: Mnb » 10 lis 2017, 3:04

Co komu przeszkadza parkowanie wzdłuż bloku gdzie jest szeroki chodnik zostawiamy miejsce dla wózków (parkując dwoma kołami na ulicy dwoma na chodniku) odpowiedz ....... (wybaczcie brak cenzuralnych słów) tylko zazdrośni właściciele opłaconych miejsc
Chodnik się niszczy czy ulica? Nie zauważyłem zniszczeń a od dłuższego czasu szczegolnie pod jednym blokiem parkują tam samochody
I zaprzeproszeniem w ..... sobie wsadzcie te opłacone miejsca gdzie drzwi od samochodu nie można otworzyć żeby wysiąść. Nie jestem zwolennikiem parkowania gdzie popadnie ale na miłość boska gdzieś te samochody trzeba zostawić a wykupywanie tych cholernie drogich i ciasnych miejsc jest frajerstwem bo gdyby nie tacy .... te miejsca kosztowałyby grosze. A stawianie znaków zabraniajacych parkowanie tam gdzie można by było zrobić parking i wzywanie policji w jaki kolwiek sposób jest hamstwem. Ale ja jestem bardzo spokojny poczekajmy jeszcze jakiś czas po pierwsze ci którzy wzywają organy ścigania sami sobie w kolano strzelaja jakaż radość będzie rodzinki z Rzeszowa czy Bóg jeden wie skąd jak będą musieli specjalnie z rodzinnych stron przyjeżdżać na zgody (najbliższy komisariat) no przepraszam chyba że wykupiliscie po kilka miejsc parkingowych specjalnie dla odwiedzającej rodziny, a po drugie i tak za jakiś czas wspólnota bądź miasto będą w jakiś sposób zwiększać liczbę miejsc parkingowych i znacznie łatwiej będzie znaleźć miejsce a wasze miejsca będą ..... warte. I zachęcam do poszerzania wiedzy o własnościach i przepisach ruchu drogowego jeśli ktoś coś wie na ten temat niech się podzieli bo niektórzy i chwała im nie robią sobie nic ze strefy parkowania i karteczek za szyba. Koniec końców to droga wspólna i cześć wspólna która mam w akcie notarialnym wiec nie wiem czy policja może za to karać ze z tej części korzystam? Nie zagrażajac zdrowiu albo życiu kogo kolwiek. A i wszystkich serdecznie zachęcam do korzystania ze stref zamieszkania. Może ktoś zechce zagrać w piłkę na srodku ulicy uniemożliwiając przejazd i wjazd na opłacone miejsca dodam że jest to zgodne z prawem i nie wolno kierowcy w żaden sposób poganiac pieszego ;) serdeczne pozdrowienia dla wszystkich parkujacych wzdłuż wspolnej ulicy

Mordin

Postautor: Mordin » 10 lis 2017, 9:36

Nie jest to kwestia co komu przeszkadza czy też nie tylko kwestia przepisów - w strefie zamieszkania parkuje się tylko na miejscach do tego przeznaczonych. Głupoty Pan pisze - bo gdyby było tak jak Pan wskazał, że to jest tylko złośliwość ludzka to organy ścigania nie karałyby - mają sporo własnej pracy i zapewne nie przyjeżdżają tutaj z nudów - przyjeżdżają bo ludzie parkujący na chodnikach w strefie zamieszkania dopuszczają się wykroczeń. Pisze Pan przepisach a sam najwyraźniej nie ma o nich pojęcia - to nie jest tak, że coś jest wykroczeniem jak komuś zawadza a zagrożenie życia i zdrowia oczywiście jest tylko Pan go nie dostrzega - to jest strefa do swobodnego ruchu pieszych gdzie generowanie dodatkowego ruchu w postaci parkujących gdzie popadnie samochodów oczywiście powoduje niebezpieczeństwo. Jeżeli ja się mylę to proszę mi wyjaśnić dlaczego przepisy od wielu lat są tak skonstruowane a nie inaczej - zabraniając stawiania pojazdów w strefie zamieszkania poza miejscami parkingowymi? O prawie własności też ma Pan najwyraźniej tylko pojęcie "na chłopski rozum" gdyż prawo ruchu drogowego obowiązuje w określonym zakresie również na drogach wewnętrznych jeżeli tylko wspólnota zdecydowała, że ustanowi tam strefę zamieszkania lub strefę ruchu. W tym wypadku organy ścigania normalnie interweniują w razie naruszenia określonych regulacji w takiej strefie np w zakresie postoju pojazdów. To jest własnie wyraz prawa własności gdzie właściciel - wspólnota decyduje jakie zasady panują na jej nieruchomości. Co do tych co ignorują "karteczki za szybami" - obserwowałem takich twardzieli pod moim blokiem którzy po dostaniu 5 lub więcej wezwań jednak już się nie pojawiają więcej i nie parkują na chodniku - jest to wiec skuteczna metoda co pokazuje stan zajęcia chodnika pod 4-ka i 6-tka (a pewnie nie długo też pod 8-ką od strony 6-tki gdzie służby dość regularnie mandatują). Niestety bywa tak, że jak jedni się nauczą to nowi mieszkańcy osiedla muszą przejść swoje z mandatami, żeby zacząć szanować przepisy.

jas78

Postautor: jas78 » 10 lis 2017, 9:46

Mnb pisze:Co komu przeszkadza parkowanie wzdłuż bloku gdzie jest szeroki chodnik zostawiamy miejsce dla wózków (parkując dwoma kołami na ulicy dwoma na chodniku)

Ano pewnie właścicielom miejsc postojowych, którzy mają przez Pańskie parkowanie utrudniony wjazd i wyjazd. No i pewnie niektórym pieszym, chcącym mieć cały chodnik dla siebie.

Mnb pisze:Chodnik się niszczy czy ulica? Nie zauważyłem zniszczeń a od dłuższego czasu szczegolnie pod jednym blokiem parkują tam samochody

To nie jest żaden argument bo nigdy nie jest tak, że parkując natychmiast rozwali Pan chodnik. Ale sprawa jest prosta - BMX zbudował najtaniej jak się da, więc jakość materiałów spełnia wyłącznie ustawowe minimum. A chodniki nie są przeznaczone do parkowania - głównie pod względem technicznym (podkład, jakość i wytrzymałość materiałów). Nie ma cudów, będą się kruszyć. Oczywiście wtedy zapłacą wszyscy za remont, a nie sami parkujący.

Mnb pisze:I zaprzeproszeniem w ..... sobie wsadzcie te opłacone miejsca gdzie drzwi od samochodu nie można otworzyć żeby wysiąść.

Chyba nikt Pana do kupna drogiego i ciasnego miejsca nie zmuszał?

Mnb pisze:Nie jestem zwolennikiem parkowania gdzie popadnie ale na miłość boska gdzieś te samochody trzeba zostawić

Nie, nie trzeba bo posiadanie auta i darmowego miejsca postojowego nie jest zagwarantowane w konstytucji. Pora się przyzwyczaić, że miejsce postojowe jest dobrem luksusowym, za które się płaci. Spokojnie, będzie jeszcze dużo gorzej.

Mnb pisze:a wykupywanie tych cholernie drogich i ciasnych miejsc jest frajerstwem bo gdyby nie tacy .... te miejsca kosztowałyby grosze.

Równie dobrze kupujących mieszkania w Krakowie też można nazwać frajerami - gdyby nie kupowali, mieszkania kosztowałyby grosze. Niestety, rynek zweryfikował Pańską tezę - wszystkie miejsca sprzedały się bardzo szybko, można nawet domniemywać że cena była zbyt niska...

Mnb pisze:A stawianie znaków zabraniajacych parkowanie tam gdzie można by było zrobić parking i wzywanie policji w jaki kolwiek sposób jest hamstwem.

Stawianie znaków zabraniających parkowanie jest obowiązkiem Wspólnoty, wynika z projektu i z obowiązków ochrony Ppożarowej. Z kolei próba egzekwowania prawa i przepisów przez mieszkańców którzy się do nich stosują jest normalnym zachowaniem w cywilizowanym kraju. Widziały gały, co brały - kupując mieszkanie podpisywało się papier w którym wyraźnie stwierdzono że tam nie można parkować.

Mnb pisze:Ale ja jestem bardzo spokojny poczekajmy jeszcze jakiś czas po pierwsze ci którzy wzywają organy ścigania sami sobie w kolano strzelaja jakaż radość będzie rodzinki z Rzeszowa czy Bóg jeden wie skąd jak będą musieli specjalnie z rodzinnych stron przyjeżdżać na zgody (najbliższy komisariat) no przepraszam chyba że wykupiliscie po kilka miejsc parkingowych specjalnie dla odwiedzającej rodziny,

Cieszę się, że Pan jest spokojny bo spokój na Nowych Czyżynach przyda. Myślę, że rozsądni goście parkują nieco dalej, przy Stelli-Sawickiego jest sporo wolnych miejsc na starych osiedlach.

Mnb pisze:a po drugie i tak za jakiś czas wspólnota bądź miasto będą w jakiś sposób zwiększać liczbę miejsc parkingowych i znacznie łatwiej będzie znaleźć miejsce a wasze miejsca będą ..... warte.

Jak niby ma to zrobić i za czyje pieniądze? Wykup terenu kosztuje. Ziemia w okolicy jest szalenie droga. Przygotowanie miejsc postojowych wymaga projektu i opłacenia robót - spore pieniądze. Kto za to zapłaci? W okolicy nie ma zresztą wolnego terenu nadającego się do tworzenia parkingów. Zbyt gęsta zabudowa.

Mnb pisze:Koniec końców to droga wspólna i cześć wspólna która mam w akcie notarialnym wiec nie wiem czy policja może za to karać ze z tej części korzystam? Nie zagrażajac zdrowiu albo życiu kogo kolwiek.

W akcie notarialnym przyjął Pan do wiadomości, że na tej drodze parkować nie wolno, zarówno na samej drodze jak i na chodnikach. Zaparkowane w ten sposób pojazdy owszem mogą zagrażać zdrowiu i życiu, jeśli utrudnią akcję ratowniczą (dojazd karetki pogotowia czy straży pożarnej).

Mnb pisze:A i wszystkich serdecznie zachęcam do korzystania ze stref zamieszkania. Może ktoś zechce zagrać w piłkę na srodku ulicy uniemożliwiając przejazd i wjazd na opłacone miejsca dodam że jest to zgodne z prawem i nie wolno kierowcy w żaden sposób poganiac pieszego ;)

To że na znaku strefa zamieszkania jest ludzik kopiący piłkę, nie znaczy że można tam grać w nogę :D Przecież można uszkodzić szybę w oknie aut lub w bloku. Natomiast owszem, może się zdarzyć że na chodniku czy nawet na jezdni jakiś dzieciak będzie np. malował kredą. I tak, wtedy chcąc wjechać należy grzecznie poprosić o usunięcie się i poczekać. Po to jest właśnie strefa zamieszkania, by nie robić z drogi osiedlowej ekspresówki.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 10 lis 2017, 12:36

Ale przecież w strefie zamieszkania pieszy może korzystać z całej szerokości jezdni. Więc co za problem, by rzeczywiście tak robił, gdy chodnik jest zastawiony? :mrgreen: :lol: :twisted:

bruinen

Postautor: bruinen » 10 lis 2017, 13:11

Za to kierujący pojazdem jest zobowiązany w strefie parkować wyłącznie w miejscach do tego wyznaczonych :mrgreen:

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 10 lis 2017, 13:52

Mnb pisze:Co komu przeszkadza parkowanie wzdłuż bloku gdzie jest szeroki chodnik zostawiamy miejsce dla wózków (parkując dwoma kołami na ulicy dwoma na chodniku) odpowiedz ....... (wybaczcie brak cenzuralnych słów) tylko zazdrośni właściciele opłaconych miejsc
Chodnik się niszczy czy ulica?

Myślę że to zdjęcie wyjaśnia tą kwestię.

Obrazek

Selassie

Postautor: Selassie » 10 lis 2017, 16:43

Mnb pisze: Ale ja jestem bardzo spokojny poczekajmy jeszcze jakiś czas po pierwsze ci którzy wzywają organy ścigania sami sobie w kolano strzelaja jakaż radość będzie rodzinki z Rzeszowa czy Bóg jeden wie skąd

Hehe jak sie bawimy w takie znowu wycieczki osobiste - ja jestem krakus z dziada pradziada a na tych przepraszam za uzycie niecenzuralnych slow frajerow co parkuja byle gdzie dzwonie i bede dzownil!

Klikam na mape zagrozen i podpisze sie rekami i nogami za postawieniem znakow zeby to ograniczyc

Juz mam dosyc takich roszczeniowych postaw staych samochodziarzy

sam.slater

Postautor: sam.slater » 10 lis 2017, 21:43

Zauważyłem ciekawą zależność - im czyściej na ulicy (w sensie brak parkujących aut wzdłuż drogi pod blokiem) tym głośniej w wątkach "parkingowych" na forum. Niestety prawdą jest też, że jak jeden delikwent po kilku mandatach zrozumie że taniej jest wynająć miejsce na płycie lotniska to i tak przyjdzie w jego miejsce następny, który musi przechodzić to samo... :lol:

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 11 lis 2017, 12:08

widzialem kiedys jak pewien facet na chodniku z premedytacja zarysował bardzo mocno samochód rowerem który prowadził na oczach własciciela samochodu. Wezewana policja dała mandat kierowcy za postój w niedozwolonym miejscu. Rowerzysta nie poniosl zadnej odpowiedzialnosci za uszkodzenie samochodu poniewaz nie jest uczestnikiem ruchu (nie ma OC) wiec tylko sprawę w sądzie wlasciel auta mógłby zalozyc, z tym ze jest to sprawa z góry przegrana.

Czesto przechodząc chodnikiem gdzie auta utrudniają mi przejscie wspominam ta sytuację i tylko brak odwagi mnie powtrzymuje....
Jestem wlascicielem samochodu i najgorsze chamstwo dla mnie to porysowac komus samochód. Ale to moja opinia. Jesli jest zakaz nie pozostaje nic poza stosowaniem sie do niego

s.gajos

Postautor: s.gajos » 14 lis 2017, 0:01

Jestem mieszkańcem osiedla ok. 8 miesięcy, przeczytałem już pewnie większość wywodów na temat parkowania. Początkowo byłem zdania że parkowanie wzdłuż bloków nie powinno stanowić problemu dla osób posiadających miejsce parkingowe i te wszystkie wywody o bezpieczeństwie i szanowaniu prawa to tylko frustracja ludzi którzy przepłacili przynajmniej dwukrotnie za swoje miejsce parkingowe widząc mieszkańców parkujących „za darmo”. Niestety moim zdaniem sytuacja jest bardziej złożona, niedobór miejsc parkingowych oraz cena (ilość) tych płatnych od początku była zaplanowana przez dewelopera w projekcie zgłoszonym do miasta. Nie rozumiem jak BUDIMEX uzyskał zgodę na realizacje inwestycji osiedla bez odpowiedniej ilości miejsc parkingowych w stosunku do ilości mieszkańców, oficjalnie współczynnik wynosi na naszym osiedlu 0,6 i w praktyce dotyczy w ogromnej większości miejsc płatnych. Ale deweloper jest bardziej cwany i cenę miejsc płatnych zawyżył ok 2 krotnie do cen w centrum Krakowa tłumacząc że to i tak okazja bo miejsc parkingowych na pewno nie wystarczy dla wszystkich. W tym momencie BUDIMEX można przyrównać do Lidla gdzie ludzie przy otwarciu sklepu tratują się aby kupić coś z promocji – tak samo z dystrybucją miejsc parkingowych za wygórowaną cenę dostajesz miejsce parkingowe w rozmiarze totalnego minimum dopuszczone prawem. Ale efekt psychologiczny został osiągnięty i mieszkańcy którzy jednak kupili (mieli taką możliwość) miejsce parkingowe będą gnębić nieprawidłowo parkujące auta – i mają rację. Taka aktywność mieszkańców także została zaplanowana przez dewelopera ponieważ … nie może sprzedać miejsc postojowych w garażu podziemnym i mandaty mają skłonić niezdecydowanych na zakup za 50000 PLN miejsca postojowego gdzie nie można wsiąść jak cywilizowany człowiek do samochodu.

Przez mój wywód chcę tylko powiedzieć że wszelkie złe emocje, donoszenie na sąsiadów i tym podobne niejako zostało zaplanowane wraz z naszym osiedlem przez dewelopera. Mnie osobiście nie przeszkadza dojście do zaparkowanego samochodu 300-400 metrów … tylko taki parking ogólnodostępny nie istnieje a ten który powstanie wzdłuż ul Orlińskiego nie rozwiąże problemu. Ktoś może powiedzieć że na osiedlach obok można parkować, no można … tylko to żenujące i można się narazić na dewastacje aut przez wściekłych mieszkańców starych osiedli co teraz ma miejsce. BUDIMEX pisze w prospektach o komforcie mieszkania i innych marketingowych bzdetach a prawda jest zgoła inna, urzędnicy miejscy także zawalili pozwalając na realizacje inwestycji w obecnej formie. Szczytem prostactwa developera jest sprzedaż miejsc parkingowych przeznaczonych na miejsca osób niepełnosprawnych i pytanie czy teraz osiedle spełnia minima w tym zakresie.? Tematów jest wiele. Nie dajmy się podzielić na zwalczające się plemiona bo właśnie takie jest zamierzenie dewelopera - aby osiągnąć maksymalny, możliwy do osiągnięcia zysk sprzedażowy oferując w zamian minimalną jakość i to kosztem wszystkich mieszkańców (utrudnienia komunikacyjne, mandaty, dewastacje itd).

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”